Τιμοθεάτος : Να μην παραπλανούμαστε με τα νούμερα - Πρωτόγνωρη εικόνα φέτος στους Άγγλους (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 09:52

Τιμοθεάτος : Να μην παραπλανούμαστε με τα νούμερα - Πρωτόγνωρη εικόνα φέτος στους Άγγλους (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος  ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα: «Κόσμος πολύς υπήρχε στο νησί , αν και  όλη η κίνηση δεν απορροφήθηκε από τα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία είχανε πληρότητα γύρω στο 75 με 80%. Μετά από 2 χρόνια απαγόρευσης των μετακινήσεων , ήτανε μια πολύ καλή έναρξη της σεζόν».

Στην βραχυχρόνια μίσθωση: «Υπάρχει  το πρόβλημα που επισημαίνουμε κάθε φορά με την βραχυχρόνια μίσθωση. Προωθήθηκε πολύς κόσμος σ αυτά τα καταλύματα. Θα πρέπει να μπουν και εκεί πέρα κανόνες, όπως υπάρχουν στα ξενοδοχεία. ,και η αντίστοιχη φορολόγηση. Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, και αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να διευθετήσει, πρέπει κι αυτά να μπουν σε έναν κανόνα, ούτως ώστε να λειτουργούμε όλοι υπό ίσους όρους. Η πολιτεία γνωρίζει, από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έχει γίνει η παρουσίαση του προβλήματος και η απαίτηση να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά. Το ότι δεν έχει λάβει τα ανάλογα μέτρα η Πολιτεία νομίζω ότι οφείλεται στην απότομη γιγάντωση που εμφάνισε αυτός ο κλάδος. Όμως θα υπάρξουν κανόνες, γιατί χάνει και η Πολιτεία μια μεγάλη φορολογητέα ύλη».

Στην νέα τουριστική σαιζόν και το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα: «Ήδη η Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει τουριστικά. Υπάρχουν πτήσεις ,το Μεγάλο Σάββατο υποδεχθήκαμε και την πτήση από την Γαλλία με έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό Γάλλων επισκεπτών. Με 141 από τους  180 που μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, είναι ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα και από την Γαλλική αγορά. Είναι βασικό να συνεχιστεί , για να μην καταλήξει μία γραμμή που μπήκε για μία χρονιά. Είμαστε ένας καινούργιος προορισμός για τους Γάλλους ταιριάζουμε στο προφίλ του Γάλλου επισκέπτη, νομίζω ότι θα στηριχθούμε και θα πάει η συγκεκριμένη γραμμή καλά.

Με την Condor έχουμε κλείσει το διαδικαστικό κομμάτι της συμφωνίας για τους προορισμούς , κρατάμε επικοινωνία με την εταιρεία σχετικά με την ζήτηση που υπάρχει  στην Γερμανία και εμφανίζονται και αυτοί πάρα πολύ ικανοποιημένοι».

Για το πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού: «Πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πελατών δεν θα υπάρχει, πρόβλημα όμως στη ανεύρεση προσωπικού υπάρχει. Επειδή το κύριο χαρακτηριστικό των Ξενοδοχειακών μονάδων είναι οικογενειακό, απλά, θα επιβαρυνθεί παραπάνω ο ιδιοκτήτης της κάθε μονάδας και θα βάλλει παραπάνω ώρες. Οι υπερωρίες ελέγχονται αυστηρά ,και πληρώνονται ανάλογα όσον αφορά το εργατικό προσωπικό»

Για την Αγγλική αγορά: «Η Αγγλία πάει πάρα πολύ καλά, τα νούμερα που θα δούμε φέτος από την Αγγλική αγορά, θα είναι πρωτόγνωρα. Από την Τουριστική Επιτροπή έχουν γίνει συγκεκριμένες συμφωνίες και με μεγάλους tour operator και με αεροπορικές εταιρείες ειδικά με την διαφήμιση των νησιών μας. Όσον αφορά την Πολωνική αγορά, δέχθηκε ένα μούδιασμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θεωρώ ότι θα  ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, είναι η 5η αγορά για την Κεφαλονιά και ένα ενδεχόμενο σταμάτημα θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα».

