Kέρκυρα: Πολλοί τουρίστες, αλλά η αγορά “γκρινιάζει” - Μειωμένος ο τζίρος στα καταστήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 14:34

Kέρκυρα: Πολλοί τουρίστες, αλλά η αγορά “γκρινιάζει” -  Μειωμένος ο τζίρος στα καταστήματα

Οι αριθμοί της τουριστικής κίνησης στην Κέρκυρα σε ό, τι αφορά τις αφίξεις με πτήσεις εξωτερικού, αλλά και την επισκεψιμότητα με κρουαζιερόπλοια είναι καλύτεροι από την περυσινή χρονιά ρεκόρ.

Ωστόσο, η εντύπωση που έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν είναι ότι η τουριστική αγορά δεν έχει αναπτύξει δυναμική, ανάλογη με την περσινή.
Μιλώντας στην “ΚΣ” εκπρόσωποι τουριστικών & επαγγελματικών φορέων, οι Σπ. Χαλικιόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Κ. Μέριανος αναπληρωτής ΓΓ Ένωσης Ξενοδόχων, Π. Κατσαρός πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, Αλ. Λιτσαρδόπουλος, πρόεδρος Ενιαίου Φορέα & Β. Βασιλάκης πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης δίνουν την δική τους εξήγηση γι αυτό. Κοινή εκτίμηση είναι ότι έχει έρθει πολύς κόσμος στο νησί, ωστόσο τα χρήματα, που ξοδεύουν κατά την διαμονή τους είναι λιγότερα. Η αύξηση του μεταφορικού κόστους, η επιλογή για διαμονή κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες (σε πολλές περιπτώσεις με πακέτα all inclusive) και όχι σε καταλύματα, αλλά και η ποιότητα των επισκεπτών (μέτριων και χαμηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων) είναι οι βασικότερες από τις αιτίες, που το αποτύπωμα των επισκεπτών δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες, που υπήρχαν στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι αφίξεις από αέρος +8% από πέρυσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου “Ι. Καποδίστριας” Κέρκυρας από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου (τέλη Μαρτίου) μέχρι και τον Μάϊο είχαν αφιχθεί 257.951 τουρίστες με πτήσεις εξωτερικού. Αριθμός κατά 19.970 (+8.3%) μεγαλύτερος από τον περσινό (237.981). Ειδικότερα οι αφίξεις έχουν ως εξής:
2023: ΜΑΡΤΙΟΣ:7.617.ΑΠΡΙΛΙΟΣ:67.253.ΜΑΙΟΣ:183.081. ΣΥΝΟΛΟ:257.951
2022: ΜΑΡΤΙΟΣ:3.925. ΑΠΡΙΛΙΟΣ:65.081.ΜΑΙΟΣ:168.975. ΣΥΝΟΛΟ: 237.981
Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών
Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών ανά χώρα (αναφέρουμε τις οκτώ πρώτες) την περίοδο Μαρτίου- Μαϊου   2023 έχει ως εξής: ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 111.952 ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 61.451.ΠΟΛΩΝΙΑ: 20.195. ΓΑΛΛΙΑ: 14.382. ΑΥΣΤΡΙΑ: 5.885.ΙΤΑΛΙΑ: 5.815. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 5.537. ΒΕΛΓΙΟ: 4.704.

Αύξηση και στην επισκεψιμότητα κρουαζιέρας
Από τις 21 Μαρτίου, που άνοιξε η σεζόν κρουαζιέρας, μέχρι τέλος Μαΐου  ήρθαν στο νησί 75 κρουαζιερόπλοια. Παρά το γεγονός ότι φέτος έχουν έρθει 18 πλοία λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάρτιος-Μάϊος 2022: 93 Κ/Ζ), εν τούτοις, ο αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 97,4 χιλιάδων (φέτος πάνω από 105 χιλιάδες) που ήρθαν το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα πλοία φέτος έχουν αφ΄ενός μεγαλύτερη χωρητικότητα, αφ΄ετέρου και το κυριότερο μεγαλύτερη πληρότητα, αφού όπως υποστηρίζουν στελέχη του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, αυτή φτάνει και ξεπερνάει το 85%.

