Γ. Τιμοθεάτος: ‘’Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική, ώστε το προϊόν μας να μπορεί να καταναλώνεται’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 11:07

Γ. Τιμοθεάτος: ‘’Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική, ώστε το προϊόν μας να μπορεί να καταναλώνεται’’ (Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος .

Ο κ Τιμοθεάτος αρχικά αναφέρθηκε στις εκλογές της ΠΟΞ τον προσεχή Οκτώβριο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου κατέρχεται ως υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος με την Α.Ν.Α.Σ.Α και επικεφαλής τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, τονίζοντας: «Σημαντικό είναι ο καθένας που θέλει να προσφέρει να βγαίνει μπροστά και να προσθέτει κι αυτός το λιθαράκι του στον τόπο, ώστε να έχουμε όλοι ένα καλύτερο αύριο. Η αλήθεια είναι ότι και με τον ΠΟΞ και τον ΞΕΕ μαζεύονται πολλές υποχρεώσεις , όμως νιώθω έτοιμος να ανταπεξέλθω σε όσες θέσεις επιλεχθώ να προσφέρω. Γι αυτό τον λόγο θέτω τον εαυτό μου να αξιολογηθεί και να κριθεί από τον κόσμο και να μπορέσω και εγώ με τις δυνάμεις μου να βοηθήσω».

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση του Ιουλίου, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport έκλεισε με + 0.9 %, ο κ Τιμοθεάτος επεσήμανε ότι πάντα κοιτάμε τις αφίξεις από το εξωτερικό , όμως είναι πλέον επιβεβλημένο να μετρώνται και οι αφίξεις μέσω Αθηνών. « Το έχουμε δει και στην Τουριστική επιτροπή και έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με την Aegean και την Sky Express , μήπως μπορέσουμε και πάρουμε κάποια στοιχεία, αν και δεν είναι πολύ εύκολο. Όταν τον χειμώνα διακινούνται μέσω των αεροπορικών εταιρειών προς την Κεφαλονιά περίπου δύο χιλιάδες και το καλοκαίρι πάνω από 10, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινό που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Κυρίως είναι Ελληνοαυστραλοί, Ελληνοαμερικάνοι και νομίζω ότι θα είναι ένα από τα πολύτιμα στοιχεία που θα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, για να στοχεύσουμε και σ αυτές τις αγορές. Το 0,9% μπορεί να ακούγεται μικρό, όμως είναι ενθαρρυντικό που είναι θετικό το πρόσημο και μεγαλώνει πάρα πολύ εάν προσθέσουμε τις αφίξεις που έρχονται μέσω Αθηνών».

Ο κ Τιμοθεάτος αναφέρθηκε επίσης : Στις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Ιούλιο που κυμάνθηκαν πάνω από το 95% συνυπολογιζόμενων των καταλυμάτων και των σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επανέλαβε την θέση του ξενοδοχειακού κλάδου για την βραχυχρόνια μίσθωση, για το ότι θα πρέπει να λειτουργούν επί ίσοις όροις.

Αναφέρθηκε στις αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια και στην εύλογη αύξηση του τουριστικού πακέτου, στις προσφορές των ξενοδοχείων και την έκπτωση στον φόρο του αεροδρομίου από την Fraport για την αρχή και το τέλος της περιόδου που συνδιαμορφώνουν την τελική τιμή θετικά.

Στις νέες τάσεις στον τουρισμό, που εστιάζουν στην εμπειρία: «Νομίζω ότι η Κεφαλονιά έχει προχωρήσει πάρα πολύ σ αυτό το κομμάτι. Τον προηγούμενο Νοέμβριο βραβευτήκαμε ως καλύτερος προορισμός για τα outdoor activities που σημαίνει ότι η Κεφαλονιά αναγνωρίζεται έξω ως ο καλύτερος προορισμός για διακοπές εμπειρίας . Έχουν αρχίσει πολλοί επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται πάνω σ αυτό το κομμάτι και όσον αφορά την Τουριστική Επιτροπή, θα γίνει τον Σεπτέμβριο μία διοργάνωση σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί κάποιος να κάνει στην Κεφαλονιά. Δουλεύουμε τον τουρισμό εμπειρίας για να δείξουμε προς τα έξω τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κεφαλονιά. Για τα μονοπάτια επιτέλους, έχει υπογραφεί η σύμβαση και υπάρχει ανάδοχος, οπότε θα είμαστε στην φάση της κατασκευής την φετινή χρονιά. Γίνονται πράγματα και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι μένουμε στάσιμοι».

