Ελένη Μολφέτα: Η Κεφαλονίτισσα σκηνοθέτης που κατάφερε να ξεχωρίσει στην Ολλανδία!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 09:37

Ελένη Μολφέτα: Η Κεφαλονίτισσα σκηνοθέτης που κατάφερε να ξεχωρίσει στην Ολλανδία!

Με το project της «Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» η Ελένη κατάφερε να επιλεγεί, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές παγκοσμίως, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ΝEW ARRIVALS: GO SHORT CΑΜPUS 2018

 Η Ελένη Μολφέτα, τελειόφοιτος της Σχολής κινηματογράφου και τηλεόρασης Λ. Σταυράκου, κατάφερε να ξεχωρίσει, πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές της, δηλώνοντας συμμετοχή στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Go Short - International Short Film Festival Nijmegen.

Με το project της «Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» η Ελένη κατάφερε να επιλεγεί, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές παγκοσμίως, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ΝEW ARRIVALS: GO SHORT CΑΜPUS 2018, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία από τις 10 έως τις 15 Απριλίου.

Μόλις 23 ετών, με το κεφαλονίτικό της πείσμα και ταλέντο να την διακρίνει, η Ελένη με τον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ» κατόρθωσε να αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή για τη φετινή χρονιά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους επιλεγμένους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν σεμινάρια, συζητήσεις και εργαστήρια, υπό την καθοδήγηση σημαντικών κινηματογραφιστών ανά τον κόσμο. Όλοι οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το project τους σε πάνελ αποτελούμενο από αναγνωρισμένους παραγωγούς, διανομείς και αγοραστές, έχοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία, τόσο να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους, όσο και να αναζητήσουν συμπαραγωγή στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ διεξάγεται ετησίως από το 1970 έως σήμερα και αποτελεί πλέον θεσμό για τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους παγκοσμίως.

Η Ελένη επιθυμεί τα γυρίσματα του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ» να πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά, μιας και η σεναριογράφος-σκηνοθέτης δεν μπορεί να φανταστεί πιο ιδανικό μέρος από τον τόπο καταγωγής της για να κινηματογραφήσει την ιστορία της.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία «Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού που παλεύει με τη σκληρότητα της απώλειας βουτώντας στον φανταστικό κόσμο των εικόνων της ζωγραφικής του. Πόσο πραγματική είναι η φαντασία και πόσο φανταστική η πραγματικότητα στην ψυχή του Λέβιν? Ο πνιγμός των γονιών του Λέβιν τον οδηγεί σε ένα ορφανοτροφείο.

Μοναδική του συντροφιά οι ζωγραφιές του που του δείχνουν το δρόμο για να δραπετεύσει.
Στο λεωφορείο που θα ανέβει για να ξεκινήσει το ταξίδι, συναντά ένα χλωμό ζευγάρι και αποφασίζει να συνεχίσει μαζί τους το ταξίδι.

Περπατάνε, τρέχουν, παίζουν, κυλιούνται σε λάσπες, χάνονται σε βιομηχανικά τοπία, χορεύουν ατσούμπαλα, οδηγώντας ένα γαλάζιο αμάξι περιπλανιόνται σε εγκαταλελειμμένα χωριά μέχρι που φτάνουν σε ένα ερημωμένο σπίτι. Εκεί ο Λέβιν ανακαλύπτει μια φωτογραφία των νεκρών γονιών του. Η νύχτα τους βρίσκει σε μια θαλάσσια σπηλιά όπου ο Λέβιν θα παλέψει με τη φοβία του για το νερό.

Το πρωί πηδάνε από ένα ψηλό γκρεμό και βουτάνε στη θάλασσα. Η γυναίκα και ο άνδρας πνίγονται καθώς μπογιές αρχίζουν να αναβλύζουν από τα κορμιά τους μέσα στο νερό. Ο Λέβιν καταφέρνει να τους σώσει, μα είναι πια άχρωμοι. Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι του Λέβιν?

ΚΕΦ 1 ΕΜ

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Το σενάριο γράφτηκε το καλοκαίρι του 2017, όταν γνώρισα για πρώτη φορά το γιο του αδελφού μου, ένα αγόρι 16 ετών. Συνομιλώντας μαζί του και κατά τη διαδικασία της γνωριμίας μας μου έκανε εντύπωση αυτό το αγνό αίσθημα της αθωότητας που συνήθως έχει κανείς στην παιδική/ εφηβική του ηλικία. Κάτι που ήταν αρκετά διαφορετικό στην προσωπική μου ιστορία ενηλικίωσης.

Στα 16 μου συνέβη ένα γεγονός που με στιγμάτισε και που μάλλον αποτέλεσε την αφετηρία του σεναρίου του ΟΡΙΖΟΝΤΑ. Κατά την εκταφή της αγαπημένης μου γιαγιάς, λόγω ενός τυχαίου γεγονότος, βρέθηκα αντιμέτωπη με το γυμνό κρανίο του πατέρα μου. Αυτή η εικόνα έχει χαραχτεί στη μνήμη μου και νιώθω πως αποτέλεσε την αρχή της βίαιης και απότομης ενηλικίωσής μου. Ο θάνατος του πατέρα μου συνέβη όταν ήμουν έξι ετών και από τότε ο κόσμος της φαντασίας αποτελούσε πάντα το καταφύγιό μου.

Έτσι αποφάσισα να κάνω αυτή την ταινία, θέλησα να δημιουργήσω έναν πολύχρωμο, φανταστικό, ονειρικό κόσμο, ώστε να αποτυπώσω την απόδραση ενός παιδιού με όχημα τον φανταστικό του κόσμο. Πως μετατρέπει τον πόνο του σε δημιουργία, κάνοντας ένα προσωπικό μαγικό ταξίδι.

ΚΕΦ 9 ΕΜ

Η ταινία μου διαπραγματεύεται το θέμα της απώλειας από μια ποιητική, φωτεινή πλευρά, που πιστεύω πως μπορεί να διακρίνεται ακόμα και σε ένα τόσο σκληροπυρηνικό θέμα. Στην πρώτη μου μικρού μήκους ταινία «ΝΕΚΥΔΑΛΛΟ» με κεντρικό θέμα την αναγέννηση, η προσέγγιση μου ήταν πολύ σκοτεινή, κάτι που έχω ανάγκη να αντιστρέψω στον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ». Είναι επιθυμία μου να αναδείξω πως κανείς μπορεί να εντοπίσει την ομορφιά ακόμα και στον πόνο. Γιατί ίσως ακόμα και η απώλεια –κατά ένα παράδοξο τρόπο- μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιότυπο δώρο.

Αυτή η ταινία θα ήθελα να γίνει ένας ύμνος στην παιδικότητα, τη φαντασία, τη φύση και το νησί από το οποίο κατάγομαι την Κεφαλονιά. Όλες οι σκηνές θα γυριστούν στην Κεφαλονιά, όπου στο απόλυτα φυσικό τοπίο μου δίνεται η δυνατότητα να αναπαραστήσω έναν ονειρικό κόσμο…

« Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον κόσμο στον οποίο θέλει να ταξιδεύει »

Μέσα απο την προσωπική ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την Κεφαλονίτισσα σκηνοθέτη 

www.molfeta.com

και ένα δείγμα από παλαιότερη δουλειά της 

https://www.youtube.com/watch?v=XmXpT_UZvSw

ΚΕΦ 2 ΕΜΚΕΦ 13 ΕΜ