Σπ. Χαλικιόπουλος: Προτιμούν ξενοδοχεία & όχι καταλύματα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) επισημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμότο διαθέσιμο εισόδημα του μέσου ευρωπαίου ταξιδιώτη, ο οποίος πλέον στρέφεται στο μαζικό μοντέλο τουρισμού και τα πακέτα all inclusive προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει το κόστος των διακοπών του. Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ το ενδιαφέρον για τα καταλύματα (και δεν αναφέρομαι σε εκείνα της Airbnb) να είναι μειωμένο. Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον των tour operators για συμφωνίες, που αφορούν την σεζόν 2024 στην Κέρκυρα είναι έντονο. Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί η αύξηση του κόστους επισκεψιμότητας στο νησί μας, μπορεί να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς (Τουρκία-Μαρόκο κλπ)

 

Κ. Μέριανος: Επιστροφή στην κανονικότητα

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κων/νος Μέριανος κάνει λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα της προcovid εποχής. Όπως εξηγεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας οι επισκέπτες προτιμούσαν τα καταλύματα (για να υπάρχει ασφάλεια σε αντίθεση με τυχόν συνωστισμό στα ξενοδοχεία). Τώρα, επιστρέφουν σε υψηλότερης ποιότητας παροχής υπηρεσιών, που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Π. Κατσαρός: Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλής Κατσαρός επιβεβαιώνει ότι η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα, υπολείπεται των προσδοκιών, που υπήρχαν στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Ενώ, υποστηρίζει ότι οι αριθμοί των αφίξεων δεν “λένε την αλήθεια“, αφού από τους αφιχθέντες με πτήσεις εξωτερικού, μεγάλος αριθμός αφορά τα Homeporting των δύο κρουαζιερόπλοιων, όπως επίσης και ταξιδιώτες, που έχουν κλείσει διακοπές στη γειτονική Αλβανία και χρησιμοποιούν ως αεροδρόμιο αφιξοαναχώρησης το δικό μας.  Ο ίδιος προσθέτει τον ισχυρό ανταγωνισμό που μαίνεται στη λεκάνη της Μεσογείου και τις καιρικές συνθήκες που αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες από τον προγραμματισμό των διακοπών τους με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής -οι οποίες είναι περιορισμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “ΚΣ” τα δύο κρουαζιερόπλοια, που χρησιμοποιούν το λιμάνι μας ως homeporting, δύο φορές την εβδομάδα είναι συνολικής χωρητικότητα 4.500 κλινών. Ενώ, η διακίνηση μέσω των δελφινιών προς Αλβανία δεν υπερβαίνει τους 2000 επιβάτες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων, που κάνουν μονοήμερη εκδρομή, αλλά και των συνηθισμένων επιβατών, που διακινούνται απο το νησί μας στη γειτονική χώρα.

Αλ. Λιτσαρδόπουλος: Μειωμένος ο τζίρος στα καταστήματα

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Κερκυραϊκού Επαγγελματικού Εμπορικού Τουριστικού Φορέα, Αλέκος Λιτσαρδόπουλος κάνει λόγο για μειωμένο τζίρο φέτος στα τουριστικά καταστήματα και σε εκείνα του λιανικού εμπορίου. Μάλιστα, ενημερώνει ότι από τους επισκέπτες κρουαζιέρας, ο τζίρος έχει μειωθεί πάνω από 30%. Αποδίδει την αιτία ότι πρόκειται για επισκέπτες μέτριας και χαμηλής εισοδηματικής δυνατότητας, οι οποίοι ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που επικρατεί και στις χώρες προέλευσης τους και επομένως είναι φειδωλοί σε ξόδεμα χρημάτων. Επίσης επισημαίνει ότι η κίνηση έχει περιοριστεί και από το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες διαμένουν με πακέτα all inclusive και δύσκολα κινούνται στην αγορά.

Βασ. Βασιλάκης: Να λειτουργήσει άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Προορισμών

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, Βασίλης Βασιλάκης εκτιμά ότι ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα είναι μειωμένος 30-40% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Επιβεβαιώνει, όσα προαναφέρουν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των τουριστικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού μας, ως αιτίες της υποτονικότητας στην αγορά. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας και επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να λετουργήσει άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Προορισμού, που είναι απαραίτητο εργαλείο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Ούτως ώστε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες του νησιού μας σε προσφορά υπηρεσιών, τις προτεραιότητες σε υποδομές και εν γένει να χαραχτεί ο “μπούσουλας” για το τι τουρισμό θέλουμε και ποιες -πόσες υπηρεσίες έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε.

Πηγή: kerkyrasimera.gr 


Ετικέτες: