Τάσος Καβαλλιεράτος: “Δυστυχώς η κατάσταση στον Δήμο Σάμης έχει ξεφύγει”

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 09:56

Τάσος Καβαλλιεράτος: “Δυστυχώς η κατάσταση στον Δήμο Σάμης έχει ξεφύγει”

 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Xαλαβαζή , μίλησε ο Τάσος Καβαλιεράτος δημοσιογράφος του vlahatasamis.blogspot.com

Στο επίκεντρο της συζήτησης ο δήμος Σάμης και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Δημοτική Αρχή Σάμης.

Συνοπτικά ο κ.Καβαλιεράτος ανέφερε:

Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση των δύο προσφάτως παραιτηθέντων αντιδημάρχων της κ. Εριγόνης Βαλσάμου και του κ.Νικόλαου Ρασσιά:

Υπάρχουν σοβαροί τριγμοί στην Δημοτική Αρχή και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά που συνέβησαν και θα συμβούν στην παράταξη “Δημοτική Αναγέννηση “του Δημάρχου κ.Μάκη Μονιά.

Η παραίτηση των δύο αντιδημάρχων έχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίστηκε ο δήμαρχος,η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των ανεμογεννητριών. Από την μία να φύγουν οι ανεμογεννήτριες,ψηφίσματα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και από την άλλη αποδοχή έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου κατά παραγγελία του κ. Καραγκουλέ.

Εκεί που ξεχείλισε δε το ποτήρι, ήταν η απόφαση να κατέβουν οι ανεμογεννήτριες και όταν θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και όταν μας δώσουν τις “χάντρες¨” και τα “καθρεφτάκια” κ.λ.π,θα γίνει το έργο στον ξερακιά,ενώ η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου προσωπικά,ήταν κανένα άλλο αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά.

Υπήρχε και ένα άλλο σοβαρό θέμα το οποίο δεν είχε βγεί προς τα έξω ,το Θέμα της “Αναπτυξιακής”σε συνεργασία με τους άλλους δήμους. Αυτό δεν υπήρχε σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα και απο ιδεολογικής άποψης αλλά και απο την εμπειρία που έχουμε όλοι για το τι γινόταν με τις Αναπτυξιακές εταιρείες ανά την Ελλάδα,θεωρήθηκε ότι επιστρέφουμε σε παλιά αποτυχημένα μοντέλα τα οποία θέτουν σε επισφάλεια και την περιουσία του Δήμου και σε αμφισβήτηση διάφορα άλλα θέματα. Π.χ.ποιος θα διαχειρίζεται τα σπήλαια και που θα πηγαίνουν τα έσοδα από την στιγμή που υπάρχει η πιθανότητα να τα διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία.

Αντί να κοιτάξουμε να στελεχώσουμε τον Δήμο,ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει την δυνατότητα στους υποστελεχωμένους ΟΤΑ ,όπως ο Δήμος Σάμης,να κάνει σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη να του κάνει την οποιαδήποτε μελέτη και να προχωράει το έργο του και ταυτόχρονα να μπορέσει να παλέψει να διεκδικήσει ούτως ώστε να προχωρήσει η στελέχωση του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι άλλες οι σκοπιμότητες και εύχομαι να διαψευστώ αλλά αυτή η “Αναπτυξιακή”,θα οδηγήσει τον Δήμο Σάμης σε διάσπαση και οι μισοί θα πάμε στο Αργοστόλι και άλλοι μισοί στο Ληξούρι.

Το θέμα της “Αναπτυξιακής”ήταν λοιπόν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Για το ότι αλλάζουν πλέον και οι ισορροπίες σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ο κ.Καβαλιεράτος τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς ο κ.Μονιάς δεν είχε την πλειοψηφία,αλλά σαφώς και αλλάζουν προς το χειρότερο οι ισορροπίες και η Σάμη αυτή την στιγμή στερείται δύο αντιδημάρχων πολιτικής προστασίας και καθαριότητας και εν μέσω covid-19 και καραντίνας του αντιδημάρχου πρόνοιας. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί δεν έχει ορίσει ο Δήμαρχος δύο εντεταλμένους συμβούλους να τρέξουν αυτούς τους καίριους τομείς μέχρι να λάβει τις αποφάσεις για την αντικατάσταση τους. Πέραν της καραντίνας,συνεχίζουμε να ζούμε στους ρυθμούς του “Ιανού”,το κοινωνικό παντοπωλείο υπολειτουργεί, οι κάτοικοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Δήμου και δεν υπάρχουν κάποιοι να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Δεν θα ήθελα να ερμηνεύσω τον Δήμαρχο,εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία Δημοτική Αρχή που από τους 21 συμβούλους έχει τους 5 και απο κεί και πέρα το πως θα προχωρήσει και τι θα κάνει δεν γνωρίζω.

