Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 12:16

Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο

Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Σάββατο 29/9, 10 πμ, Αργοστόλι, Εργατικό Κέντρο

Εισήγηση της ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

“Για την οργάνωση της πάλης στο δημόσιο το επόμενο χρονικό διάστημα”

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Δύναμη, υγεία και αισιοδοξία, ώστε να δώσουμε με επιτυχία τις μάχες που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.

Η σημερινή ΓΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, προκύπτει ως ετήσια υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας του ΝΤ αλλά και ως ανάγκη απολογισμού της δράσης του ΝΤ και αγωνιστικής αναδιοργάνωσής του μπροστά στις εξελίξεις.

Στη μέχρι τώρα πορεία το ΝΤ έδωσε μάχες σε πολλά μέτωπα, από τους πλειστηριασμούς κατοικιών και την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους ως την ανάδειξη των προβλημάτων στην υγεία και την παιδεία τοπικά, είχε μεγάλη συμβολή στον επαναχαρακτηρισμό της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης, πήρε καθαρή θέση για την απεργία – αποχή στο δημόσιο που αφορά όλα τα σωματεία κοκ. Σταθερά είχαμε επαφή με τα σωματεία του δημοσίου, κοινή δράση με το ΕΚΚΙ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο και απαιτητικό. Έχουμε μπροστά μας σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, έχουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που στοχεύει στον παραπέρα εγκλωβισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων, έχουμε μια σειρά διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, που ενισχύουν την προσπάθεια δημιουργίας πλαστών διαχωριστικών γραμμών μέσα στο λαό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς κινδύνους από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας. Μπροστά μας θα βρούμε τα οξυμένα προβλήματα συνολικά για τους εργαζόμενους αλλά και στο δημόσιο ειδικότερα.

Τη φετινή χρονιά έχουμε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές) και ισχυρή πιθανότητα για βουλευτικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να μετρήσουμε συγκεκριμένα βήματα, με βάση τον στόχο της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Να γίνουν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, στο περιεχόμενο και στον προσανατολισμό της πάλης, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στη συμμαχία και την κοινή δράση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Όλοι μας θα κριθούμε από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε κάθε χώρο ευθύνης, κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ανεβάζοντας τα στοιχεία της ατομικής προσφοράς, της συλλογικής οργάνωσης και δουλειάς, της μαχητικότητας (που πατάει επάνω στο δίκιο του αγώνα που δίνουμε), έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε αποτελέσματα.

Αποκαλύπτουμε την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα και τις κοινές στοχεύσεις των αστικών κομμάτων, που κοκκορομαχούν επάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Τσίπρας, με το διάγγελμά του από την Ιθάκη αλλά και τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι “τελειώσαμε με τα μνημόνια”, ότι από εδώ και πέρα “υπάρχει ένα φως στο τούνελ”. Κρύβουν βέβαια ότι το φως στο τούνελ δεν είναι από το ξέφωτο αλλά από το “ τρένο των αντιλαϊκών μέτρων που είναι ψηφισμένα για τα επόμενα χρόνια και έρχεται κατά πάνω μας”. Άλλωστε και η πρόσφατη ένταξη 18 ακινήτων του δημοσίου από το Νομό στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ αυτών της Ιακωβάτειου και του αρχαιολογικού μουσείου αποκαλύπτει τις στοχεύσεις.

Επιδιώκουν να στήσουν νέα “δόκανα”, νέες “ξόβεργες” και παγίδες, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, που εδώ και 8 χρόνια έχουν πραγματικά γονατίσει από τα μέτρα που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ–ΝΔ–ΠΑΣΟΚ και λοιποί. Όσο και αν ακούγεται σαν “ανέκδοτο” σε πολλούς εργαζόμενους το αφήγημα της κυβέρνησης, όση οργή και αν προκαλεί σε έναν κόσμο, που έχει ένα πιο ισχυρό πολιτικό κριτήριο, η κυβερνητική προπαγάνδα στοχεύει στην απογοήτευση, που υπάρχει, στις χαμηλές απαιτήσεις, που έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, στον φόβο αλλά και τις αυταπάτες, που ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν. Άρα δε θέλει καμία υποτίμηση!

Η επόμενη μέρα που υπόσχονται στους εργαζόμενους είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια. Υπηρετεί ίδιο αντιλαϊκό στόχο, που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με τον μόχθο των πολλών.

- Την “επόμενη μέρα” θα είναι εδώ οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δε δεσμεύονται ότι θα καταργήσουν ούτε ένα από τα μέτρα, που ψήφισαν όλα αυτά τα χρόνια.

- Στη “νέα εποχή”, που μας λένε ότι ανοίγεται, μέχρι το 2062 υπάρχουν ψηφισμένα ματωμένα πλεονάσματα 2% για κάθε χρόνο. Και στα τρία μνημόνια όλοι όσοι τα ψήφισαν δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν απαρέγκλιτα τους στόχους αυτούς. Μνημόνια λοιπόν για άλλα 44 χρόνια.

- Τη “μεταμνημονιακή περίοδο”, που λένε, ήδη το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που έλεγαν πως θα καταργούσαν, έφτασε σε όλους τους εργαζόμενους.

- Εδώ και μήνες στήνεται ένα ολόκληρο αποπροσανατολιστικό σόου για την “μη εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στο Ασφαλιστικό”, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Για πάνω από 70.000 εργαζόμενους όμως, που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου, ανάμεσά τους και αρκετοί εκπαιδευτικοί, οι περικοπές ισχύουν στο 100%. Οι 13 μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις ισχύουν στο 100% για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Το ΕΦΑΠΑΞ για χιλιάδες συναδέλφους έχει κάνει ήδη φτερά. Κανείς τους δε μιλάει για το ότι το όριο ηλικίας έχει πάει στα 67 χρόνια!

- Η “επόμενη μέρα” βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία σε ισχύ. Είναι εδώ η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Τα τεράστια προβλήματα με τα κτήρια που στεγάζονται ειδικά τα Νηπιαγωγεία. Είναι εδώ τα χιλιάδες κενά με τα οποία ξεκίνησε η νέα χρονιά. Είναι εδώ όλοι νόμοι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια, Δημοτικά, ολομελή σε ΕΠΑΛ κ.α.). Είναι εδώ ο νόμος 4547/2018 για τις “δομές υποστήριξης”, που δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή και ανοίγει τον δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Ούτε ένα άρθρο ούτε ενός νόμου για την Εκπαίδευση δε δεσμεύονται ότι θα καταργήσουν!

Το επιχείρημα ότι “χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων χωρών που βγήκαν από τα Μνημόνια” καταρρίπτεται από την πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου. Στην “μεταμνημονιακή Κύπρο” των “θετικών ρυθμών ανάπτυξη” η κυβέρνηση εφαρμόζει “μνημονιακά μέτρα”, όπως και στην Ελλάδα (βλ. αύξηση ωραρίου, μείωση προσωπικού, χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων). Στην πανίσχυρη καπιταλιστική Γερμανία, που δεν είχε ποτέ μνημόνια, η σχολική χρονιά ξεκινάει με 40.000 κενά στα σχολεία! Εκεί είναι σε πλήρη ισχύ το αυτόνομο κατηγοριοποιήμενο σχολείο που “οραματίζονται” ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ για κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν τσακώνονται. Συμφωνούν στη βασική κατεύθυνση των μέτρων γιατί ασπάζονται την ίδια στρατηγική, υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Η ΝΔ εξοργίζεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ της “αρπάζει τη μπουκιά από το στόμα”. Καταφέρνει και περνάει τα δύσκολα μέτρα με μεγαλύτερη ευκολία και γι΄ αυτό απολαμβάνει (στη σημερινή φάση) τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, τμημάτων του κεφαλαίου, παραγόντων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Το ποιοι και γιατί αβαντάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να γίνει κριτήριο για κάθε συνάδελφο, για κάθε αγωνιστή, για κάθε άνθρωπο που θέλει να παλέψει υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

          Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί, ειδικά στο δημόσιο, τον μπαμπούλα του Μητσοτάκη. Η λογική του είναι: “σήμερα μπορεί να μην είναι όλα καλά, αλλά αν έρθει ο Κούλης θα είναι χειρότερα, θα έχουμε απολύσεις”. Επιδιώκει να δημιουργήσει πλαστά δίπολα, να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει “αντιδεξιά σύνδρομα”.

