Η Γεωργία Κανελλοπούλου για τα μηνύματα της παράστασης «Λύματα» ή «πώς θα μας θυμούνται» που έρχεται στην Κεφαλονιά (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 15:21

Η Γεωργία Κανελλοπούλου για τα μηνύματα της παράστασης «Λύματα» ή «πώς θα μας θυμούνται» που έρχεται στην Κεφαλονιά (Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η δραματουργός Γεωργία Κανελλοπούλου για την παράσταση «Λύματα» ή «Πώς θα μας θυμούνται» που έρχεται στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι 30 και 31 Αυγούστου.

Η κ Κανελλοπούλου όσον αφορά την καλλιτεχνική της ιδιότητα ως δραματουργός, αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση του επαγγέλματος της στην Ευρώπη και στην επανεισχώρηση του τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά θεατρικά δρώμενα : «Ο ρόλος του δραματουργού είναι πολύ συγκεκριμένος , φροντίζει όλα τα «υλικά» της παράστασης (κείμενο, φως, μουσική, υποκριτική, παρουσία των ηθοποιών) και όλα αυτά λένε την ιστορία που θέλει να πει ο σκηνοθέτης. Ειδικά στο έργο το δικό μας το οποίο ανήκει σ αυτό που ονομάζουμε θέατρο της επινόησης, δηλαδή δεν υπάρχει κείμενο που να ανήκει σε κάποιο συγγραφέα , αλλά το επινοούμε εμείς οι ίδιοι μέσα από αυτοσχεδιασμούς, διάβασμα, έρευνα , συνεντεύξεις, καταλήγουμε και φτιάχνουμε αυτό το παλίνθηστο, που τελικά καταλήγει παράσταση».

Η Γεωργία Κανελλοπούλου έχει στο ενεργητικό της τις παραστάσεις Ρίζες από βαμβάκι (2022), ΔΡΑΚΟΣ performance για μία νοοτροπία (2022), Ο παγοπώλης έρχεται (2023), Run - Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου. (2023). Τα «Λύματα» η «Πως θα μας θυμούνται» είναι η 3η της για το καλοκαίρι του 2023 και τα 6 τελευταία χρόνια εργάζεται συνεχώς σε παραστάσεις.

Για την παράσταση «Λύματα» ή «Πώς θα μας θυμούνται» αναφέρει: «Ήταν μια αφορμή το κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και όλα σ αυτή τη δουλειά ξεκινούν πάντα από μία ιδέα. Λόγω βιωμάτων μπήκα στο θέμα των λυμάτων ( ανέφερε τα παιδικά της βιώματα σε σχέση με την ρύπανση), αλλά επειδή μιλάμε και για πολιτισμό, αυτό στο μυαλό μου συνδυάστηκε με το τι σημαίνει λύμα σε μία πιο μεταφορική έννοια, τι συμβαίνει με τον πολιτισμό και άρχισαν να μπαίνουν περισσότερα ερωτήματα. Τι είναι τελικά λύμα, τι είναι σκουπίδι, τι είναι αυτό μας που μας βαραίνει από το παρελθόν, εμείς τι θα αφήσουμε στο μέλλον, πάντα με κέντρο τον πολιτισμό. Είχα την ανάγκη να εστιάσω κάπου αυτό το πάρα πολύ μεγάλο θέμα των λυμάτων και περισσότερο ως ερωτήματα που έχουν παραμείνει και στην παράσταση και έχουν ανοίξει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Αυτός είναι και ο σκοπός για μένα για να κάνει κανείς μία παράσταση, να κάνει θέατρο να έχει δημόσιο λόγο, δηλαδή να εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά να δίνει απαντήσεις».  

Ανέπτυξε την συλλογιστική της παράστασης και στο τι στοχεύει όσον αφορά την θεματική της και ανέλυσε και το πρακτικό μέρος της που εστιάζει σε δύο ηθοποιούς που αναφέρονται διαδραστικά στο πως φτιάχτηκε αυτή η παράσταση με φίλτρο το χιούμορ.

Η Γεωργία Κανελλοπούλου προσπαθεί όπως η ίδια δηλώνει να είναι αισιόδοξη κόντρα στα γεγονότα που συμβαίνουν και γενικότερα προσπαθεί να εστιάζει στα πράγματα του παρόντος που πιστεύει ότι με κάποιον τρόπο αν γίνονται σωστά με χαρά και αγάπη αυτό επηρεάζει και το μέλλον. Με βάση αυτά θα κινηθεί και στο εργασιακό της μέλλον.

Ο βασικός πυρήνας της παράστασης «Λύματα» ή «Πώς θα μας θυμούνται» θα παρουσιαστεί στην Κεφαλονιά 30 και 31 Αυγούστου στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου 7:30 το απόγευμα. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με θεματικό κεντρικό άξονα την κλιματική αλλαγή και προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-28-8-2023?si=1b6048111d284b4eb34c9715a229f361&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250