ΕΛΜΕΚΙ: Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων στο Νομό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 10:06

ΕΛΜΕΚΙ: Να διασφαλιστεί  η απρόσκοπτη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων στο Νομό

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ από τον ηλεκτρονικό τύπο ενημερώθηκε για την κατάσχεση 5.900.000 ευρώ από τα ταμεία της Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς, που αφορούσαν χρέη προς τρίτους. Τα ποσά που κατάσχονται, κατά δήλωση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, αφορούν μισθοδοσίες, προνοιακά επιδόματα νεφροπαθών, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, τηλεφώνων, καθώς και κονδύλια του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων.

Η απαράδεκτη και ύποπτη αυτή ενέργεια συνδέεται με διάφορα τεχνάσματα, που εναλλάσσουν το εμπόριο φόβου και ελπίδας, εξυπηρετώντας το σχεδιασμό κυβέρνησης – ΕΕ να εκβιάσουν τη στήριξη του λαού στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται. Άλλωστε έχουν προηγηθεί και άλλες ενέργειες όπως οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία σε δημόσιους οργανισμούς, στην καταβολή του ΕΚΑΣ κ.ά., ενώ ο λαός βομβαρδίζεται επικοινωνιακά προκειμένου να γίνει συνένοχος στο σε βάρος του έγκλημα.


Ανάμεσα στις ανάγκες που θα καλύπτονταν από τα κατασχεμένα ανακοινώθηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι «είναι και η μεταφορά με βάρκα των μαθητών του ΕΠΑΛ Ιθάκης στην Κεφαλονιά, για να δώσουν πανελλήνιες αφού έκλεισε το εξεταστικό κέντρο της Ιθάκης». Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καθησυχάζει τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης και τους γονείς τους ότι το παραπάνω είναι ανακριβές.

Ενημερώνουμε πως το ΕΠΑΛ Ιθάκης θα λειτουργήσει κανονικά και φέτος ως εξεταστικό κέντρο, μετά από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ σε συντονισμό με την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού και του εν λόγω σχολείου. Η κινητοποίηση στο ΥΠΟΠΑΙΘ στην Αθήνα, η παράσταση στο περιφερειακό συμβούλιο και η λήψη σχετικής απόφασης, η παρέμβαση στο νέο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κλπ, είχαν σαν αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να αναιρέσει (τροποποιήσει) την απαράδεκτη αρχική απόφασή του για αποκλεισμό του ΕΠΑΛ Ιθάκης από εξεταστικό κέντρο.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί άμεσα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της κατάσχεσης και απόδοση ευθυνών. Η διασφάλιση των κονδυλίων για κοινωνικές και σχολικές ανάγκες που συνδέονται με το ταμείο της περιφέρειας συγκρούεται, αντικειμενικά, με το «χέρι» που ΕΕ – κεφάλαιο και κυβερνήσεις επέβαλαν να μπαίνει από ιδιώτες, κράτη ή διεθνείς οργανισμούς στα χρήματα αυτά. Η ΔΔΕ, η Περιφέρεια και το ΥΠΟΠΑΙΘ να διασφαλίσουν να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην απρόσκοπτη και με πλήρη οικονομική κάλυψη μετακίνηση των επιτηρητών από την Κεφαλονιά προς τα δύο εξεταστικά κέντρα (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ιθάκης). Άλλωστε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστούν τέτοιου είδους δαπάνες. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τους μαθητές αυτή την κρίσιμη για το μέλλον τους στιγμή.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι και φέτος επαναλήφθηκε το απαράδεκτο γεγονός της μεταφοράς στην Πάτρα έξι μαθητών των ΕΠΑΛ όλου του Νομού, για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε κέντρο «φυσικώς αδυνάτων». Θεωρούμε ότι του χρόνου πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διάκριση σε βάρος τους.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα είναι σε επιφυλακή για να διασφαλιστεί η ομαλή διενέργεια των εξετάσεων. Επιπλέον, και σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του Νομού, θα δράσουμε προκειμένου αφενός να πληρωθούν οι μισθοί και τα προνοιακά επιδόματα και αφετέρου να αποκρουστούν τα νέα μνημόνια που ετοιμάζονται. Θα δώσουμε πολύμορφο «παρών», με κορύφωση το συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την Πέμπτη 11 Ιούνη, στις 7.30 μμ στο Αργοστόλι.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                             Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                    Φαρακλός Βαγγέλης