  • Η αλήθεια είναι ότι “ο πιο καλός Κούλης είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Μόνο ο Κούλης ήταν υπέρ των απολύσεων; Οι χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ, στην υγεία και αναπληρωτών στην εκπαίδευση δεν είναι απολύσεις; Αυτές δεν τις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Η συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζόμενων στο δημόσιο και οι μηδενικοί διορισμοί (ούτε το μνημονιακό 1:5 ή 1:10 δεν τήρησαν) δεν είναι απολύσεις, δεν είναι υλοποίηση της στρατηγικής για “πιο μικρό και ευέλικτο κράτος”; Αυτή την πολιτική δεν υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία χρόνια;
  • Η αντιλαϊκή - αξιολόγηση στο Δημόσιο, που ακυρώθηκε μέσα από την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων, όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ., δεν επανήλθε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Δεν έχει το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο; Δεν είναι τιμωρητική και συνδεδεμένη με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών; Την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη, που ποινικοποιεί τη συμμετοχή στην “αποχή από την αξιολόγηση” (και ενσωματώθηκε στον ν. 4547/2018) ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ν.Δ. δεν την ψήφισε;
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποδείχτηκε ο καλύτερος “ντίλερ” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.; Δεν έδωσε τα ρέστα της για την “Ευρωατλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, ειδικά με τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ; Διαφώνησαν με τη ΝΔ για το άρθρο 2 της συμφωνίας, που αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. της γειτονικής χώρας; Όχι!
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν υπόγραψε και υλοποίησε την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου; Στην ίδια ρότα με τη Ν.Δ. δεν κινήθηκε στο μεταναστευτικό;
  • Αυταρχισμό, βία και καταστολή μόνο με Σαμαρά και Κούλη, όπως ισχυρίζονται οι ΣΥΡΙΖαίοι, είχαμε; Ξεχνάει κανείς την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων από το κράτος, π.χ. στην cosco, ξεχνάει κανείς το χτύπημα στους φοιτητές στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν; Ξεχνάει κανείς τη μετατροπή του Αργοστολίου σε αστυνομοκρατούμενη πόλη για να γίνουν οι πλειστηριασμοί;

Τσίπρας και Κούλης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί με τους συνοδοιπόρους τους, ασπάζονται τον ίδιο θεό, υπηρετούν το ίδιο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ακόμα και αν δεν ταυτίζονται σε όλα, ακόμα και αν έχουν διαφορετική φρασεολογία σε διάφορα ζητήματα, στην ουσία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη για τους λίγους, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν τη στρατηγική της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό.

Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός απέδειξε ότι η απόσταση από τη λεγόμενη “δεξιά και την αριστερά”, ανάμεσα στο “μνημόνιο και το αντιμνημόνιο”, η απόσταση ανάμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όπως παλιότερα και από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι απλά δεν είναι χαοτική (όπως θέλουν να την παρουσιάζουν μεταξύ τους) αλλά είναι πιο μικρή και από ένα “τσιγάρο δρόμο”. Η Παπακώστα, που είναι πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ., το 2012 δήλωνε ότι “οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι αλλά κατσαρίδες” και τώρα είναι στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Ξενογιαννακοπούλου, που ήταν το 2011 αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με το ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, τώρα είναι Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση με “προοδευτικό πρόσημο” για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Στην πραγματικότητα οι δύο κόσμοι είναι αυτοί που φανερώνονται στην αληθινή ζωή και όχι αυτοί που θέλουν να πείσουν ότι υπάρχουν όλοι όσοι θέλουν να βάλουν τον λαό στη γωνία. Είναι από τη μια η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που θέλουμε να ζήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο που παράγουμε και για να το επιβάλουμε το μόνο μας όπλο είναι η οργάνωση και η σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές μας. Από την άλλη είναι το κεφάλαιο, η Ε.Ε., τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους υπηρετούν και στόχο έχουν να φουσκώσουν τις τσέπες τους με νέα κέρδη.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που όλοι ευαγγελίζονται, δε θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα! Είναι άδικη και ταξική! Η ανάπτυξή τους οδηγεί τους ανθρώπους, το 2018, στην πρώτη φωτιά να καίγονται και στην πρώτη πλημμύρα να πνίγονται. Στο πρώτο “ατύχημα” να μολύνεται το περιβάλλον. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προϋποθέτει αντιλαϊκά μέτρα, τσακισμένα δικαιώματα, σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Απαιτεί νέα πακέτα χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, που θα εξασφαλίζονται από τον μόχθο των εργαζομένων και τη φοροληστεία. Απαιτεί κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζομένους! Δεν περιμένουμε από καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση να μας χαρίσει τίποτα!

