Μαρίνος Σκλαβουνάκης για το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ‘’Κύματα’’ στον Θαλασσόμυλο: «Στόχος να κάνουμε την Κεφαλονιά κινηματογραφικό προορισμό!’’ – Σημαντικοί δημιουργοί θα βρεθούν στο νησί μας’’

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 13:56

Μαρίνος Σκλαβουνάκης για το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ‘’Κύματα’’ στον Θαλασσόμυλο: «Στόχος να κάνουμε την Κεφαλονιά κινηματογραφικό προορισμό!’’ – Σημαντικοί δημιουργοί θα βρεθούν στο νησί μας’’

Συνέντευξη στον Inkefalonia Radio 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο παραγωγός ταινιών Μαρίνος Σκλαβουνάκης για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς "Κύματα" που θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, στο Αργοστόλι στον χώρο του Θαλασσόμυλου.

«Ο τίτλος «Κύματα» είναι μεταφορικός και όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας τα ερμηνεύει και τα νιώθει. Είναι οχτώ μέρες το φεστιβάλ , φέτος είναι ένα διεθνές φεστιβάλ με πανελλαδική και όχι μόνο κάλυψη, θα έχουμε και από την Σερβία δημοσιογράφους και την κάλυψη της ΕΡΤ , αλλά και άλλους χορηγούς.

Ο κινηματογράφος γενικώς είναι μία συλλογική δραστηριότητα και δεν είναι ένας άνθρωπος που τον διοργανώνει, είναι πάρα πολλοί οι συνεργάτες και οι φορείς για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Ήταν μία πρωτοβουλία του Δήμου Αργοστολίου να ξεκινήσουμε πέρσι, πήραμε την απόφαση τον Ιούνιο-κάπως καθυστερημένα- και κρατήσαμε μια εσωστρέφεια στο περσινό φεστιβάλ λόγο του σύντομου χρόνου. Είχαμε επιτυχία και σε όλο αυτό δεν συμβάλλαμε μόνο εμείς οι φορείς και όσοι βοηθούν , αλλά πιο πολύ ο χώρος. Ο χώρος αυτός είναι ο πιο όμορφος χώρος που έχει το Αργοστόλι να επιδείξει. Ο χώρος αυτός άλλαξε όψη και όλο τον χειμώνα, ο κόσμος τον σεβάστηκε. Να τονίσω ότι ναι μεν εμείς είμαστε μπροστά σε όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά ο Δήμος βοήθησε και βοηθά πάρα πολύ για να γίνει αυτό το εγχείρημα».

«Φέτος που το φεστιβάλ μας είναι διεθνές, έχουμε και την βοήθεια του επίτιμου Πρόξενου της Σερβίας στην Κεφαλονιά Βίκτωρα Ρουχωτά, ο οποίος βοήθησε πολύ ώστε να φέρουμε κάποιους καλεσμένους και να προβάλλουμε κάποιες ταινίες από την Σερβία. Οι τρείς μέρες από τις οχτώ είναι αφιερωμένες στον κινηματογράφο της Σερβίας και φέρνουμε δύο πολύ μεγάλους Σέρβους δημιουργούς που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι.

Γενικώς, η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να έχει σε κάθε ταινία καλεσμένους, ούτως ώστε να γίνεται μία διάδραση με το κοινό. Έχουμε συνολικά 30 καλεσμένους , που το κοινό θα μπορεί να συνομιλήσει μαζί τους.

Έχουμε την υποστήριξη του ΕΟΤ και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Σερβία ενημέρωση και δημοσιογραφική κάλυψη σε μια προσπάθεια να στηριχθεί τουριστικά περισσότερο η σχέση μεταξύ Σερβίας και Κεφαλονιάς με αφορμή αυτό το γεγονός. Επίσης έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρεια που είναι πολύ σημαντική πέρα από το Υπουργείο Πολιτισμού, της ΕΡΤ και του καναλιού UNA που θα προβάλλει το φεστιβάλ σε Βοσνία, Σερβία, Ερζεγοβίνη. Επίσης έχουμε συνεργασία και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το εργαστήρι Νέων Μέσων και Επικοινωνίας που μας καλύπτει διαδικτυακά. Έχουμε ανάγκη από χορηγούς, γιατί αυτές οι δραστηριότητες είναι πολυέξοδες, θα αναζητήσουμε βοήθεια και όπως και πέρυσι πιστεύω ότι θα έχουμε ανταπόκριση.

Έχουμε ήδη κάνει κάλεσμα για εθελοντές, οι οποίο με διάφορους τρόπους θα ενισχύσουν το φεστιβάλ και ήδη έχουμε ανταπόκριση. Φέτος είχαμε χρόνο , είναι μία πολύμηνη οργάνωση και έχουμε περιθώρια».

«Ευχόμαστε να γίνει ένας θεσμός , να μεγαλώσει κι άλλο, είναι το μόνο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Ιόνιο και μας έχουν ήδη κατατάξει μέσα στα μεγάλα φεστιβάλ που γίνονται στην Ελλάδα στα νησιά.

