Ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου “ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015” στην Διδάκτορα κυρία Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 06:14

Ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου “ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015” στην Διδάκτορα κυρία Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη

Ο Οργανισμός ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (ECOCITY), στο πλαίσιο του εορτασμού για την "Ημέρα Περιβάλλοντος 2015", την Παρασκευή 5 Ιουνίου και για ενδέκατη συνεχή χρονιά, σε μια λαμπρή εκδήλωση (η οποία έγινε εφέτος στο προαύλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών) απένειμε τα "ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ" σε 24 νέους επιστήμονες και μη, οι οποίοι διακρίθηκαν με τις μελέτες τους (διπλωματικές, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.), αλλά και σε Οργανισμούς και Φορείς για το έργο τους σε θέματα σχετικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διακεκριμένοι Επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών Φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.


Κορύφωση της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή του σπουδαιότερου βραβείου "ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015", το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην προστασία του Περιβάλλοντος και που με τις δράσεις τους και εν γένει με την στάση ζωής τους ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους πολίτες.


Αυτήν την χρονιά το βραβείο "ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015" απενεμήθη στην Διδάκτορα κυρία Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη, Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και Πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Το βραβείο επέδωσε στην τιμωμένη ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Για το έργο της κ. Νίκης Ευθυμιάτου-Κατσούνη μίλησαν η κ. Χ. Πειρασμάκη, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του "ECOCITY", καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Πατρών κ. Δ. Φοίτος.


Η κ. Νίκη Κατσούνη, η οποία αφιέρωσε το βραβείο της στην Κεφαλονιά, είναι γνωστή σε όλο το νησί, για την πολύχρονη δράση της στην προστασία του Περιβάλλοντος. Ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, παρότι Φιλόλογος/Ιστορικός, ασχολήθηκε με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών της, καθώς και με την ίδρυση και τον εμπλουτισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης.


Η αγάπη της για την Φύση της πατρίδας της την ώθησε το 1998 στην συγγραφή του θαυμάσιου βιβλίου της "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΑΙΝΟΥ", στο αγαπημένο βουνό όλων μας, τον Αίνο.


Η κ. Ν. Κατσούνη θέλοντας να υπηρετήσει σωστά την αγάπη της για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος το 2003 παρακολούθησε στο Δια-Πανεπιστημιακό (Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο "Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών" και το 2004 λαμβάνει το δίπλωμά της (Master) με Άριστα. Και δεν σταματά! Αποδεικνύει ότι η "ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" έγινε σκοπός της ζωής της, γνωρίζοντας ότι η "γνώση είναι δύναμη" για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Και συνεχίζει με την Διδακτορική της Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, την οποία ολοκλήρωσε το 2012, επίσης με Άριστα και η οποία είχε τον τίτλο "Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και βλάστησης της Κεφαλονιάς – Μελέτη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση".


Από την σύσταση, το 2003, του πρώτου Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έγινε μέλος του και από το 2006 έως σήμερα, συμμετέχει ως Γραμματέας του, υποστηρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί τους νέους επιστήμονες και τα μέλη του Φορέα ενεργά στις δραστηριότητές τους.

Εκ μέρους του Δ.Σ. και του Προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εκφράζουμε στην κυρία Νίκη Eυθυμιάτου-Κατσούνη τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ιδιαιτέρως τιμητική διάκριση, την οποία έλαβε με το βραβείο "ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015" και της ευχόμαστε για πολλά ακόμα χρόνια να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία του Περιβάλλοντος, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά και να προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά της σε όλες τις δράσεις του Φορέα μας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του
Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών