Ο Μιχάλης Ξανθάκης στον Inkefalonia 103,9: «Σημαντικές οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης – Δεν καταργείται ο φορέας, γίνεται παράρτημα»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 22:43

Ο Μιχάλης Ξανθάκης στον Inkefalonia 103,9: «Σημαντικές οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης – Δεν καταργείται ο φορέας, γίνεται παράρτημα»

Στον Ιnkefalonia 103,9 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Αίνο.

«Ο νυχτερινός ουρανός είναι ένας φυσικός χώρος. Μετά από περιπολίες μας στον Αίνο, αντιληφθήκαμε ότι είναι πολύ σκοτεινός και είναι ιδανικό μέρος για  την παρακολούθησή του» ανέφερε στην πρώτη τοποθέτηση ο κος Ξανθάκης, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει για ποιον λόγο πραγματοποιείται η εκδήλωση που αφορά την φωτορύπανση  και την αστροπαρατήρηση, το Σάββατο στις 19:30 στο Άλσος του Κουτάβου αρχικά με ομιλίες και μετά στον Αίνο. Στις ομιλίες θα συμμετέχουν επιστήμονες από την αστρονομική υπηρεσία του Ορίωνα.

Ο διευθυντής αποκάλυψε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου  να ανακηρυχθεί ο Αίνος ως «πάρκο σκοτεινού ουρανού» καθώς πληροί τις προϋποθέσεις και ήδη έχει σταλεί αίτημα στην παγκόσμια οργάνωση για την φωτορύπανση.  Ο κος Ξανθάκης θέλησε να εξηγήσει τι είναι η φωτορύπανση, δίνοντας ένα παράδειγμα: « Στην πόλη με τα φώτα δεν μπορούμε να δούμε τα αστέρια του ουρανού. Η φωτορύπανση, είναι η συνέπεια του πολύ φωτισμού και έχει και σημαντικές επιπτώσεις».

Ο κος Ξανθάκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα που θα έχει η ανακήρυξη του Αίνου σε «νυχτερινό πάρκο», καθώς θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και επιπρόσθετα θα λειτουργήσει βοηθητικά στον τουρισμό. «Θα είναι διεθνές και θα γίνει παγκόσμια γνωστό» επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα εκδηλώσεις, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του φορέα δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός αλλαγής της έδρας. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Με την ψήφιση του νόμου μάθαμε τις αλλαγές. Δεν καταργούμαστε, θα συνεχίσει να υπάρχει ο φορέας, όμως έδρα θα είναι η Ζάκυνθος και εμείς θα είμαστε παράρτημα». Επιπλέον ανέφερε πως ήδη έχει συσταθεί διοικητικό συμβούλιο του ενιαίου φορέα. «Το τοπίο είναι θολό καθώς ούτε εμείς γνωρίζουμε πολλά. Επίσης «τρέχουμε» 6 προγράμματα αυτή την στιγμή, αλλά με την μετάβαση θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν» κατέληξε.




00 inkefalonia general ad 300X250