Μύρτος ώρα μηδέν – Αποκαλυπτικές εικόνες για το μέγεθος της καταστροφής στην διασημότερη παραλία της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 11:16

Μύρτος ώρα μηδέν – Αποκαλυπτικές εικόνες για το μέγεθος της καταστροφής στην διασημότερη παραλία της Κεφαλονιάς

Από τον Χρήστο Λαμπράκη

Αποκαλυπτικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ο Μύρτος από το πέρασμα του Ιανού, πριν από τρεις εβδομάδες, δημοσιεύει σήμερα το INKEFALONIA.GR.

Εικόνες που καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Η πρόσβαση στην παραλία απαγορεύεται  από αρκετά ψηλά (μερικά μέτρα μετά τις παραθεριστικές κατοικίες) , και τα  σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο εντοπίζονται σε αρκετά σημεία.

Όχι μόνο έχουν υποχωρήσει τμήματα του δρόμου, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλά «κούφια» τμήματα,  έτοιμα να υποχωρήσουν με την πρώτη ισχυρή νεροποντή.

Ειδικά στις τελευταίες στροφές, προς το κάτω μέρος του δρόμου, η ποσότητα των φερτών υλικών  με πέτρες  και χώμα είναι τόσο μεγάλες όπου έχουν δημιουργηθεί βουναλάκια, καλύπτοντας ακόμη και τους πασσάλους από τη βραχοπροστασία ύψους άνω των 2 μέτρων!

Στην παραλία, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Ομπρέλες και ξαπλώστρες θαμμένες, ή ημιθαμμένες  στην άμμο, ενώ μεγάλο μέρος της καντίνας και του παρακείμενου χώρου με τις τουαλέτες έχουν καλυφθεί από πέτρες.

Αν και η πρόσβαση τυπικά δεν επιτρέπεται, κάποιοι τουρίστες αψηφούν την επικινδυνότητα της καθόδου και κατεβαίνουν  στην παραλία.

Χθες, Κυριακή, κατά την επίσκεψή μας συναντήσαμε 25-30 τουρίστες κυρίως Γερμανικής καταγωγής που θέλησαν να απολαύσουν την ηλιόλουστη μέρα στον Μύρτο, κατεβαίνοντας με τα πόδια.

  • Η αποκατάσταση

Εάν δεν υπάρξει άμεση  κινητοποίηση από τον Δήμο Σάμης, την Περιφέρεια και (ειδικά) της κεντρική  κυβέρνηση, η πιθανότητα, η διάσημη παραλία του Μύρτου να μην είναι πρόσβαση την επόμενη χρονιά είναι σοβαρή.

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της φετινής τουριστικής περιόδου, όμως έχουμε περιθώριο λιγότερο από έξι μήνες μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής χρονιάς και αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους οι αρμόδιοι.

Δεν έχουμε ούτε μια μέρα χρόνο για χάσιμο και απαιτείται συσπείρωση δυνάμεων ώστε να ασκηθούν -όπου απαιτείται- οι ανάλογες πιέσεις.

Ο Μύρτος μπορεί τυπικά να ανήκει στα όρια του νεοσύστατου Δήμου Σάμης, στην πράξη όμως αποτελεί «περιουσιακό στοιχείο» όλων των Κεφαλονιτών.

Συνεπώς, όλοι οι Κεφαλονίτες παράγοντες, πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους διεκδικώντας την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση.

  • Πρόσβαση δια θαλάσσης ;

Τι θα συμβεί όμως στην (απευκταία) περίπτωση όπου του χρόνου ο δρόμος δεν είναι έτοιμος ;

Η πρόσβαση για μερίδα από τους επισκέπτες θα γίνεται είτε με ενοικίαση βαρκών  από την Άσσο ή την Αγία Κυριακή, είτε με εκδρομές με μεγαλύτερα σκάφη, όπως συμβαίνει και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

MYRTOS1MYRTOS2MYRTOS3MYRTOS4MYRTOS6MYRTOS7MYRTOS8MYRTOS10MYRTOS11MYRTOS12MYRTOS13MYRTOS14MYRTOS15MYRTOS16MYRTOS17MYRTOS19MYRTOS21MYRTOS22MYRTOS23MYRTOS24MYRTOS25MYRTOS27MYRTOS28MYRTOS29MYRTOS30MYRTOS31MYRTOS32MYRTOS33MYRTOS34MYRTOS35MYRTOS36MYRTOS37MYRTOS38MYRTOS39MYRTOS40MYRTOS41MYRTOS42MYRTOS43MYRTOS44MYRTOS45MYRTOS46MYRTOS47MYRTOS48MYRTOS49MYRTOS50MYRTOS51MYRTOS52MYRTOS53MYRTOS55MYRTOS56

MYRTOS9

MYRTOS5




00 inkefalonia general ad 300X250