Βαγγέλης Φλωράτος: Κεφαλονίτικα 100 %

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 12:46

Βαγγέλης Φλωράτος: Κεφαλονίτικα 100 %

ΟΥΤΕ  ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ  ΣΗΜΕΡΑ

  Είναι  μερικοί άνθρωποι που τσου  συνηθίζεις και δεν ημπορείς  να κάμεις χωρίς  εδαύτους! Θέλεις γιατί έχουνε την υπομόνεψη να σε ακούνε και να…γνέφουνε το  κεφάλι σ’ ότι λες, θέλεις γιατί  πολλά έχεις να μάθεις από δαύτους, τσου περιμένεις το λοιπό να φανούνε ωσά τον Άι-Φανούρη, βοήθειά μας!

  Όντας το λοιπό άκουσα βρόντο στο πορτόνι , είπα!

-Δε μπορεί παρά να ‘ναι ένας από δαύτους!

Και πράγματις ομπρός μου εστεκότουνε ο Νικολάκης ο Πιέντζος-κολέας απ’ τα παιδικάτα μου- που ‘ρτε λέει να με γδει που μ’ είχε έγκαψη!

  -Καλά ‘ καμες Νικολάκη μου κι ήρτες!

  -Εγώ Βαγγελάκη μου, δεν τα γλέπω καλά τα πράματα! Πάει ο καιρός που λες στ΄ Απόκριες δε μας έγλεπε η κάζα μας! Τώρα κάθουμαι εδεπά κι ασπετάρω να διαβεί κανένας μασκαράς όξου απ΄το παρεθύρι μου!

  -Κι είγδες κανένανε να διαβένει;

  -Ούτε μπαρμπούτα  Βαγγελάκη μου δεν είγδα!

  -Σάματις είγδα εγώ; Απόκριες κι εφκειές να σου πετύχουνε!

  -Αλλάξανε οι καιροί Βαγγέλη μου! Ή οι μασκαράδες φινίρανε, ή οι Απόκριες έχουνε χάσει τη ντολτσέτα τσου!

  -Ίσια-ίσια  που ο κόσμος σήμερο είναι γιομάτος μασκαράδες!

  -Τότενες γιατί δε γλέπουμε κανένανε;

  -Γιατί να σε χαρώ,  συνηθίσαμε να τσου γλέπουμε ούλο το χρόνο και δε μας κάνει εντύπωση.

  -Και που ‘γδε η αφεντιά σου μασκαρεμένους ούλο το χρόνο;

  -Α… ούλα κι ούλα! Εδεπά τα χαλούμε! Εγώ δε μίληα για μασκαρεμένους μασκαράδες, εγώ μιλώ για …νέτους μασκαράδες!

  -Παναπεί  άλλο μασκαράδες κι άλλο μασκαρεμένοι;

  -Το ίδιο πράμα είναι, αλλά παλιά όσοι εθέλανε να γένουνε μασκαράδες, βάνανε ένα βελέσι τση νόνας τσου κάτουθε, νια μπόλια πάνουθε, σιάνανε και νια μπαρμπούτα , τήνε φορούσανε κι αρχινάανε το ρεντάκι τσι γειτονιές. Τσου έγλεπε το πόπολο και γέλαε! Γελάανε και εφκείνοι  με το πόπολο και πέρναε η ώρα τσου!

  Σήμερο χωρίς να ντυώνται μασκαραδίστικα, μασκαρεμένοι είναι ούλοι!

  -Ημπορείς να μου το κάμεις μπουκούνια, φκειό που λες για να το καπιτάρω;

  -Μεδά  μου ‘ναι  δύσκολο!

  -Ετούτος , Άγιέ μου, βάρτηκε να με κουρλάνει!  Άκου μασκαράτα ολοχρονίς!

   -Ναίσκε βωρέ, στο λέω και στο υπογράφω! Ξέρεις κανένανε τσι μέρες μας που να μην φορεί μπαρμπούτα;

  -Φωτιά να με κάψει άμα είγδα κανείνε  να φορεί!