Στην ισορροπία τιμών και προσφερόμενων υπηρεσιών: «Είναι κάτι που το αντιμετωπίσαμε και την φετινή χρονιά και πρέπει όλοι να βρούμε την σωστή λύση στο πόσο πρέπει να κοστολογήσουμε το προϊόν μας, ώστε να μπορεί να καταναλώνεται. Δεν μπορούμε να κοστολογούμε κάτι πολύ ακριβά , όπως την σαλάτα με 15 ευρώ, γιατί είναι η πρώτη που χτυπάει στο μάτι. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της αγοράς».

Στην έξαρση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κεφαλονιά από 11-16 Αυγούστου που μπορεί όπως ανέφερε να το βλέπουν κάποιοι θετικά, όμως υπάρχει πρόβλημα στέγασης φοιτητών, Δασκάλων ,Γιατρών κλπ : « Έχουμε ζητήσει ως κλάδος από το Υπουργείο Τουρισμού να κάνει μία μελέτη για το πόσα καταλύματα χρειάζεται κάθε περιοχή , ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στους υπόλοιπους τομείς. Κάποια αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο εξωτερικό, πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα».

Στο κίνημα σε κάποιες χώρες εναντίον του υπερτουρισμού, που σημείωσε ότι συμβαίνει ήδη σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα , όπως στην Σαντορίνη με τη μεγάλη έλευση κρουαζιεροπλοίων και την ανάγκη να υπάρξει κάποια μελέτη για το πόσα αντέχει κάθε προορισμός. Έφερε δε ως παράδειγμα τη Κεφαλονιά η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί πολλά κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα και δε παρέλειψε να αναφερθεί στην ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι τουρίστες στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης: « Θα πρέπει όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι να σκεφτούν ότι έχουμε έναν προορισμό και να σταματήσουν να θεωρούν δεδομένο ότι όλοι θα ρθουν στην Κεφαλονιά για να δούν το σπήλαιο, γιατί πρέπει να τους δίνουμε και τις ανάλογες συνθήκες για να το απολαύσει. Οι ενέργειες οι δικές μας ακυρώνουν το μοναδικό αυτό αξιοθέατο. Μετά από μία ώρα αναμονή και πέντε λεπτά επίσκεψη , ο άλλος δυσανασχετεί για την ταλαιπωρία που υπέστη. Υπάρχει το πρόβλημα της συναρμοδιότητας στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία , αλλά αν δεν ξεκινήσεις, δεν θα φτάσεις κιόλας. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι κάποια θέματα που μπορούμε ως κοινωνία να τα παλέψουμε και να τα διεκδικήσουμε, ώστε να κινηθούμε πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνεχώς πίσω από την γραφειοκρατία».

Τέλος ο κ Τιμοθεάτος χαρακτήρισε την τουριστική κίνηση του Αυγούστου ως πάρα πολύ καλή και ως αυτήν που έφερε ισορροπία και στην κατανάλωση και όσον αφορά την κίνηση του Σεπτεμβρίου, τον μήνα των Tour Operator επίσης θεωρεί ότι θα κινηθούν τα πράγματα πολύ ικανοποιητικά όσον αφορά την αγορά της Αγγλίας που φτάνει έως το πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου.

Κλείνοντας ο κ Τιμοθεάτος προέτρεψε τον κόσμο να μην βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα από την αρχή της τουριστικής περιόδου , γιατί η συνέχεια είναι αυτή που την σηματοδοτεί και ενημέρωσε ότι τις επόμενες 10-15 μέρες θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της COΝDOR στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Τουριστική Επιτροπή Αργοστολίου με την εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Τόνισε δε, ότι δεν έχει εκδιωχθεί σε σχέση με τα όσα λέγονται, καμία εταιρεία από την Κεφαλονιά και όσοι επιχειρούν να ψέξουν καταστάσεις και φορείς   στο τέλος δυσφημούν την Κεφαλονιά.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-25-8-2023?si=7306f7b2a3994c69aaf9e35b24454079&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250