Στ. Σπαθής: “Το Click away δεν βοήθησε καθόλου τις επιχειρήσεις – Ανοίγουν δύο σημαντικά προγράμματα ΕΣΠΑ για θερμαντικά σώματα και e-shop"”

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 17:37

Στ. Σπαθής: “Το Click away δεν βοήθησε καθόλου τις επιχειρήσεις – Ανοίγουν δύο σημαντικά προγράμματα ΕΣΠΑ για θερμαντικά σώματα και e-shop"”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή στην πρώτη συνέντευξη για το 2021, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής.

Κύριο θέμα της συνέντευξης, η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων με lockdown-εξπρές από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συνοπτικά ο κ.Σπαθής ανέφερε τα εξής:

Για την επικρατούσα κατάσταση στο λιανεμπόριο:
“Είναι γεγονός ότι υπάρχει ανασφάλεια στον χώρο του λιανεμπορίου γιατί δεν γνωρίζουν αν και πότε θα λειτουργήσουν.

Μετά από τις τελευταίες ανακοινώσεις,βλέπουμε ότι θα παραταθεί και πέραν της 11ης Ιανουαρίου αυτή η κατάσταση,ο χώρος της Εστίασης δεν θα λειτουργήσει καθόλου ,με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν σχέση με τα όσα συζητούνται στην Αθήνα, να φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κλειστοί,εκτός και αν πάνε στο σύστημα “ακορντεόν”,το οποίο δεν βοηθάει.

Με την εφαρμογή του click away δεν κατάφεραν οι επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος των απωλειών τους.
Την ίδια περίοδο πέρσι ο τζίρος πανελλαδικά,ανήλθε στα 4 δις φέτος ο τζίρος έφτασε το 1,4 δις.

Επομένως το Click away δεν δούλεψε καθόλου,το 80% από το 1,4 δις ευρώ, αφορά τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούσαν ήδη με e shop, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν 10 με 15 % και αυτό από μόνο του το αποδεικνύει.

Κατά την δική μου άποψη το μόνο που μπορεί να αποδώσει είναι το click in shop.

Το είχαν ανακοινώσει ως επόμενη κίνηση,αλλά αντ' αυτού περάσαμε στο lockdown-εξπρές και αυτό ερμηνεύεται ως καταστροφή για την μικρομεσαία επιχείρηση.

Η κυβέρνηση συμβουλεύεται τους επιδημιολόγους και καλά κάνει,όμως ο τρόπος που εφαρμόσθηκε το click away δεν απέδωσε και το ότι μπορεί να ανοίξουν κάποιες τοπικές αγορές ,ένα θέμα που το είχαμε θέσει ως ¨Ένωση Επιμελητηρίων στην τελευταία γενική συνέλευση,στην παρούσα φάση το βλέπω δύσκολο. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει.

Για τίς εξελίξεις στον εμπορικό κόσμο μέσα στο 2021 και την αλλαγή της παρούσας κατάστασης ,ο κ. Σπαθής δήλωσε:

“Είμαστε μέσα στην καρδιά του χειμώνα,οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι θα υπάρχει και τρίτο κύμα,επομένως θεωρώ ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε κάποιες αλλαγές και θα έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού..Έως τότε σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω ,η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί μέχρι τέλος του Ιανουαρίου,δηλαδή θα μπορούν οι επιχειρηματίες να επιστρέψουν το 50%,επίσης προχωρά η κυβέρνηση σε μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο για όσα καταστήματα παραμείνουν κλειστά έως τις 11 του μήνα. Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα ισχύσει και για τον Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι θα δοθεί και η πέμπτη και η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή. Το βασικό είναι ότι οι επιστρεπτέες είναι μία μορφή δανεισμού,και θα αναγκαστούν οι επιχειρηματίες να επιστρέψουν κάποια ποσά. Τέλος του 2021 θα πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω,θα δημιουργηθεί έτσι μία μορφή νέων κόκκινων δανείων,γιατί μέχρι να συνέλθουν θα πρέπει να καλύψουν κάποιες υποχρεώσεις,άρα δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αυτό που ζητάμε και παλεύουμε να επιτύχουμε ως επιμελητήρια ,είναι κάποιες επιστρεπτέες αν όχι όλες να γίνουν μη επιστρεπτέες,ούτως ώστε να ανασάνουν οι επαγγελματίες.

Επίσης ο κ. Σπαθής ενημέρωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο τρέχουν δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ,το ένα αφορά θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου,από 4 Ιανουαρίου με διάρκεια δύο μήνες καλούνται οι επαγγελματίες να πάρουν μέχρι και 5.000 ευρώ ανά δέκα τ.μ. και το άλλο πρόγραμμα αφορά την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δημιουργία e - shop.

Επίσης μετά από μεγάλο αγώνα που έδωσε και η Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, δεν θα χρειάζεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να συμμετάσχουν στα προγράμματα. Μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνώντας στο 26710 - 26190 η στο 26710 - 22253 στο επιμελητήριο.

Υπερτόνισε δε ,ότι το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, είναι δίπλα στους επαγγελματίες για να “συντονίσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και παλεύουμε για το καλύτερο των επαγγελματιών”.

Τέλος ευχήθηκε υπομονή,δύναμη και κουράγιο μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/spathis-lockdown-2-1039}




00 inkefalonia general ad 300X250