Μ. Μεταξάς : «Θετικό επιστέγασμα μιας μεγάλης μάχης, που σήμανε και το οριστικό τέλος στη μάχη με την παράνοια!»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 17:57

Μ. Μεταξάς : «Θετικό επιστέγασμα μιας μεγάλης μάχης, που σήμανε και το οριστικό τέλος στη μάχη με την παράνοια!»

Ανακοίνωση για την ένταξη του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερα χρόνια δύο μήνες και δεκατέσσαρες μέρες από την 24η Μαρτίου του 2017 όταν ξεκινούσε η Οδύσσεια για την ένταξη του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέχρι την σημαδιακή μέρα της 8ης Ιουνίου του 2021 για να μας ανακοινώσει με την επισυναπτόμενη ανακοίνωσή της η αξιότιμη Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα την πολυπόθητη οριστική ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ.

Η ανακοίνωση της κυρίας Περιφερειάρχη των Ιονίων Νήσων όπως και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής του νομού μας κύριος Παναγής Καππάτος καθώς και η σχετική ενημέρωση που μας έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Σταύρο Τραυλό ήταν το θετικό επιστέγασμα μιας μεγάλης μάχης που δόθηκε για την προστασία και την ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς και το οριστικό τέλος στην μάχη με την παράνοια που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Βουλευτή του νομού μας κύριο Παναγή Καππάτο, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα, τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κύριο Γεώργιο Διδασκάλου, τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Σταύρο Τραυλό, τον Δήμαρχο κύριο Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ κύριο Ανδρόνικο Βαλλιανάτο και όλα τα μέλη του Δ.Σ που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια, τον Αντιδήμαρχο κύριο Νίκο Κουρκουμέλη, τον Πρόεδρο του Δ.Δ Πόρου κύριο Οδυσσέα Γαλιατσάτο και όλα τα μέλη του συμβουλίου του, καθώς επίσης τα Μ.Μ.Ε του νομού μας και κάθε κόμμα, συλλογικότητα, πρόσωπα και φορείς του τόπου μας που στήριξαν με έργο ή λόγο αυτήν προσπάθεια. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την θετική στάση και τις σχετικές αποφάσεις που είχαν λάβει ο τ. Περιφερειάρχης της Π.Ι.Ν κύριος Θόδωρος Γαλιατσάτος και η διαχειριστική αρχή για την διασφάλιση της ένταξης του μνημείου στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες του, στάση την οποία σθεναρά κράτησε η Π.Ι.Ν μέχρι την οριστική ένταξη του μνημείου. Στις μέρες που έρχονται θα αποστείλω ως οφείλω ευχαριστήρια επιστολή σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τα μέλη της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και τις οικογένειες Ανδρέα και Γεράσιμου Βεργωτή για την ανάληψη της ευθύνης να σταθούν αρωγοί και στηρίξουν με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση των μελετών και ότι ήταν αναγκαίο να γίνει καθώς επίσης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ για την θετική τους στάση και την ανάληψη της ευθύνης να αναλάβουν το βάρος για την προστασία και την ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου.

Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν την σημαντική μέρα οφείλω να κάνω στον ανασκαφέα του μνημείου αρχαιολόγο Δρ. Λάζαρο Κολώνα και στην οικογένεια Μηλιαρέση, την οικογένεια που είχε το μεγάλο προνόμιο και την μεγάλη τιμή να προστατέψουν το μνημείο και να το παραδώσουν στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Θέλω να ξέρετε πως σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν είμασταν μόνοι, ποτέ δεν είμασταν μόνοι και αυτό το οφείλουμε σε όλους εσάς που σταθήκατε αρωγοί και θετικά δίπλα μας με κάθε τρόπο, λόγο ή έργο. Στις μέρες που θα ακολουθήσουν θα βρω τον χρόνο να αναφερθώ και να ευχαριστήσω ως οφείλω κάθε έναν από εσάς προσωπικά.

Εύχομαι και ελπίζω η υπόθεση της ανάδειξης αυτού του μνημείου και τα όσα έγιναν να αποτελέσουν ένα καλό δίδαγμα για τις γενιές που έρχονται και η αφετηρία για την προσωπική και συλλογική μας αφύπνιση.

Μάκης Μεταξάς

π. Νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης

π. Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250