Η πρωτότυπη ακουαρέλα του Μικρού Πρίγκιπα σε δημοπρασία (εικόνα)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Απριλίου 2016 18:39

Η πρωτότυπη ακουαρέλα του Μικρού Πρίγκιπα σε δημοπρασία (εικόνα)

 

Μια πρωτότυπη ακουαρέλα, η  απεικόνιση του ήρωα του  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερί, Ο Μικρός Πρίγκιπας, η οποία δείχνει τον πολυαγαπημένο χαρακτήρα να  στέκεται σε αμμόλοφους της ερήμου με το κασκόλ του να το φυσάει ο άνεμος, πρόκειται να εκτεθεί  και να δημοπρατηθεί για πρώτη φορά. Η πρωτότυπη ακουαρέλα είναι πάρα πολύ δημοφιλής και αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 50-60.000 ευρώ.

Ο Σαιντ Εξιπερί δημοσίευσε τον Μικρό πρίγκιπα το 1943. Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια. Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: "Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει" και "Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα".

Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί
Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί

Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και έρχεται τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ' τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Από μια τυχαία φράση που βρέθηκε ανάμεσα στα τελευταία του χειρόγραφα και έλεγε: …«Κάποια μέρα θα χαθώ πάνω σε έναν μαρτυρικό σταυρό που θα είναι η Μεσόγειος»… σχεδόν όλοι πίστεψαν ότι ο Εξυπερί αυτοκτόνησε καθώς ήταν πολλαπλά λυπημένος απ' την απώλεια των συντρόφων του, την αδιαφορία της γυναίκας του και την στάση του Στρατηγού Ντε Γκωλ, ο οποίος είχε πεισματωθεί από την αρχική άρνηση του συγγραφέα να ενταχθεί στο Γκωλικό στρατόπεδο. Εντούτοις στις αρχές του 2008, ένας παλαίμαχος Γερμανός πιλότος, ο Χορστ Ρήπερτ, 88 ετών, δήλωσε ότι πολύ πιθανόν αυτός ήταν εκείνος που τον κατέρριψε συνδυάζοντας την μέρα και τον τόπο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο του Εξυπερύ. Δήλωσε μάλιστα ότι ως νέος θαύμαζε τον συγγραφέα και θα ευχόταν τελικά να μην ήταν εκείνος που τον είχε καταρρίψει. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του βρέθηκαν 60 χρόνια αργότερα.

Το χειρόγραφο και τα σκίτσα του Σαιντ Εξιπερί αποκτήθηκαν από τη βιβλιοθήκη Pierpont Morgan στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του Consuelo πήρε τις πρωτότυπες αρχικές ακουαρέλες πίσω στη Γαλλία μαζί της. Η υπογεγραμμένη πρωτότυπη ακουαρέλα, η οποία προέρχεται από την οικογένεια Consuelo Saint-Exupéry, είναι από τη σελίδα 87 της αρχικής έκδοσης του βιβλίου.

Θα εκτεθεί στη Νέα Υόρκη από το γαλλικό οίκο δημοπρασιών Artcurial από τις 3-9 Μαΐου.




00 inkefalonia general ad 300X250