Οι σκοποί μας είναι πολλαπλοί , πέρα από το κομμάτι του πολιτισμού και της τέχνης, είναι να κάνουμε την Κεφαλονιά που είναι προσωπικός μου στόχος, έναν κινηματογραφικό προορισμό, να προσελκύσουμε ένα κινηματογραφικό κοινό, όχι μόνο για το φεστιβάλ, αλλά και για να δημιουργηθούν ταινίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 800 ξένες παραγωγές στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά, που εμείς δεν έχουμε συμμετοχή. Είμαστε σε μια συνεργασία με το Film Office της Περιφέρειας στη Κέρκυρα για να μας βοηθήσει σ αυτό το σκοπό και ελπίζω ότι με τα βήματα που κάνουμε θα μπορέσουμε να μπούμε στον κινηματογραφικό χάρτη».

 

Για τα «Μαγνητικά Πεδία» την ταινία που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά και ήταν συμπαραγωγός:

« Η ταινία αυτή έγινε μέσα στην κρίση της πανδημίας και είχε άπειρες δυσκολίες και θέματα. Έγινε πιο πολύ με αγάπη ,με πολύ ελάχιστα λεφτά και με πολύ μεγάλη δυσκολία και έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα έτσι όπως το παρακολουθώ. Προχθές παίχτηκε στην Σεούλ και άκουσα το κοινό που δεν είχε ξαναδεί Ελληνικές ταινίες. Είναι ευχάριστο, έχει παιχτεί σε Αυστραλία, Ν. Υόρκη, σε πολλά σημεία σχεδόν σε όλο τον κόσμο, το οποίο ήταν μια έκπληξη και για μας. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα, δεν ξέρεις την ανταπόκριση που θα έχει μία ταινία»

«Η αλήθεια είναι ότι επιθυμώ και βοηθώ και πολλούς που βρίσκονται στα σκαριά κάποιες ταινίες να έρθουν εδώ , να τους βοηθήσουμε έμπρακτα για να ξεκινήσει αυτή η κινηματογραφική προβολή του νησιού μας. Οι μελέτες του ΕΚΟΜΕ μετά την προβολή της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», έδειξαν ότι ο τουρισμός στην Κεφαλονιά ανέβηκε 22%, όπως γίνεται τώρα στους Παξούς με το «Μαέστρο» του Παπακαλιάτη. Ο κινηματογράφος είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να μάθει κάποιος το νησί. Είναι ένας από τους σκοπούς μας αυτός, γι αυτό και έχουμε δίπλα μας τον ΕΟΤ, ο οποίος σε όλα τα κείμενα θα υπάρχουν μεταφράσεις στα Αγγλικά και θα μπορεί να παρακολουθήσει και ένα κοινό που θα βρίσκεται εδώ για διακοπές. Για πρώτη φορά ως εκδήλωση τοπική , θα απευθυνθούμε και στους ίδιους τους τουρίστες, αλλά ακούω και για πολλούς, που θα ρθουν και από την υπόλοιπη Ελλάδα, μόνο για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Με τον τρόπο που το φτιάχνουμε, δεν είναι ένα απρόσωπο φεστιβάλ , οι προσκεκλημένοι θα μιλήσουν με τον κόσμο, θα υπάρχει μια διάδραση πολύ ουσιαστική. Πέρα από το κινηματογραφικό κομμάτι και το μουσικό που έχουμε, έχουμε και για πρώτη φορά εκπαιδευτικά προγράμματα, για τον κινηματογράφο, την μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ και ένα από τον Σύλλογο Γελοιογράφων που θα μιλήσει για τα σκίτσα και την γελοιογραφία. Φτιάξανε και 46 έργα πρωτότυπα με τίτλο «Κύματα» όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας , που θα προβληθούν για πρώτη φορά και θα είναι μόνο για μας. Ο χώρος συνεχώς θα βελτιώνεται και ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να φτιάξουμε και την διακόσμηση του».

« Πέρα από την κάλυψη του φεστιβάλ, θα έχουμε και συνεντεύξεις και θα φτιαχτεί κάποιο υλικό, το οποίο θα δοθεί για χρήση σε ανάλογους φορείς για προώθηση. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε άλλες χώρες του χρόνου, γι αυτό ανοιγόμαστε σε δημοσιογράφους του εξωτερικού ήδη.

Για όλα αυτά εργαζόμαστε αρκετοί, έχουμε έναν πυρήνα 5 ατόμων και από κει και πέρα υπάρχουν άλλοι 50 από κάτω. Όλοι αυτοί στο τέλος ελπίζω ότι θα μαζευτούμε για να τους δει και ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που προσφέρουν. Έχουμε ευτυχώς, πολύ καλή υποστήριξη από τον Δήμο για να βελτιώσουμε τον χώρο, επομένως όλα θα πάνε καλά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/marinos-sklavounakis-892?si=8a79c763e1b945909992745042de4976&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ: kymatafestival.gr




00 inkefalonia general ad 300X250