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφωνούν στο εξής βασικό για την επόμενη μέρα: “Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος”. Όταν μιλάνε για παθογένειες, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφέρονται στους κομμένους μισθούς, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ά. Αυτά δεν τα “διαπραγματεύονται”. Ακόμα και ορισμένα, που λένε ότι θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες, αποτελούν πραγματική κοροϊδία.

  • Η αύξηση στον κατώτατο μισθό, για την οποία μιλά η κυβέρνηση, στην ουσία είναι παγίωση του σημερινού άθλιου καθεστώτος του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού. Μια αύξηση της τάξης του 5%, που σημαίνει περίπου 25€ καθαρά το μήνα (ούτε 1€ τη μέρα), θα την πάρουν πίσω παραπάνω από διπλή από την αύξηση του αφορολόγητου. Ένα αναπληρωτής εκπαιδευτικός θα χάσει κοντά έναν μισθό (περίπου 670€ το χρόνο) από την αύξηση σου αφορολόγητου.
  • Η λεγόμενη “επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων” είναι κενό γράμμα, από τη στιγμή που διατηρείται σε ισχύ το νομικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην την εφαρμόζουν υποχρεωτικά. Αν είχαν σκοπό την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη βάση των εργατικών διεκδικήσεων, τότε γιατί στη Βουλή η Αχτσιόγλου είπε ότι η πρόταση νόμου των 530 συνδικάτων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των ΣΣΕ “είναι αντισυνταγματική”;
  • Οι “διορισμοί στη εκπαίδευση” ήταν το χαρτί που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν το 2015. Τότε μάλιστα ήταν πιο γαλαντόμος. Ο Φίλης υποσχέθηκε 20.000 μόνιμους διορισμούς. Πιο πριν ο Αρβανιτόπουλος είχε ανακοινώσει 10.000. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα αμφίσημο “4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή”. Στην ουσία αυτό που ετοιμάζουν είναι το σύστημα απόλυσης μέσα από τα λεγόμενα κριτήρια των προσλήψεων.

Είναι λοιπόν κρίσιμο να μην περάσει στο δημόσιο κλίμα αναμονής. Η συζήτηση να μην κλείσει στο γήπεδο και την ατζέντα της κυβέρνησης. Όλες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό.

Είναι κρίσιμο στους χώρους δουλειάς, να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση και τον προβληματισμό. Να γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα στους συναδέλφους, να κουβεντιάσουμε πλατιά. Να αξιοποιηθεί πλατιά η ανακοίνωση του ΝΤ για την αξιολόγηση. Να μπουν παντού οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου για τη δράση μας με τις αιχμές που παλεύουμε στο κίνημα.

Από την πρώτη μέρα να διαμορφώσουμε τα δικά μας κριτήρια απέναντι στις εξελίξεις.

Όσο γρηγορότερα ξεμπερδέψουν οι εργαζόμενοι με τον φόβο και τις αυταπάτες, όσο γρηγορότερα αποτινάξουν από τις πλάτες τους τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν μετατρέψει τα συνδικάτα, στο δημόσιο, σε σκαλοπάτι για να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις, τόσο καλύτερα. 

Ο λαϊκός παράγοντας, το οργανωμένο κίνημα χρειάζεται να έρθει στο προσκήνιο, να παρέμβει άμεσα στις εξελίξεις.

  1. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Το σύνθημα αυτό χρειάζεται να γίνει η δική μας σημαία. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Δε χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Οι ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, για υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης προς το λαό και μέτρα για αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, οι όροι ζωής και μόρφωσης των παιδιών, είναι το κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας στο δημόσιο. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα αίτημα, κανένα μέτωπο πάλης στον κλάδο δεν είναι ξεκομμένο από το βασικό ζήτημα “τι σχολείο και για ποιο σκοπό”.