Για την επάνοδο των ανεμογεννητριών και την εκφόρτωση τους στις 7 Δεκεμβρίου ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι σοκαρίστηκε από την αστυνομοκρατία που του θύμισε επταετία και ότι αυτή η πρωτοφανής αστυνόμευση έχει πολιτικό πρόσημο. Αυτό το πολιτικό πρόσημο το φέρει η Κυβέρνηση ,η Περιφερειάρχης και όλοι αυτοί που ενώ υποστήριξαν τις “Συλλογικότητες” , στην συνέχεια άλλαξαν αποφάσεις και οι ανεμογεννήτριες κόπιασαν με “τιμητικά”αγήματα.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ανεμογεννήτριες στην συνέχεια ,ενημέρωσε ότι προς το παρόν έχουν εναποτεθεί σε ένα οικόπεδο που έχει νοικιάσει η εταιρεία έξω από την Σάμη ,μέχρι να γίνουν σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται τα έργα που πρέπει στον Ξερακιά,για να τοποθετηθούν.

Η Περιφέρεια ανέθεσε στον πολιτικό μηχανικό κ.Κουγιανό να μελετήσει και να φτιάξει ένα Master Plan για το τι πρέπει να γίνει και στα προηγούμενα αιολικά πάρκα. Ως εμπειρογνώμονας ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες στις υποδομές των πάρκων και το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης αποφάσισε ότι βάσει αυτού του Master Plan,αφού ψηφιστεί από την Περιφέρεια να γίνουν οι ανάλογες εργασίες στον Ξερακιά και να γίνει το αιολικό πάρκο. Έχει περάσει ένας μήνας και η Περιφέρεια δεν το έχει ψηφίσει. Για να ισχύσει το Master Plan θα πρέπει να ψηφιστεί απο την Περιφέρεια ,εάν δεν ψηφιστεί από την Περιφέρεια,λογικά δεν μπορούν να γίνουν τα έργα.

Για τις “Συλλογικότητες” όπως τόνισε ,το θέμα”Ξερακιάς” δεν έχει λήξει,συνεδρίασε στις 7 Δεκεμβρίου και βγήκε και ψήφισμα,ο αγώνας θα συνεχιστεί και από κεί και πέρα αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί όσοι πρόστρεξαν να υπακούσουν στις εντολές της εταιρείας και όσοι υιοθέτησαν πράγματα τα οποία στην ουσία ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί και που δεν ξέρουμε αν θα ψηφιστούν.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στην Περιφερειάρχη κ.Ρόδη Κρατσα-Τσαγκαρροπούλου και στον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση.

Η περιοχή μας συνεχίζει να υποφέρει,το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας είναι ακόμα στην κατάσταση που το άφησε ο “Ιανός”. Η κα Κράτσα δεν πίεσε να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς,αλλά έδειξε ιδιαίτερη σπουδή να έρθουν με “τιμητικό “άγημα “ στο νησί μας οι ανεμογεννήτριες,ενώ δεν έχει φροντίσει να ψηφιστεί το Master Plan και οι ανάλογες μελέτες. Ο κόσμος μπορεί να πει διάφορα. Έχει από κάπου εντολή;Βάλαμε τον κ,Λέκκα να φτιάξει μία μελέτη για τον “Ιανό” και λέει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα του “Ιανού δεν έχουν καμία σχέση με τις ανεμογεννήτριες ,δεν αναφέρεται όμως στα προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι μελέτες που υπάρχουν απο τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Περιφέριεα που λένε ότι τα έργα στα αιολικά πάρκα δημιουργούν το πρόβλημα και η έκθεση του κ. Κουγιανού που αναφέρει ότι το 70% των πλημμυρών στην περιοχή της Πυλάρου οφείλονται στα έργα των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και στα έργα π.χ.δρόμος Φάλαρης κ.λ.π,αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε πόσο κόστησε η μελέτη του κ.Λέκκα,θα πρέπει να το μάθουμε ,όμως αναφαίρετε στο ακραίο φαινόμενο του “Ιανού” και κάνει και ένα λάθος με το οποίο εκτίθεται,αναφέρεται και στον Ξερακιά. Ποιός είπε ότι ο Ξερακιάς συνέβαλε στα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι “Συλλογικότητες” και όλοι, είπαν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον εάν δεν γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.Η μελέτη του κ.Λέκκα δεν εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο.

