Χάνεται μεγάλο έργο πολιτισμού στα Ζερβάτα Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 08:47

Χάνεται μεγάλο έργο πολιτισμού στα Ζερβάτα Σάμης

Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου των Ζερβάτων «Άγιος Ιωάννης», την οποία διάβασα τη Δευτέρα 21 Ιούνη.

Ανακοίνωση που αφορά απόφαση να παραιτηθεί ο σύλλογος από το ήδη εγκεκριμένο έργο- οικονομικού μεγέθους 400.000 € - του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER, της κατασκευής πολιτιστικού πολυκέντρου στα όρια του οικισμού των Ζερβάτων.

Εντύπωση και αγανάκτηση μου προκαλεί ότι μέχρι σήμερα Παρασκευή 25/6 δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο του νησιού!

Και δεν περιμένω ασφαλώς την αντίδραση των πολιτών για το γεγονός της απώλειας ενός τόσο σημαντικού έργου στα Ζερβάτα, της κοινότητας Γριζάτων του νέου δήμου Σάμης, αφού η είδηση αυτή δεν προβλήθηκε από τα τοπικά μ.μ.ε.

Περιμένω όμως … και απαιτώ!  Όπως  πιστεύω ότι θα απαιτήσουν όταν ενημερωθούν, οι κάτοικοι των Ζερβάτων , των Καταποδάτων, των Γριζάτων , των Κουλουράτων , των Τζανετάτων  και οι δημότες του δήμου Σάμης … από τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να πάρουν θέση και σε σύντομο χρόνο, καθώς αυτός λήγει, να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες !

Είναι αδιανόητο … μια τέτοια προσπάθεια μιας μικρής τοπικής κοινωνίας, που στέφθηκε καταρχήν  με επιτυχία, να μην υλοποιηθεί γιατί δεν λειτούργησαν τα πολιτικά ανακλαστικά – για μία ακόμη φορά- του δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειακού συμβουλίου ,του βουλευτή του νομού.

Γιατί εκλεκτοί  κύριοι πολιτικοί παράγοντες, όταν ανάμεσα στο διάστημα από την έγκριση του φακέλου, που με πολλή προσπάθεια συμπληρώθηκε, μέχρι την εντολή εκτέλεσης του έργου έχουν μεσολαβήσει ,.. μια πανδημία και ένας Ιανός , όπου έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεγάλη διαφορά κόστους και συνέπεια αυτού η αδυναμία του συλλόγου να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει , τότε εκεί επέρχεται  η πολιτική βούληση των διοικούντων – η δική σας - και τελειώνει το θέμα επιλύοντας το πρόβλημα, ερμηνεύοντας παράλληλα και το ρόλο που σας όρισαν οι πολίτες να διαδραματίσετε.  

Καλώ λοιπόν σε άμεσες ενέργειες το δήμο Σάμης , τους αντιπεριφερειάρχες του νησιού, τους περιφερειακούς συμβούλους και τον βουλευτή του νομού  μέχρι τη λήξη της προθεσμίας ( 30/6) ,ώστε να γίνει εφικτή η συνέχιση και η πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου για την περιοχή !

Προφάσεις που έχουν επαναδιατυπωθεί όπως – δεν είναι της αρμοδιότητάς μας – ή – ξεπερνά τα όρια της υπογραφής μου- καλό θα είναι να μην ακουστούν και σε αυτή την περίπτωση !

Γνωρίζουμε , όσοι ασχολούμαστε, ότι είναι απολύτως εφικτό να ξεπεραστούν οι μικρές δυσκολίες, για το μέγεθος και τη σημασία του έργου, ακόμα και στην παρά πέντε χρονική στιγμή .

Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ να χαθεί για την περιοχή η ευκαιρία μιας τέτοιας κατάκτησης από το σημείο που ήδη βρίσκεται και που είναι το τελικό… της εκτέλεσης !

Αν συμβεί το απευκταίο τότε αυτό θα είναι προϊόν παροιμιώδους αδράνειας των, έχοντα ρόλο διοικητικό, πολιτικών παραγόντων.

Μια αδράνεια που κυριαρχεί σε σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και που αν συνεχιστεί θα έχει σαν αποτέλεσμα την σπατάλη τεσσάρων ακόμη πολύ σημαντικών χρόνων, δυνητικά  δημιουργικών.

Γρήγορα λοιπόν καθώς η πραγματικότητα δεν μας παρέχει την πολυτέλεια της επιλεκτικότητας !!!

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ


Ακολουθεί η ανακοίνωση του δ.σ. του  πολιτιστικού συλλόγου Ζερβάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συγχωριανοί μέλη και φίλοι του ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΖΕΡΒΑΤΩΝ ΣΑΜΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» Η ανακοίνωση αυτή αφορά την ενημέρωσή σας σχετικά με την εξέλιξη των δεδομένων για την κατασκευή του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» στο χωριό μας.

 Η προσπάθεια που έγινε από την αρχή του προγράμματος για την ένταξη του έργου αυτού ήταν επειδή η χρηματοδότηση θα ήταν 100% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 Από την ανακοίνωση του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν περάσει τρία χρόνια περίπου και επειδή το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές όσον αφορά όλα τα οικοδομικά υλικά, αλλά και τα πάντα και προβλέπονται συνεχόμενες αυξήσεις, εκτιμούμε πως δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό, καθότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες και κλειδωμένες.

 Επειδή ο σκοπός μας ήταν να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο πλήρως, με την χρηματοδότηση από το leader, αφού ο σύλλογος μας δεν έχει χρήματα ώστε να μπορέσει να το στηρίξει σε επιπλέον αυξήσεις που θα υπάρξουν και θα απαιτηθεί να χρηματοδοτήσει, αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από την ενέργεια αυτή, ελπίζοντας σε κάποια άλλη ευκαιρία.

 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους φίλους και μέλη που ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ανακοίνωση μας και έχουν καταβάλλει χρήματα στο λογαριασμό του Συλλόγου μας, τα οποία θα τους επιστραφούν άμεσα εφόσον δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο κατέβαλλαν τα ποσά αυτά.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος & τα Μέλη του Δ.Σ.




00 inkefalonia general ad 300X250