Μπήκαμε στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 21:00

Μπήκαμε στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της θαλαμηγού του Αριστοτέλη Ωνάση

Κυριακή μεσημέρι χτυπάει το τηλέφωνο:

-Τη Δευτέρα η θαλαμηγός «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση θα δέσει για 2 ώρες στο λιμάνι του Μεσολογγίου. Θέλεις να τη δεις από κοντά και να μπεις μέσα; 
- Συγνώμη, εννοείς τη θαλαμηγό που έχουν περάσει Τσόρτσιλ, Τζάκι Ο, Κένεντι, Μαρία Κάλλας, Γκρέις Κέλι, Μέριλιν Μονρόε, κτλ; Εννοείται ότι θέλω!

Λίγες ώρες μετά βρίσκομαι μπροστά στη θαλαμηγό, η οποία 65 χρόνια μετά δείχνει εξίσου πολυτελής και εκθαμβωτική. Στην πλώρη της ανεμίζει η σημαία της Μάλτας και στο πιο ψηλό κατάρτι η ελληνική σημαία. Ανεβαίνω τη σκάλα και νιώθω ήδη μια παράξενη ενέργεια να με πλημμυρίζει. Πατάω άλλωστε σε μία από τις πιο ιστορικές θαλαμηγούς των ελληνικών (και όχι μόνο) θαλασσών.

Το σαλόνι «Μαρία Κάλλας»

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, μας υποδέχεται στο σαλόνι «Μαρία Κάλλας» μαζί με τον σημερινό ιδιοκτήτη της «Christina O» και εκπρόσωπους της εταιρείας. Μας εξηγεί ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη είναι η αρχή μιας νέας συνεργασίας του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με την πλοιοκτήτρια εταιρεία της θαλαμηγού, η οποία επέλεξε ως Home Port στην Ελλάδα, τη νεοσύστατη Μαρίνα του Μεσολογγίου.

Το σαλόνι «Μαρία Κάλλας»

Αφήνω πίσω μου το σαλόνι με το πιάνο και τα πορτραίτα της Μαρίας Κάλλας και χαζεύω την βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ». Πολυτελείς καναπέδες και πολυθρόνες σε καλούν να καθίσεις αναπαυτικά και να διαβάσεις κάποιο -από τις πρώτες εκδόσεις βιβλίο- που υπάρχει στα ράφια. Στο κέντρο ένα τραπέζι στο οποίο δεσπόζει μια προτομή του Τσόρτσιλ και το βιβλίο επισκεπτών. Το ξεφυλλίζω και το μάτι μου πέφτει στις 28 Ιουλίου 2017: Leonardo DiCaprio. Χμ...

Η βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ»

Το βιβλίο επισκεπτών

Το σκάφος κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως φρεγάτα του καναδικού στόλου για μια δεκαετία, πριν το αγοράσει ο Ωνάσης το 1954 και διαθέσει μερικά εκατομμύρια για να το ανακαινίσει. Έκτοτε, έγινε σύμβολο του πλούτου και της πολυτέλειας του έλληνα μεγιστάνα και φιλοξένησε κατά καιρούς στις καμπίνες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής: Ουίνστον Τσόρτσιλ, Τζον Κένεντι, Φρανκ Σινάτρα, η αγαπημένη του Μαρία Κάλλας, Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Εδώ ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι Ο, εδώ έγινε η γαμήλια δεξίωση του Πρίγκηπα Ρενιέ Γ’ με την Γκρέις Κέλι το 1956.

Η βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ»

Κατεβαίνω τη σπυρωτή σκάλα με την επίχρυση κουπαστή και βρίσκομαι στον κάτω όροφο. Στο κέντρο υπάρχει ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα μεγάλο «Ω». Εδώ υπάρχουν 18 καμπίνες που φέρουν τα ονόματα ελληνικών νησιών, ένα σαλόνι με πιάνο, μια πολυτελής τραπεζαρία (εκεί που πριν την ανακαίνιση ήταν το μηχανοστάσιο), ένα φινετσάτο μπαρ και ένα ακόμη σαλόνι με τζάκι και έξοδο προς το deck και την πισίνα. Τα πατώματα είναι στρωμένα με μάρμαρο, στους τοίχους βλέπεις αυθεντικά έργα των Renoir, Capuzzo, Warhol, τα σκαμπό του μπαρ είναι φτιαγμένα από δέρμα φάλαινας και το μπαρ είναι στολισμένο με δόντια φάλαινας που αναπαριστούν με σκαλίσματα τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

Το κάτω σαλόνι

Το εσωτερικό μπαρ θυμίζει πειρατικό πλοίο

Δόντια φάλαινας σκαλισμένα με τις περιπέτειες του Οδυσσέα

Όταν ο Ωνάσης πέθανε, η θαλαμηγός πέρασε στην κόρη του Χριστίνα, η οποία την δώρισε στην ελληνική κυβέρνηση ως προεδρικό σκάφος. Δυστυχώς έκτοτε παραμελήθηκε και έμεινε παρατημένη στα Αμπελάκια Σαλαμίνας μέχρι που ο νέος της ιδιοκτήτης την ανακαίνισε και την έδωσε ξανά τη χαμένη της λάμψη και μεγαλείο.

Ο διάδρομος με τις καμπίνες που φέρουν τα ονόματα ελληνικών νησιών

Η ανακαινισμένη βιβλιοθήκη

Το παλιό μηχανοστάσιο μετατράπηκε σε πολυτελή τραπεζαρία. Στο κέντρο δεσπόζει ένας αυθεντικός πίνακας του Renoir

Πορτραίτο της Τζάκι Ο από τον Andy Warhol

Λίστα επιβατών από το 1959

Στον επάνω όροφο βρίσκεται η προσωπική σουίτα του Ωνάση με 3 δωμάτια και κρυφή έξοδο προς τη γέφυρα του πλοίου, σε περίπτωση έκτακτης διαφυγής. Σήμερα η θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει 36 επιβάτες και 42 άτομα πλήρωμα εν πλω, ενώ δεμένη σε λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις 150 ατόμων. Τέλος, στο μπροστινό κατάστρωμα λειτουργεί τζακούζι και η διάσημη πισίνα με το ψηφιδωτό-έργο τέχνης, η οποία με ένα κουμπί ανυψώνεται και γίνεται πίστα χορού. Στο επάνω κατάστρωμα υπάρχει ελικοδρόμιο, διαθέτει δύο φουσκωτά σκάφη και τζετ-σκι, ενώ ακόμα και οι σωσίβιες λέμβοι είναι φτιαγμένες από ακριβό ξύλο.

Το γραφείο του Ωνάση

Η σουίτα του Ωνάση

Η σουίτα του Ωνάση

Ένας αυθεντικός Renoir πάνω από το τζάκι στην καμπίνα του Ωνάση

Το εξωτερικό μπαρ

Η πισίνα με το ψηφιδωτό που ανυψώνεται και γίνεται πίστα χορού

Το ψηφιδωτό που απεικονίζει το Μινώταυρο

Περισσότερο από τους χώρους της υπερπολυτελούς θαλαμηγού, χαζεύω τις φωτογραφίες και τα πορτραίτα από τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Θα ήταν ψέμα να πω ότι δε με συγκλονισε που βρέθηκα στον προσωπικό χώρο ενός από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Κι ας ήταν για λίγη ώρα...

Φωτό ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

athensvoice.gr




00 inkefalonia general ad 300X250