Για την πεζογέφυρα της Σάμης ανέφερε ότι ο στρατός θα κατασκεύαζε μια γέφυρα 13 μέτρων στην εκβολή της αυτό δεν έγινε αποδεκτό, οπότε ο Δήμος Σάμης πέρασε σε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αργοστολίου για τον επιβλέποντα μηχανικό και θα προχωρήσει στην επιδιόρθωση της γέφυρας λόγω του ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη με 21 μέτρα πλάτος στην εκβολή του χειμάρρου.

Οσον αφορά την πρόσβαση στον Μύρτο ,το οδικό δίκτυο,το λιμάνι της Αγιας Εφημίας,ενημέρωσε ότι αυτό το θέμα του Μύρτου απασχολεί την Περιφέρεια,κάποια κίνηση έγινε πρόσφατα,από ότι έχουν πεί τεχνικοί από το ΥΠΟΜΕΔΥ που έκαναν αυτοψία, είναι ένα έργο δύσκολο και χρονοβόρο,όμως δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσει η Περιφέρεια. Το οδικό δίκτυο συνεχίζει να έχει προβλήματα,το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας έχει μετατραπεί σε λιμάνι με βούρκο. Οι περισσότερες περιοχές με αξιοθέατα όπως η Άσσος έχουν ανοιχτές πληγές.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πορεία των έργων αποκατάστασης που προκάλεσε ο “Ιανός” : Είναι πολλές οι πληγές και δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουν κλείσει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2021. Τουριστικοί προορισμοί, όπως είναι ο Μύρτος, όπως είναι το Φισκάρδο, όπως είναι η Αντίσαμος, όπως είναι η Ασσος, έχουν ανοικτές πληγές και είναι σοβαρές αυτές οι πληγές. Ακόμα και στην Γέφυρα στο Χειμωνικό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα που θα μπορούσε με μία πρόχειρη κατασκευή από τον στρατό, να είχε γίνει κάτι εκεί”.

Συνοψίζοντας ,για τις εξελίξεις στην Δημοτική Αρχή της Σάμης είπε ότι εύχεται να μην γίνει προάγγελος κακών ,έκανε μνεία στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν κάποιοι κάτοικοι για να δημιουργηθεί αυτός ο Δήμος ,δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο Δήμος Σάμης,διότι πλέον τώρα μπαίνει το ερώτημα -κατά τον ίδιο-αν θα υπάρχει ο Δήμος στις επόμενες εκλογές και από κει και πέρα είναι μιά κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη , μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση στηρίζει την Δημοτική Αρχή, άγνωστο τι θα κάνει στην συνέχεια, όπως είναι άγνωστο το τι συσχετισμοί θα δημιουργηθούν .”Έχω την πληροφορία είπε χαρακτηριστικά,η οποία έχει εκφραστεί και στην Κεφαλονιά,ότι στις επόμενες εκλογές θα πάμε σε δύο δήμους και με τον Δήμο Σάμης διασπασμένο.

Η διάσπαση έγινε με τέτοιο τρόπο που έψαχναν όλοι να βρούν τα πατήματα τους ,ο Δήμος Σάμης έχει μείνει πίσω λόγω της αποστασιοποίηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, λόγω των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων σχετικά με τον Ξερακιά,και την Αναπτυξιακή Εταιρεία”που ήταν και η αφορμή για την παραίτηση και στην συνέχεια την ανεξαρτητοποίηση των δύο αντιδημάρχων. Δυστυχώς η κατάσταση στον Δήμο Σάμης μάλλον έχει ξεφύγει”.

Για την περίοδο των εορτών αναφέρθηκε στον στολισμό του Δήμου και στους περιορισμούς λόγω Covid-19 που θα στερήσουν ιδιαίτερα απο τα παιδιά τις παραδοσιακές εκδηλώσεις και στα όσα βιώνουν οι επαγγελματίες λόγω καραντίνας και ευχήθηκε υγεία σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρο το ηχητικό

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-633925882}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250