  • Παλεύουμε για την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ με μόνιμους διορισμούς. Δε συμβιβαζόμαστε με τα κενά, τη συνεχή πρόσληψη και απόλυση των συμβασιούχων, που έχει κάνει τη ζωή τους λάστιχο. Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση περί κριτηρίων και συστήματος διορισμών. Η συζήτηση για τα κριτήρια οδηγεί αντικειμενικά σε απολύσεις. Από τη συζήτηση για τα κριτήρια διορισμών στους ΟΤΑ, που άνοιξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών, απολύθηκαν 7000 συμβασιούχοι. Η θέση για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι η μόνη που εξασφαλίζει και το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία των συναδέλφων. Σαν ΝΤ να θέσουμε σε προτεραιότητα τους συμβασιούχους συναδέλφους και να ιεραρχήσουμε τις διεκδικήσεις για τα συμφέροντά τους (πχ. την δέσμευση των υπαλληλικών για νέες κατοικίες που θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς, για έκπτωση στις μετακινήσεις, για δωρεάν σίτιση κλπ.).
  • Παλεύουμε για τους όρους μόρφωσης των παιδιών και λειτουργίας του σχολείου. Διεκδικούμε μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Να λειτουργήσουν παντού οι τομείς και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Να μη μετακινηθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Διεκδικούμε τη λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την πρώτη μέρα. Παλεύουμε ώστε οι εκδρομές και σχολικές δραστηριότητες να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Παλεύουμε για τη στήριξη των δομών της Ειδικής Αγωγής, να μην  οδηγηθούν τα παιδιά και οι γονείς στα δόντια των ιδιωτών. Κάθε παιδί από την πρώτη μέρα να βρεθεί στη δομή που έχει ανάγκη. Δυναμώνουμε την πάλη για τη λειτουργία της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη τη χώρα με ευθύνη του κράτους.
  • Ανοίγουμε τη συζήτηση και οργανώνουμε την πάλη για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και θα προετοιμάζει τους μαθητές για τη ζωή, που θα δίνει όλο τον πλούτο της γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας στα παιδιά, που θα συνδυάζει τη γνώση με την ανάπτυξη του συναισθήματος, τον πολιτισμό και τη φυσική αγωγή. Αναδεικνύομαι ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη αυτό το σχολείο, την ανάγκη συνολικότερων αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία. Από αυτή την οπτική γωνία παλεύουμε ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λύκειο, ενάντια στην μετατροπή του σε ένα σχολείο καθαρά προθάλαμο για την είσοδο στις Σχολές, που η  όποια γενική παιδεία σταματά στην Α΄ Λυκείου. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη δουλειά μας στα ΕΠΑΛ, παλεύουμε για την ουσιαστική στήριξη της λειτουργία τους σε εργαστήρια, υποδομές και προσωπικό, για την πραγματική στήριξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντίστοιχο αντικείμενο με δικαιώματα.
  • Παλεύουμε για τον μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυξήσεις στους μισθούς μας. Για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Για μισθολογική αναγνώριση της κλεμμένης διετίας 2015 -2017. Για πάγωμα και διαγραφή στεγαστικών δανείων. Για εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων. Για στήριξη των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Παλεύουμε για να πραγματοποιούνται όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις κ.τ.λ.) παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών και των συναδέλφων. Να τηρούνται σωστά όλες οι διαδικασίες και η διαφάνεια σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή. Διεκδικούμε την ουσιαστική επιμόρφωση όλων των συναδέλφων πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης και επαναφορά της ετήσιας εκπαιδευτικής άδειας.
  • Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή αξιολόγηση, που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Παραμένει σε ισχύ όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, που συνδέει την αξιολόγηση με τον μισθό και τις απολύσεις (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων). Η μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση πηγαίνει μαζί με τη διεκδίκηση των αναγκών μας.
  1. Σύγχρονες υποδομές. Άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής αντισεισμικής θωράκισης. Να σταματήσει η εξαίρεση του Νομού από τα αντιπλημμυρικά έργα. Γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των σχολείων για λειτουργικές δαπάνες.

Δεν μπορεί να περάσει έτσι το γεγονός ότι περίπου 100 άνθρωποι πέθαναν το καλοκαίρι στις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες είχαμε νεκρούς από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Η ανθρώπινη ζωή και οι κόποι μιας ζωής θυσιάζονται στον βωμό μιας οικονομίας και μιας ανάπτυξης που σκοπό έχει το κέρδος. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτή την πραγματικότητα, ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να λύσουν βασικά προβλήματα, που αφορούν τους όρους και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης.

Οργανώνουμε τη διεκδίκηση υποδομών, έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Παλεύουμε για σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα και λειτουργικά δημόσια κτήρια. Η κατάσταση με τις υποδομές είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, στατικότητας, λειτουργικότητας και πρόσβασης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν τα στοιχεία της ταυτότητας των κτηρίων. Εδώ και χρόνια στην πράξη έχει σταματήσει κάθε διαδικασία ελέγχου, εντοπισμού προβλημάτων και επισκευής. Στα Νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι τραγική. Η χρηματοδότηση έχει φτάσει στον πάτο από τις συνεχόμενες περικοπές.

