Κι όμως υπάρχουν πλάσματα στη φύση που έχουν αγγίξει την «αθανασία»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 13:26

Κι όμως υπάρχουν πλάσματα στη φύση που έχουν αγγίξει την «αθανασία»

Η μακροζωία στον θαυμαστό κόσμο της φύσης δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν πλάσματα στη Γη που θα μπορούσε κάποιος να τα περιγράψει ως «αθάνατα»

Ενώ μερικοί άνθρωποι ζουν έως και έναν αιώνα ή μερικές φορές και περισσότερο, το μέσο προσδόκιμο ζωής μας είναι περίπου 70-80 χρόνια. Και ενώ ως άνθρωποι δεν θα πλησιάσουμε καν στην αιώνια ζωή, υπάρχουν πλάσματα στη φύση που έχουν αγγίξει το όριο της αθανασίας, όπως αυτά που περιγράφονται παρακάτω:

Γιγάντιο σφουγγάρι του βαρελιου

Wikimedia commons

Γιγάντιο σφουγγάρι του βαρελιού ηλικίας 2.300 ετών

Το γιγάντιο σφουγγάρι του βαρελιού, που μερικές φορές αποκαλείται “Redwood of the Reef” λόγω του μεγέθους και της μεγάλης διάρκειας ζωής του, μπορεί να ζήσει για αιώνες. Μια ανεξάρτητη μελέτη από το 2008, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Biology, εξέτασε πολλά δείγματα που αναπτύσσονταν στο Florida Keys και διαπίστωσε ότι το παλαιότερο ζωντανό σφουγγάρι του βαρελιού είναι άνω των 2.300 ετών.

Το κυπαρίσσι του Abarkuh

Wikimedia commons

Το κυπαρίσσι του Abarkuh ηλικίας 5.000 ετών

Ένα μεμονωμένο φυτικό δείγμα ενός περσικού κυπαρισσιού που βρέθηκε στο Ιράν και που ονομάζεται και Zoroastrian Sarv θεωρείται ένα από τα γηραιότερα ζωντανά δέντρα στον κόσμο, με εκτιμώμενη ηλικία έως και 5.000 ετών. Αυτή η μακροζωία αποδίδεται στις φυσικές συνθήκες που επιτρέπουν την ευημερία. Το δέντρο έχει ύψος 82 πόδια και περίμετρο περίπου 40 πόδια. Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, αυτό το δέντρο φυτεύτηκε από τον ίδιο τον Ζαρατούστρα, τον Ιρανό προφήτη που θεμελίωσε τον Ζωροαστρισμό..

Humongous fungus

Wikimedia commons

Humongous fungus ηλικίας 8.650 ετών

Αυτή η αποικία μυκήτων υπολογίζεται ότι είναι 8.650 ετών, ανήκει στο είδος Armillaria ostoyae, που ανακαλύφθηκε το 1998 και έχει το παρατσούκλι Humongous fungus χάρη στο μέγεθός της. Εκτείνεται σε περισσότερα από 2.300 στρέμματα, κατέχοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο οργανισμό εν ζωή στη γη. Αυτός ο γίγαντας βρίσκεται στο έδαφος των Blue Mountains του Όρεγκον, όπου αναπτύχθηκε χάρη σε έναν πολύ ενδιαφέρον μηχανισμό επιβίωσης. Μπορεί να επεκτείνει τις βιολογικές του δομές για να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των πηγών τροφής, επιτρέποντάς του ουσιαστικά να μην λιμοκτονήσει ποτέ.

Pando

Wikimedia commons

Pando ηλικίας 14.000 ετών

Η γιγάντια αποικία με τις λεύκες που κρέμονται βρίσκεται στο Εθνικό Δρυμό Fishlake στη νότια κεντρική Γιούτα. Αυτή η αποικία, που ονομάζεται Pando, ή The Trembling Giant, καταλαμβάνει 108 στρέμματα και όλα τα δέντρα μοιράζονται το ίδιο ριζικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 14.000 ετών και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως ο βαρύτερος οργανισμός στη γη, ζυγίζοντας σχεδόν 6.000 μετρικούς τόνους. Η αποικία έχει πάνω από 40.000 μίσχους-ο καθένας είναι ένα δέντρο.

Kings Holly

Wikimedia commons

King’s Holly ηλικίας 43.000 ετών

Υπάρχει μόνο ένα σύμπλεγμα αυτού του αρχαίου φυτού στη γη. Ανακαλύφθηκε από έναν εξερευνητή της Τασμανίας το 1937 και διατήρησε τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού οργανισμού στη γη για μερικά χρόνια έως ότου Αυστραλοί επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του επόμενου οργανισμού στη λίστα. Αυτό το φυτό, γνωστό και ως Lomatia tasmanica, πιστεύεται ότι είναι 43.000 ετών. Έχουν γίνει προσπάθειες φύτευσής του για να διατηρηθεί, αλλά επειδή δεν καρποφορεί, δεν υπάρχουν σπόροι.

Posidonia

Wikimedia commons

Posidonia oceanica ηλικίας 200.000 ετών

Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιου χόρτου που προέρχεται από τη Μεσόγειο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι με περίπου 40 λιβάδια που εκτείνονται από τις ακτές της Ίμπιζα και της Ισπανίας μέχρι την Κύπρο και έχει μήκος πάνω από 2.000 μίλια! Όπως τα περισσότερα φύκια, η ποσειδωνία αναπαράγεται μέσω κλωνοποίησης, καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις του βυθού που είναι γενετικά ταυτόσημες και στην ουσία συνιστούν ένα οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει μία ηλικία για την αποικία (καθώς αποτελείται από πολλά μέρη που έχουν προστεθεί), αλλά τα παλαιότερα τμήματα στην αποικία εκτιμάται ότι είναι ηλικίας έως και 200.000 ετών.

Ύδρα η αθάνατη

Wikimedia commons

Η αθάνατη Ύδρα

Η Ύδρα είναι ένας μικρός οργανισμός του γλυκού νερού που έχει τόσο απίστευτη αναγεννητική ικανότητα που δεν φαίνεται να γερνάει. Όταν ο οργανισμός βιώνει μια έλλειψη πόρων που υποστηρίζουν τη ζωή, μπορεί να επιστρέψει σε μια ανώριμη κατάσταση που του επιτρέπει να παραμείνει αδρανής και να ζει με ελάχιστους πόρους μέχρι να μπορέσει να ωριμάσει ξανά. Οι Ύδρες αναπαράγονται ασεξουαλικά αναπτύσσοντας ένα άκρο που τελικά διαχωρίζεται και εξελίσσεται σε έναν νέο οργανισμό.

Πηγη:Babamail




00 inkefalonia general ad 300X250