Μ. Σκλαβουνάκης: ‘’Σημαντική η αποδοχή του κόσμου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ‘’Κύματα’’ - Έρχονται ωραία πράγματα στο φινάλε του’’

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 14:42

Μ. Σκλαβουνάκης: ‘’Σημαντική η αποδοχή του κόσμου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ‘’Κύματα’’ - Έρχονται ωραία πράγματα στο φινάλε του’’

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο σκηνοθέτης και εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «ΚΥΜΑΤΑ» Μαρίνος Σκλαβουνάκης, που διεξάγεται στον Θαλασσόμυλο Αργοστολίου.

Ο κ. Σκλαβουνάκης αναφέρθηκε:

Στην επιλογή της χρονικής περιόδου του φεστιβάλ: «Η επιλογή της ημερομηνίας του Φεστιβάλ, είναι ακριβώς στο μεταίχμιο και διαλέξαμε αυτή την περίοδο για να υπάρχει περισσότερη ησυχία –όσον αφορά τις εκδηλώσεις του Αυγούστου- και να μπορεί ο κόσμος να έρχεται. Υπάρχει στήριξη από τον κόσμο και τον ευχαριστώ γι αυτό, γιατί την χρειαζόμαστε».

Στον ετήσιο κύκλο κινηματογραφικών συναντήσεων με τίτλο “Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα” που ξεκίνησε το 2016 και στην συνεργασία με την Περιφέρεια για την συλλογή φωτογραφικού υλικού: «Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί με κάποιο κύκλο μαθημάτων κινηματογράφου όχι τόσο εξειδικευμένα και αφορά μια ευρύτερη γνωριμία με την γλώσσα του κινηματογράφου. Μέσα στις ενασχολήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο , είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια η συλλογή φωτογραφικού υλικού, για να κάνουμε έναν κινηματογραφικό προορισμό , ώστε η οποιαδήποτε οπτικοακουστική παραγωγή να βλέπει τα τοπία και να γίνει πιο ελκυστικός πόλος η Κεφαλονιά. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί , το ανακοινώσαμε την πρώτη μέρα του φεστιβάλ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Film Office της Κέρκυρας. Θα είναι ελεύθερα, ταξινομημένα σε κατηγορίες και θα μπορεί κάποιος να δει ότι υπάρχουν πολύ καλές επιλογές και εδώ».

Ο κ Σκλαβουνάκης έκανε επίσης αναφορά στην σημαντική αποδοχή και συμμετοχή του κόσμου τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ και ευχήθηκε να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τις επόμενες μέρες που είναι καλεσμένοι σπουδαίοι Σέρβοι Σκηνοθέτες και στην στήριξη του Δήμου Αργοστολίου , της Περιφέρειας, του ΕΟΤ, και των 42 εθελοντών που συμβάλλουν στην διεξαγωγή του.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση γελοιογραφίας που λειτουργεί παράλληλα στο φεστιβάλ και παρουσιάζει κωμικοτραγικά την ιστορία 200 χρόνων του Ελληνικού Έθνους και στο αφιέρωμα στον Σέρβικο κινηματογράφο με προσκεκλημένους δύο σπουδαίους Βαλκάνιους σκηνοθέτες και ευχαρίστησε τον Βίκτωρα Ρουχωτά για την συνεργασία του.

Όσον αφορά την συμμετοχή των θεατών με ερωτήσεις στους Σκηνοθέτες τόνισε ότι σε όλες της δράσεις του φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να «διεισδύσουν» περισσότερο στις ταινίες και να προβληματιστούν περισσότερο- «Η τέχνη έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ερωτήματα και όχι να δώσει απαντήσεις και κλειστές αλήθειες» - είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος για το Φεστιβάλ «Κύματα» 2023, σημείωσε:«Η φετινή χρονιά είναι κατά κάποιο τρόπο και αναγνωριστική και μετά το τέλος του φεστιβάλ πρέπει να συναντηθούμε όσοι συνεργαστήκαμε να δούμε τι θα μπορούμε να αλλάξουμε, τι ενδεχομένως πήγε λάθος ,τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο και ποια θα είναι η επόμενη κατεύθυνση για έναν νέο ορίζοντα. Προσπαθώ να διερευνήσω το κοινό για το τι ακριβώς ζητά , γιατί πέρα από τις δικές μα προθέσεις είναι πολλά πράγματα που πρέπει να ερμηνευθούν. Έχει μέλλον το Φεστιβάλ « Κύματα».

Το θέμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ δεν έχει ταβάνι και ανάλογα την κατεύθυνση που έχεις, μπορεί να δημιουργήσεις κάτι πρωτότυπο, που να έρχεται όλος ο πλανήτης να το δει. Είναι θέμα κατεύθυνσης, τρόπου χειρισμού, οράματος, ονείρου και πρωτοτυπίας και όλα αυτά τα φέρω. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για λάθη η για παραλείψεις η οτιδήποτε, αλλά σίγουρα όχι για την όρεξη μου, την πίστη μου στην δουλειά αυτή και στο όραμα μου. Θέλω να ανοιχτεί το φεστιβάλ, να ακούσω και άλλες απόψεις , να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους του χώρου που κατάγονται από δω η ζούν εδώ και έχουν κάνει πράγματα και ούτε τους ξέρουμε. Είναι πολύ μεγάλος ο δρόμος και είναι ακόμα η αρχή. Η αρχή είναι δύσκολη και αυτή έγινε».

Κλείνοντας ζήτησε την ανταπόκριση του κόσμου και τις επόμενες ημέρες του φεστιβάλ, που κλείνει τον εφετινό κύκλο του στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-1-9-2023?si=91b60a0b9ec446b9816a2d6a5a9b5fb4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250