Χρειάζεται κάθε σωματείο να έχει εικόνα και να μαζέψει στοιχεία για τα κτίρια της ευθύνης του. Να διατυπώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τις υποδομές.  Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργείο. Το ΝΤ να συμβάλλει σε συσκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες.

  1. Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας. Ενάντια σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εξελίξεις στην περιοχής μας, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας, η όξυνση της επιθετικότητας της Τουρκικής αστικής τάξης, τα “μεγάλα “μαχαίρια”, που έχουν βγει για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο στην Κύπρο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που προωθεί την στρατηγική του “γεωπολιτικού μεντεσέ” της Ελλάδας για τα συμφέροντα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε., το κλείσιμο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, η πιο στενή συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Οι εξελίξεις αυτές, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να “βάλουν φωτιά” στην περιοχή μας και να δημιουργήσουν ραγδαίες εξελίξεις. Η στάση της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο και κέρδη από την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι συνέχεια της πολιτικής της στο εσωτερικό. Για αυτό άλλωστε μπορούν να δίνουν 4 δις € για το ΝΑΤΟ αλλά δεν κάνουν μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση.

Δυναμώνουμε τη συζήτηση στα σχολεία για τις εξελίξεις. Προβάλουμε πιο αποφασιστικά τα αιτήματα για καμία εμπλοκή της χώρας μας, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες αξιωματικοί που βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές, για έξοδο από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Προβάλουμε το σύνθημα “εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί”. Μιλάμε με τους μαθητές για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς. Δυναμώνουμε αποφασιστικά το μέτωπο στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, στην εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζουμε τη μάχη της υποδοχής, της εκπαίδευσης και της στήριξης των προσφυγόπουλων και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από τα σωματεία και τα ίδια τα παιδιά. Σε κάθε Σύλλογο χρειάζεται να αποκτήσουμε εικόνα σε ποια σχολεία φοιτούν προσφυγόπουλα σε πρωινά τμήματα και πού λειτουργούν ΔΥΕΠ. Να πιάσουμε επαφή με τους συναδέλφους.

Φέτος η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ είναι αφιερωμένη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρθούν πρωτοβουλίες στα σχολεία, να συμμετέχουν η ΕΛΜΕ-ΚΙ και ο ΣΕΠΕ-ΚΙ.

Βήματα προετοιμασίας και οργάνωσης της πάλης

  • Δεν αφήνουμε να πέσει κάτω κανένα πρόβλημα.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των σωματείων του δημοσίου (είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΛΜΕ-ΚΙ) και ενιαιοποιούμε τα μέτωπα που αναφέραμε.
  • Συντονιζόμαστε με το ΕΚΚΙ.
  • Να υπάρξει προοπτική κλιμάκωσης με γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα:

Η πρόταση της ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης είναι 3 ή 4ωρη Στάση Εργασίας στις 3/10 για ΒΑΕ - ανθυγιεινό με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες κλπ., ώστε το  ζήτημα να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, κι όχι μόνο των Διοικητικών Συμβουλίων. Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης, για τις περικοπές που σηματοδοτεί η νομοθέτηση (μνημόνιο 2018) προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς και ότι τα ΒΑΕ συνδέονται με νέο περιορισμό στην τιμή της εργατικής δύναμης, συνδέονται με τα αιτήματά μας για μισθό, σύνταξη, μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

Καταθέτουμε επίσης την πρόταση για ανάγκη κλιμάκωσης και απάντησης των εργαζομένων σε όλα τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα, που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, απάντηση στις αυταπάτες και τις προεκλογικές κοροϊδίες, με Γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη, με καλή προετοιμασία κλπ.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα πάμε στα σωματεία μας και πιέζουμε στις Ομοσπονδίες μας (εκτός απ’ όπου υπάρχει αναγκαιότητα & δυνατότητα για 24ωρη, πχ Δήμους) για απόφαση, με πρόταση για 4ωρη Στάση Εργασίας στις 3/10 (εννοείται συγκεντρώσεις, περιοδείες, ΓΣ κλπ.) και για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

Αργοστόλι, 28 Σεπτεμβρίου 2018