  -Δεν είγδες γιατί είσαι τση παλιάς σκολής! Δεν είγδες γιατί…κοιμάσαι ανώρως!

  -Βαγγελάκη, άμα δε μουλώνω μ’ όσα μου λες, είναι γιατί ‘σαι κολέας μου ειδ΄αλλιώς θα σου σβούριζα κάνα μπάχαλο και θα σε ‘στερνα στη μάνα σου κακομοιριασμένονε!

  -Βεραμέντε πάω αμόντε, αλλά ένα σου λέω και νετέρνω: Οι μασκαράδες εφκείνοι που ‘ξερες  μορτατσάρανε και τη θέση τσου επήρανε ούλοι οι άλλοι γλέπεις στη ρούγα, με τσι γραβάτες τσου και με τα κολλαρίνα τσου!

  -Ούλο τον κόσμο μασκαρά τόνε κάνεις παναπεί;

  -Δεν τόνε κάνω εγώ. Είναι!

  Δεν άντεξε άλλο ο Νικολής κι έστριψε τη μούρη του προς τα Βαρτσαμάτα!

  -Σχώρεσέ τον Άγιε μου  Γεράσιμε, άμα  λέει ψέματα. Άμα δε λέει ,σχώρεσ’ εμένανε που κοιμάμαι…ανώρως!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ  100 %  ΤΟΜΟΣ Γ’ 2010

…………………………………………………………………………..

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΝΕΣ

Τις  Αποκριές και τσι  τυρινές και τη  μουρδουλοπέφτη, διαλεπάρ τη παδέλα του που κρίας δε μαγειρέφτει! Έτσι ελέανε οι  παλιοί,  όντας ήμουνα ακόμα παιδαρέλι κι έτσι εκάνανε ούλοι.  Τρώανε, παναπεί τον άμπακο, πίνανε τον αβλέμονα και σκριμιδεύανε. Ύστερα  από τόσους χρόνους  που ‘χουνε διαβεί, μένει ακόμη η μυρουδιά του σοφιγάδου και  του τσερεπίτικου στο ρουθούνι μου!

   Οι  σημερινοί όμως  άθρωποι ούλο το χρόνο  ‘’αποκοπά’’ τον  έχουνε και τόνε μαγαρίζουνε με κάθε λοής σκατολοϊ δια.  Μήτε σαρακοστές τηράνε, μήτε τίποτσι.  Έτσι  δίχως να το καπιτέρνουνε, πηαίνουνε ούλο  και πιο αλάργα του Θεού κι από τη γεια τσου!

   Ακόμη και τη καθαρή  Δευτέρα  τηνέ μαγαρίζουνε! Που να τσου δικήσουνε δύο ελιές, λίγο σκορδοκρέμμυδο, ένα μπουκούνι χαρβάς!  Βάνουνε κάτου το τράγιο, το χοίριο και το σκωτοπλέμονο και του αλλάζουν τον Ανανία!  Άκωλη παναπεί  η κοιλιά τσου κι ύστερις σου λένε, περκέ  πάμε κατά διαόλου! Περκέ υπάρχουνε τόσες αστένειες!  Περκέ ο  Θεός πήρε το έλεός του, πάνουθε τσου!

   Πού ήθελες, ωρέ  άθρωπε, με φκεια που κάνεις , να πας κατά  Παράδεισο! Στον όξου από ‘δω πας ολοσυλίντρεχος, θα βράζεις  στα καζάνια τση κόλασης και δε θα λιώνεις!

   Κι η αφεντιά μου έφαε τσ’ Απόκρηες και τη πέτσα τση και το ξύγκι τση  και τα αμελέτητά τση. Ήπιε και το βοστιλίδι τση, εφόρεσα και τη μπαρμπούτα μου, εκρέμασα και τα τροκάνια μου, σκριμίδεψα,  εχόρεψα, έκαμα και ένα σωρό μουρδουλιές. Πήαινα και με τη  Βαγγέλενά μου στη κάμαρη. Το Μεγαλοδεύτερο όμως έφαα χειροβότανο άβραστο με ξύδι  κι είπα- Δόξα τω Θιώ, καλά  πορεύτηκες!