Για το ενεργειακό κόστος και τις αυξημένες τιμές στις προμήθειες αναλωσίμων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: « Το κόστος λειτουργίας των μονάδων επιβαρύνεται από το ενεργειακό και τις αυξημένες τιμές στις προμήθειες αναλωσίμων. Τα ξενοδοχεία που έχουν κλειστά συμβόλαια, επιβαρύνονται πάρα πολύ και το περιθώριο κέρδους τους έχει εξανεμισθεί και ελπίζουμε να μην μπούνε και μέσα. Ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν μπορεί εύκολα να αυξήσει τις τιμές γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν με συμβόλαια , άρα τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων είναι πολύ μικρά. Φυσικά αυτό δεν αφορά όλους».

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ,τα voucher και τις εκκρεμότητες με την Thomas Cook: « Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το προηγούμενο έτος, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει γίνει η εξόφληση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο δεν θα επαναληφθεί. Το μεγαλύτερο μέρος των  voucher έχει εξαργυρωθεί, υπάρχουν κάποια λίγα που οι κάτοχοι τους εξέφρασαν την επιθυμία να τα χρησιμοποιήσουν φέτος.  Με την Thomas Cook δεν έχει γίνει κάτι, οι υποχρεώσεις προς το κράτος των ξενοδοχείων έχουν πληρωθεί , όμως δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα».

 Για τα δημοσιεύματα που θίγουν την τουριστική κίνηση στην Κεφαλονιά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: «Κυκλοφόρησε δημοσίευμα, που πάλι μας εντάσσει στην τελευταία θέση των αφίξεων σε σχέση με τα άλλα αεροδρόμια. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και το Άκτιο ξεπέρασε τη Ζάκυνθο, άρα δικαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι το αεροδρόμιο του Ακτίου το χρησιμοποιούν Λευκάδα, Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, οπότε είναι φυσικό να δώσει μεγαλύτερα νούμερα. Δεν μας ανησυχούν αυτά, ήδη ο κόσμος που έρχεται στην Κεφαλονιά είναι αρκετός και δεν πρέπει να παραπλανούμαστε. Τα νούμερα που θα ανακοινωθούν από το αεροδρόμιο τις επόμενες μέρες, νομίζω θα είναι πολύ σημαντικά σε σχέση με το 2019,όσον αφορά το κλείσιμο της σεζόν, οι μεγαλύτεροι tour operator και η TUI και η JET2, έχουν ανακοινώσει ότι θα επιμηκύνουν το πρόγραμμα τους μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές, έστω και αν κίνηση μειωθεί, για να δείξουν ένα καλό πρόσωπο. Εάν θέλουμε την επιμήκυνση, πρέπει να την υποστηρίξουμε».

Για την συμβολή της Περιφέρειας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κεφαλονιά: « Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Όταν πέρυσι ο Δήμος Αργοστολίου , ως μητροπολιτικός, είχε έναν προϋπολογισμό 110.000 ευρώ και η Περιφέρεια την περσινή χρονιά χάλασε  70.000 για όλη την περιφέρεια, τι κουβέντα να κάνουμε. Η πρόθεση μπορεί να υπάρχει, το αποτέλεσμα όμως που είναι. Ο καθένας έχει δικαίωμα να βγαίνει και να λέει, κρίνεται όμως από αυτό που λέει και από το τι γίνεται. Για 3η συνεχόμενη χρονιά πάει στο Ντουμπάι η Περιφέρεια , στην EXPO  κανένας Δήμος δεν ακολούθησε και τώρα ξαναπάμε πάλι αρχές Μαΐου. Το θέμα δεν είναι ότι χαλάς χρήματα για τον τουρισμό, αλλά το που τα χαλάς και το τι αποτέλεσμα φέρνουν. Ανάλογα με το προϊόν που έχουμε , ψάχνουμε και τους πελάτες στους οποίους ανταποκρινόμαστε. Το Ντουμπάι μπορεί να το Ενδιαφέρει η Κέρκυρα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250