Η ΤΕ του ΚΚΕ για τους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 16:00

Η ΤΕ του ΚΚΕ για τους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H  Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ με αφορμή τους  πανηγυρισμούς από κυβερνητικούς - τοπικούς παράγοντες και site, σχετικά με διακηρύξεις διορισμών στα νοσοκομεία του νομού μας (50  νοσηλευτών, τεχνικών, διοικητικών υπαλλήλων και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και 7 επικουρικών Ιατρών με συμβάσεις 36 μηνών), θεωρεί ότι δεν πρέπει να περάσει κανένα κλίμα εφησυχασμού και εξωραϊσμού της κατάστασης της υγείας στο νομό.

Οι  ηχηρές διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας των δομών υγείας να αντιμετωπίσουν την επέκταση της επιδημίας του κορονοϊού στο νομό μας, έχουν στόχο να εξωραΐσουν την κατάσταση και να παραλύσουν κάθε προσπάθεια να διεκδικηθούν τα αναγκαία. Σε συνδυασμό με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, της χορηγίας και του εθελοντισμού που προωθείται, κεντρικά και τοπικά, από την κυβέρνηση,  «χειροκροτείται» σήμερα η πρόσκαιρη κάλυψη μέρους των χρόνιων αναγκών και διασκεδάζονται οι ευθύνες  για τη μη λειτουργία της ΜΕΘ χρόνια τώρα, καθώς και για την πρόσφατη απομάκρυνση του τεχνολογικού εξοπλισμού της στο νοσοκομείο του Ρίου.

Οι παραπάνω έκτακτοι διορισμοί, εάν και εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, δεν καλύπτουν ακόμη και τις τρέχουσες  ανάγκες, αφού αυτές υπολείπονται σήμερα μέχρι και 60% του οργανισμού, πολύ δε περισσότερο, εάν απαιτηθεί να νοσηλευτούν στο Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, δεκάδες ή εκατοντάδες περιστατικά της επιδημίας επειδή τα Νοσοκομεία αναφοράς λόγω φόρτου δεν θα μπορούν να τα δεχτούν. Είναι διορισμοί επικουρικού προσωπικού, που μετά από την παρέλευση της κρίσης θα απολυθεί,  αφήνοντας  ξανά τα Νοσοκομεία στην ίδια κατάσταση με την σημερινή.

 Οι δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μεσσάρη σε τοπικό site ότι « …ο θεός μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε…» καθώς και οι επικλήσεις του στην «…ατομική ευθύνη των ασθενών να αξιολογούν οι ίδιοι το πρόβλημά τους …» μετά το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών Ιατρείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το πια πραγματικά  κατάσταση επικρατεί στην υγεία στο νομό.

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εφαρμοζόμενης πολιτικής «κόστους –οφέλους» και  της σταδιακής «αποχώρησης» του κράτους από την Υγεία. Αυτήν την πολιτική εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) στα πλαίσια των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον «ρευστότητα» για τα μονοπώλια, αλλά και χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα δράση σε βάρος της υγείας του λαού.

Αυτή η πολιτική είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν έχει καμιά σχέση με όσα τελευταία κάποιοι πολιτικοί παράγοντες των παραπάνω κομμάτων και άλλοι δημοσιολογούντες για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του λαού, ισχυρίζονται ότι έχουν να κάνουν με λάθη στις επιλογές προσώπων και τακτικής  σε τοπικό επίπεδο, παρότι υπάρχουν και αυτές.

H  Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρεί ότι η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και  δεν θα πρέπει να υπάρχει μετακύληση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και εν προκειμένω απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις.

Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να καλυφτούν τα παρακάτω αιτήματα:

  • «Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Ν. Ληξουρίου, τα Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, την Ψυχική Υγεία, το ΕΚΑΒ του Νομού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού. Να επανέρθει η οργανικότητά τους στην προ του 2012 κατάσταση.
  • Να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, καθώς και άλλα τμήματα (Ψυχιατρική).
  • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με πλήρη θωράκιση των κτιρίων του ΓΝΝ στο Αργοστόλι και στο Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι.
  • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση Νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας στο νομό.
  • Ενιαίο σύγχρονο αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημαΥγείας , αναπτυγμένο πανελλαδικά, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  26 Μαρτίου 2020.




00 inkefalonia general ad 300X250