Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της βουλευτού Αφροδίτης Θεοπεφτάτου (video)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 20:22

Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της βουλευτού Αφροδίτης Θεοπεφτάτου (video)

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ του νομού η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Η κα Θεοπεφτάτου αφού έκανε μία αναλυτική παρουσίαση των κοινοβουλευτικών πεπραγμένων της, αλλά και των δραστηριοτήτων της στην Κεφαλονιά και εν συνεχεία απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έχοντας στο πλευρό της τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο. Κατά τη συνέντευξη Τύπου θίχθηκαν κάποια από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί όσον αφορά την υγεία, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την κατάσταση στην Κοργιαλένειο και τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσετε στο βίντεο που βρίσκεται παρακάτω.

«Θα ήθελα κατ' αρχήν να σας ευχηθώ καλή χρονιά και καλή δύναμη στο έργο που έχετε αναλάβει, ως εκπρόσωποι της ενημέρωσης στον τόπο μας. Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αναζήτηση της αλήθειας. Θα ακολουθήσουμε μία σύντομη ενημέρωση στα γενικότερα πολιτικά πράγματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή και ό,τι αφορά στις δραστηριότητές μου σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία γενικά και τοπικά» ήταν τα πρώτα λόγια της κας Θεοπεφτάτου και συνέχισε ως εξής:

"Το Μεσοπρόθεσμο ή Μνημόνιο 3 που ψηφίστηκε στις 7-11-12 περιλάμβανε τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις που προαπαιτούνται για την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Με την έννοια αυτή αποτυπώνονται οι βασικοί πυλώνες της μνημονιακής πολιτικής σ' αυτή τη φάση.

Είναι πραγματικά ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο η αντιμετώπιση του μέλλοντος του ελληνικού λαού με τρόπο πραξικοπηματικό και απαράδεκτο μετατρέποντας τη λειτουργία της Βουλής σε διεκπεραιωτική υπηρεσία των δανειστών. Μετά την ψήφιση των αποκρατικοποιήσεων, του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού 2013, αναμένεται ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, ανεργία και φτώχια. Παρά τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των πολιτών, η βελτίωση στο επίπεδο των ελλειμάτων είναι πολύ περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση δυσανάλογη με το ύψος των θυσιών.

Παρότι ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι τη διετία 2015 – 16 δεν θα επιβληθούν άλλα μέτρα.

Αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και στους θεσμούς της χώρας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι : Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2014 θα φθάσει στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2016 στο 184,9%, ενώ επι διακυβέρνησης Παπανδρέου ήταν 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, προσδοκά να φθάσει το 2020.

Έτσι όλοι κατανοούμε ότι :
* Ο «εξορθολογισμός δαπανών» για συντάξεις μεταφράζεται δραματική μείωση στα εφάπαξ και νέο κούρεμα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
* Η «μείωση των λειτουργικών δαπανών» σημαίνει, μεταξύ άλλων, σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς γάζες.
* Η «βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ» σημαίνει το ξεπούλημά τους.
* Ο «εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» σημαίνει την αδυναμία του κράτους να προωθήσει στρατηγικής σημασίας επενδύσεις και να παρέμβει για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
* Η «βελτίωση του τομέα υγείας» και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς κανένα σχέδιο εξορθολογισμού ενός τομέα με χιλιάδες προβλήματα, σημαίνει ότι όποιος δεν έχει χρήματα, πεθαίνει στο δρόμο.

* Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος την αποκαλούμενη «φορολογική μεταρρύθμιση», η οποία περιγράφει οριζόντιες επιδρομές (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και πάει λέγοντας), αντιλαμβάνεται το ναρκοπέδιο, μέσα στο οποίο καλείται να επιζήσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα πολλά χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο τα έξοδα εκταμίευσης δανείου δηλ. παράβολα και «έξοδα φακέλου» προβλέπονται σε 725 εκ. ευρώ. Από πού θα βγουν;

Από την κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (717 εκ. ευρώ).
Ακόμη και το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι δεν έγινε καλή εκτίμηση της επίπτωσης των μέτρων λιτότητας στην επιδείνωση της ύφεσης και των συνεπειών της στις οικονομίες με δημοσιονομικό έλλειμα.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αποτελεί το πιο άδικο νομοθέτημα των τελευταίων ετών, μειώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα, τροφοδοτεί την ύφεση και την ανεργία και οδηγεί σε συρρίκνωση τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση). Παράλληλα μειώνουν την καταναλωτική δυνατότητα και κατά συνέπεια τα δημόσια έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου απώλεσε το δημόσιο 300 εκ. ευρώ περίπου από ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή, όπως η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης στις 5-9-12, η οποία συζητήθηκε μόλις στις 29-11-12 (σχεδόν τρεις μήνες μετά).

Αυτή η υπόθεση δεν έχει κλείσει, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης φρόντισαν να συγκαλύψουν και να απορρίψουν την πρότασή μας, γιατί οι πρόσφατες εξελίξεις για την παραπομπή του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες συναδέλφων του (που μέχρι σήμερα δεν έχουν αμφισβητηθεί), αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για τα «πειραγμένα» στοιχεία, που οδήγησαν τη χώρα μας σ' αυτό το οικτρό κατάντημα.

Ακόμη από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 είχαμε θέσει ερωτήσεις σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και συστηματικά ο κ. Βενιζέλος – ως υπουργός τότε Οικονομικών – δεν απαντούσε σχετικά ή απαντούσε με μισόλογα, ενώ συνέχισε να την κρύβει από τη Βουλή. Τελικά φτάσαμε στον Αύγουστο του 2012, οπότε κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές μας Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κωνσταντοπούλου Ζωή και Λαφαζάνης Παναγιώτης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν το γνωστό διάβημα στους οικονομικούς εισαγγελείς και έτσι προχώρησε η υπόθεση.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Α. Ολομέλειες Βουλής
1) Εισήγηση – ομιλία σε κύρωση Πράξης Νομ. Περιεχομένου για τα αυθαίρετα και άλλες διατάξεις
2) Ομιλία για τη συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου σε συζήτηση για θέματα υγείας
Β. Ερωτήσεις – παρεμβάσεις
1) Προβλήματα από την επιβολή έκτακτης εισφοράς ΑΠΕ με βάση το νέο μνημόνιο (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων)
2) Επέκταση του θεσμού της προσωρινής σύνταξης σε συνταξιούχους του Δημοσίου και αλλαγή των προϋποθέσεων για συνταξιούχους αναπηρίας (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού)
3) Προβλήματα λειτουργίας συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)
4) Υλοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης (Υπουργείο Ανάπτυξης κλπ)
5) Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ (Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)
6) Αναστολή κατάργησης των Δ.Ο.Υ στα νησιά (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης)
7) Αναστολή λειτουργίας Δημόσιων ΚΤΕΟ (Υπουργείο Ανάπτυξης κλπ)

Γ. Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου
• Εισήγηση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τροποποίηση νόμου περί αυθαιρέτων

Δ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
• Παρέμβαση στον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών
• Παρέμβαση στον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για θέματα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε οικισμούς και σε προστατευόμενες περιοχές

Ε. Τοπικά θέματα
• Παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) στις 25-10-12 και 17-1-13
• Συμμετοχή στη λαϊκή συνέλευση των Ιθακησίων στο Βαθύ για τις καταργήσεις των υπηρεσιών
• Συναντήσεις με τα άλλα μέλη της επιτροπής εκπροσώπους των κομμάτων για την συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου
• Συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για τα θέματα των εργαζόμενων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο

Δείτε παρακάτω σε βίντεο όλη τη Συνέντευξη της Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης

https://www.youtube.com/watch?v=o01WXs146lk




00 inkefalonia general ad 300X250