     Κι όγιεσκε μόνε το  Μεγαλοδεύτερο, ούλη τη Σαρακοστή δε πρόκειται  να βάνω αρτιμή στο στόμα μου μεγάρι να γιομίσει η αυλή μου  ξένους κοκκόρους, μεγάρι να ψοφήσει η γουρούνα μου.

     Μ’ εφκειόνε τον τρόπο και η Λαμπρή  θα μου  φανεί Αναστάσιμη  και η Ανάσταση  …Λαμπρή!    

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ  100 %  ΤΟΜΟΣ Γ’ 2010

…………………………………………………………………………………

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  Τέσσαρες βδομάδες το χρόνο ο άνθρωπος λέει  αλήθεια.  Τσι άλλες 48 κογιονάρει  τον εαυτό του. Ενόσω λοιπό εφκειές τσι  τέσσαρες βδομάδες, παραδέχεται το μασκάρεμά του, τσι άλλες 48 βδομάδες του χρόνου καμώνεται  τον αμασκάρευτο.

   Και για να μην σας  περάσει αφ’ το μυαλό η ιδέα πως βγάνω την αφεντιά μου απ’ όξου, είμαι παρί  μασκαράς όντας ενόσω το βουλευτή μου δε θέλω ούτε να τόνε γλέπω στα μάτια, περκέ νια ζωή με κογιονάρει, όντας τον απανταίνω, του τραβάω νια προσκυνητούρα που γκιάζει η μύτη μου στο χώμα. Κι από πάνουθε του λέω:

   -Χαλί θα γένω να με πατείς, σώνει νια μέρα να σε γδω υπουργό!

    Άμα δεν ήμουνα μασκαράς  του ‘βανα νια τρικλοποδιά να ‘τρωε ,τα μούτρα του. Στη συβία μου ύστερις: 

    -Αφού  ξέρεις , ωρή  Αντριάννα, ότι είσαι το αλατοπίπερο τση ζωής μου. Δίχως  εσένανε θα ‘τουνε άνοστη κι ανάλατη ωσά ψάρι του γλυκού νερού. Αφού ξέρεις πως είσαι , το οξυγόνο που ανασαίνω. Δίχως εσένανε θα ‘μουνε ένας αμασκάρευτος- σάματις δεν είμαι μασκαράς και τώρα;

    Άμα δεν ήμουνε θα τσ΄έλεα:  Μαύρη   η ώρα που σ’ αντάμωσα. Τσάμπα τη ζωή που χαράμισα. Σταγόνα στον ωκεανό είναι το  Κινέζικο μαρτούριο  ομπροστά σ’ όσα τραβάω από σένανε. Ένα εκατομμύριο παραδείγματα ημπορώ να σας αραδιάσω για τσου λόγους που ο άθρωπος  είναι μασκαράς ολοχρονίς.

    Τι κι άμα  έκλεισε το λοιπό το τριώδιο!   Τι  κι άμα μαζώχτηκε το χαρτομάνι απ’ τσι ρούγες. Τι κι άμα βγάνανε οι άθρωποι τσι μπαρμπούτες!   Και τσι άλλες 48 βδομάδες μασκαράδες είναι!

     Το τριώδιο ανοίγει ξημερώνοντας Καθαρή Δευτέρα. Τότενες που δεν  υπάρχει μήτε χρωματισμένο χαρτί στη ρούγα. Τότενες όπου οι άθρωποι βγάνουνε τσι μπαρμπούτες  και μένουνε με την αληθινή τσου μουσούδα!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ  100 %  ΤΟΜΟΣ Β’ 2006

dav




00 inkefalonia general ad 300X250