Συζήτηση με θέμα: «Από το Παρελθόν στο Παρόν. Βιώσιμη ανάπτυξη στην Κεφαλονιά αξιοποιώντας τον πολιτισμό και την ιστορία»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 10:54

Συζήτηση με θέμα: «Από το Παρελθόν στο Παρόν. Βιώσιμη ανάπτυξη στην Κεφαλονιά αξιοποιώντας τον πολιτισμό και την ιστορία»

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Εταιρία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας οργάνωσαν  συζήτηση με θέμα: «Από το Παρελθόν στο Παρόν.  Βιώσιμη ανάπτυξη στην Κεφαλονιά αξιοποιώντας τον πολιτισμό και την ιστορία» το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

 

Στην συζήτηση, την οποία συντόνισαν οι Dr Γεράσιμος Αντζουλάτος αγρο-οικονομολόγος και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης  κος Γρηγόριος Γρηγορακάκης, πήραν μέρος οι:

Dr John Pierce, Professor Emeritus, Dept of Geography, Simon Fraser University, Καναδάς με θέμα «Homer’s Influence on Understanding Mycenaean Archaeology and Helladic Historical Geography»

Οδυσσέας Μεταξάς, Αρχαιολόγος ΜΑ, Κεφαλονιά με θέμα «Ορισμένες παρατηρήσεις για τις ρίζες και την εξέλιξη της Οδύσσειας»

Dr Corinne Ondine Pache, Professor, Classical Studies, Trinity University ΗΠΑ με θέμα «Searching for Penelope in the 21st Century»

Dr Kathryn Slanski, Senior Lecturer Near Eastern Languages & Civilizations and Humanities, and Coordinator of Directed Studies Yale University με θέμα “The concept of the hero in the Greek and near-Eastern traditions”

Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα, Συγγραφέας, Κεφαλονιά με θέμα «Juan De Fuca: Από τον μύθο στην πραγματικότητα»

Dr Γιώργος Συρίμης, Director of Hellenic Studies and Lecturer in Comparative Literature, Yale University, ΗΠΑ με θέμα «Ο αναπόφευκτος και ανέφικτος νόστος στην Ελληνική λογοτεχνία»

Παρέμβαση με παρουσίαση των νεότερων ευρημάτων των ανασκαφών στον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων, Κεφαλονιά έκανε ο Dr John Albanese, Καθηγητής University of Windsor, Καναδάς  με θέμα «Recent Discoveries from the Tholos Tomb and Ossuary at Tzannata, Kefalonia, Greece: The Evidence for the Prominence of the Region During the Late Bronze Age»

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Αγησίλαος Κονιδάρης και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας κ. Μάκης Μεταξάς.

Κατά την συζήτηση αναπτύχθηκαν διαφορετικές πλευρές της μακράς και σύνθετης ιστορικής πορείας του τόπου. Έγινε προσπάθεια να προσεγγιστούν συνθετικά τα διαφορετικά στοιχεία του πολιτισμικού πλούτου της Κεφαλονιάς μέσα από: Τις ιδιαίτερες αναφορές στα εξόχως ενδιαφέροντα ευρήματα του Θολωτού Τάφου των Τζανάτων, τις υπαλαιότερες και σύγχρονες αναγνώσεις της Οδύσσειας που οδηγούν στην αναζήτηση των ριζών αυτού του κορυφαίου ποιητικού κειμένου αλλά και της γεωγραφίας που αναδύεται,  την φιγούρα του ήρωα σε έναν ευρύτερο χώρο που περιλαμβάνει και εκείνο της Εγγύς Ανατολής μέσα από την παρουσίαση πρόσφατων ερευνητικών στοιχείων που αναφέρονται στο έπος του Γκιλγκαμές, στο εξερευνητικό ταξίδι του Juan De Fuca αλλά και στα ταξίδια του Νίκου Καββαδία με τον ανεκπλήρωτο νόστο. 

Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε ότι η Κεφαλονιά, νησί πολιτισμικού πλούτου στη θάλασσα της ιστορίας, μπορεί σήμερα να αξιοποιήσει δυναμικά τον πολιτισμό μέσα από νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους, κινούμενη σε τρεις άξονες: μνημειακός και άυλος πολιτισμός, περιβάλλον και βιοποικιλότητα,  υλικός πολιτισμός και μεσογειακές πρακτικές. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία κατανόησης και ανάληψης πρωτοβουλιών παρέμβασης προς όφελος της πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.