Θεόφιλος: Δεν θέλουμε να γίνεται φόρτωση - εκφόρτωση καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 13:58

Θεόφιλος: Δεν θέλουμε να γίνεται φόρτωση - εκφόρτωση καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και πήρε θέση αναφορικά με το θέμα της εταιρείας που επιδιώκει να κατασκευάσει μεγάλη μονάδα αποθήκευσης καυσίμων στη Λαγκάδα.

Για την κοντινή απόσταση από τα κότερα & κρουαζιερόπλοια

«Δεν θα σχολιάσω αν τηρούνται ή όχι οι περιβαλλοντικοί όροι, γιατί όλοι όσοι φτιάχνουν μελέτες θέλουν να πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Για εμάς είναι πολιτικό το θέμα. Το σημείο που θέλουν να γίνει η εγκατάσταση είναι ακριβώς απέναντι από το μπαστούνι. Εμείς παλεύουμε στο υπό αναθεώρηση master plan  να το ενισχύσουμε, ώστε να χωράει και δεύτερο κρουαζιερόπλοιο. Θέλουμε να κάνουμε το λιμάνι τουριστικό. Έχουμε τοποθετήσει το εμπορικό λιμάνι απέναντι, το οποίο όμως δεν προβλέπει εγκαταστάσεις, αλλά προβλέπει το να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν προϊόντα με άλλη μορφή. Δεν νομίζω, ότι κανένας μπορεί να δεχτεί να υπάρχουν πλοία με καύσιμα και να ξεφορτώνουν την ώρα που δίπλα μπορεί να υπάρχει ένα σκάφος ή ένα κρουαζιερόπλοιο και να βλέπουν αυτό το θέαμα και να κινδυνεύουν ουσιαστικά».

«Θεωρώ ότι την προηγούμενη φορά οι αντιδράσεις και οι διαφοροποιήσεις ορισμένων  –αναφορικά με την μετεγκατάσταση του εμπορικού λιμανιού – ήταν να φύγει το εμπορικό λιμάνι από το Αργοστόλι και κάποιοι είχαν πει, αν θυμάμαι καλά ο κος Φόρτες, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να πάει το εμπορικό λιμάνι, κάτω από το νταμάρι του Μαλιαγρού.

Ότι έχει γίνει για το εμπορικό λιμάνι και όποια απόφαση έχει παρθεί, είναι γραμμένο στα πρακτικά και ανήκει στην ιστορία. Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα, είναι στην μάχη που θα δώσουμε την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε να πείσουμε τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, τον Βουλευτή και όλους τους αρμόδιους και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Δεν πρέπει αυτή την φορά να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Ελπίζω και εύχομαι, ότι οι παρατάξεις και αυτές που έχουν εκλεγεί και αυτές που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, θα είναι ενωμένες και θα πάμε όλοι μαζί στην προσπάθεια, να μην ξεφορτώνουν πλοία με καύσιμα απέναντι από τα κρουαζιερόπλοια. Κανένας δεν το δέχεται, κανένας δεν θα στηρίξει κάτι τέτοιο. Προέχει το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον κάποιων».

«Έχω ενημερώσει τον Βουλευτή για την συγκεκριμένη μελέτη [..] πιστεύω ότι θα ενημερωθεί, θα εκτιμήσει και θα πάρει θέση και θέλω να πιστεύω ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου να μην πραγματοποιηθεί αυτό.

Πιστεύω ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Δεν θέλουμε να γίνεται φόρτωση- εκφόρτωση καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου και δεν θέλουμε να γίνει κάποιο ατύχημα. Οποιοσδήποτε επενδυτής θα έπρεπε να έχει έρθει σε επαφή με τον Δήμο για να πει  πως θα περνάει από το αγροτικό και δημοτικό δίκτυο».

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν το είχε αντιληφθεί. Εγώ ενημέρωσα τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, το έβαλε για διαβούλευση ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (προβλέπεται 20 μέρες να είναι αναρτημένο, να εκφράσει κάποιος αντιρρήσεις ή όχι, μετά να συνεδριάσει το  Περιφερειακό Συμβούλιο και να γνωμοδοτήσει). Σε μια εβδομάδα τελειώνει το 20ήμερο των διαβουλεύσεων και υπάρχει κίνδυνος. Εμείς αν και δεν προβλέπεται, συγκαλούμε Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε θέση και να φωνάξουμε: Δεν θέλουμε τέτοια εξέλιξη. Δεν θα έχει νόημα να γίνουν μετά έργα ανάπλασης, δεν θα έχει νόημα να κυνηγάμε χρηματοδοτήσεις και παράλληλα να έχουμε πλοία με καύσιμα να ξεφορτώνουν δίπλα από τα κρουαζιερόπλοια».

 

Ανάπλαση και Έργα

«Αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κινήσουμε την διαδικασία της δημοπράτησης του έργου της ανάπλασης.  Διαβούλευση θεσμικά έχει γίνει. Για να ετοιμαστεί η μελέτη έχουμε μιλήσει με την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική, με τους συλλόγους… Έχουμε μιλήσει με όλους τους θεσμικούς  φορείς, έχουμε πάρει τις απόψεις τους. Όταν η μελέτη θα έχει οριστικοποιηθεί και θα είναι έτοιμη να σταλεί στην Αποκεντρωμένη, θα πάρει έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και  θα γίνει διαβούλευση. Δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωί οι κάτοικοι και θα δουν να γίνεται η ανάπλαση».

«Θα έχουμε και δημοπρατήσεις άλλων έργων. Σε λίγο καιρό θα δημοπρατηθεί και το Μουσείο Σκλάβου και όλα τα έργα στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αν κάνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο (μετά το κατεπείγον) και πάρουμε αποφάσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε έργα ανάπλασης Αργοστολίου και αγροτική οδοποιία. Περιμένουμε και άλλες εγκρίσεις  και θα βλέπουμε να υλοποιούνται όλα αυτά που είχαμε εξαγγείλει. Το 2021 θα είναι χρονιά έργων».

«Ευχάριστο και σημαντικό  είναι ότι ο τουρισμός από 15 Ιουλίου και μετά πήγε καλά. Τα μαγαζιά δούλεψαν, ίσως όχι όπως θα περίμεναν και ελπίζω να συνεχίσουν και τον Σεπτέμβριο και αν είναι δυνατόν και τον Οκτώβριο, για να λιγοστεύσουν οι απώλειες και ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες του τουρισμού. Αυτό είναι ευχάριστο. Επίσης, θετικό είναι ότι καταφέραμε να έχουμε εκδηλώσεις φέτος. Εύχομαι να ξεκινήσει και η σχολική περίοδος χωρίς προβλήματα και να μην έχουμε κρούσματα στο νησί. Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την υγεία μας και πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα έχουμε πάει καλά».




00 inkefalonia general ad 300X250