Σημαντική Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στο Φισκάρδο

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 13:01

Σημαντική Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στο Φισκάρδο

Μια άκρως σημαντική Έκθεση ζωγραφικής θα λάβει χώρα στο Φισκάρδο την Κυριακή 5 Αυγούστου. Εχει τίτλο '' Ο Δάσκαλος & ο Μαθητής'' και θα περιλαμβάνει έργα του Δημήτρη Μυταρά & Γιάννη Κούτρικα.Παράλληλα, θα διεξαχθεί αναδρομική έκθεση γλυπτικής με έργα του Γιάννη Παρμακέλη – Μεμά Καλογηράτου & Αριστείδη Πατσόγλου.


Εμπορικό Κέντρο: Χαρ. Τσελέντη Φισκάρδο τηλ.: 26740 41285

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ
Ο Δημήτρης Μυταράς του Βασιλείου είναι ένας από του σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή καταξίωση και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη ΑΣΚΤ (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην "Ecole Superieure des Arts Decoratifs" καθώς και εσωτερική διακόσμιση στη "Metiers d' Art" στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ..
Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί "Ζυγός", "Άστορ", "Μέρλιν", αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά.. To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΙΚΑΣ
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1982- 1987), κοντά στον Δ. Μυταρά . Μαθήτευσε επίσης για μία επταετία κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κοντά στον Δ. Περδικίδη. Θεματικά κινείται στο χώρο του τοπίου και των ανθρωποκεντρικών συνθέσεων, με εξπρεσιονιστική διάθεση.
Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε ατομικές («Υδροχόος», 1982∙ «Ζυγός», 1985, 1986∙ Γκαλερί «Κ7», Θεσσαλονίκη, 1988∙ «Αντήνωρ», 1989∙ «Χρυσόθεμις», 1990∙ «Titanium», 1993∙«Έρσης», 1995 κ.α.) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ( «Υδροχόος», 1982∙ «Αντήνωρ», 1990∙ Πινακοθήκη Δήμου Ρόδου,1994∙ Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων, 1994∙ «Έρσης», 1997∙ «Μετόπη», 1997 κ.α.).
Έργα του βρίσκονται στη Π.Δ. Ρόδου, Πατρέων κ.α.
Είναι μέλος του ΕΕΤΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ
Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιάννη Παππά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη γλυπτική, αλλά και στο σχέδιο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ΙΚΥ για τρία χρόνια στην «Ecole des Beaux-Arts» στο Παρίσι. Δίδαξε στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά και στη συνέχεια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη και στη Σχολή Ζωγραφικής Βακαλό, καθώς και στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου ίδρυσε το Τμήμα Καλλιτεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

ΜΕΜΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΣ (1940)
Ο Μεμάς Καλογηράτος γεννήθηκε στα Πετρικάτα της Κεφαλονιάς. Πήρε αρχικά (1957) μαθήματα σχεδίου στην Πάτρα με δάσκαλο το Γεώργιο Παπαδημητρίου και στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο το Θανάση Απάρτη (απεφοίτησε το 1966). Παρουσίασε το έργο του για πρώτη φορά το 1965. Ακολούθησε σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα με τη γλυπτική, όπου το έργο του είναι πιό γνωστό, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αλλά και το θέατρο. Το 1990 ίδρυσε την "Κεφαλονίτικη Εταιρεία Καλλιτεχνικής Αναζήτησης". Εξπρεσιονιστικό, το έργο του έχει κυρίως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Από το 1982 έχει εγκατασταθεί στα Μαζαρακάτα της Κεφαλονιάς, όπου ζει και εργάζεται.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ
Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Το χρονικό διάστημα 1962-1965 παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο το Θ. Απάρτη. Από το 1965 έως 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο το Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική με δασκάλους του César και R. Collamarini και στη χαρακτική με δάσκαλο το J. Lagrange. Από το 1974 έως το 1979 παρακολούθησε μαθήματα πλαστικών τεχνών, επιστημών της τέχνης και οπτικοακουστική τέχνη στο τμήμα Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ο Αριστείδης Πατσόγλου ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες ίδρυσε την ομάδα «Logos». Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τη γλυπτική, αλλά εκδήλωσε και ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων – ξεπερνούν τις 40 - που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία. Εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των συμμετοχών του σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το Grand Prix d' Arts Plastiques Jeunes, Musée des Beaux-Arts, Λυών το 1975, το Α' βραβείο στο Salon d' Automne στην Avignon το 1980, Αργυρό Μετάλλιο στο Salon d' Art Contemporain στο Μόντρεαλ το 1980, το Α' Βραβείο γλυπτικής στο Salon de Taverny το 1980 κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους πολλών δημοσίων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και κατά κύριο λόγο του εξωτερικού: στη Γαλλία, στον Καναδά κ.α.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250