Οκτώ οι «μνηστήρες» για το πετρέλαιο του Ιονίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Μαρτίου 2012 21:06

Οκτώ οι  «μνηστήρες» για το πετρέλαιο του Ιονίου

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Οκτώ κορυφαίες και εξειδικευμένες εταιρείες υπέβαλαν προσφορές και, όπως είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, τα πρώτα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο και στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να προχωρήσει σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων, ώστε να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

Οι οκτώ εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές είναι οι νορβηγικές TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), οι εγγλέζικες DOLPHIN GEOPHYSICAL, SPEC PARTNERS LTD και CGG VERITAS και οι αμερικάνικες ION GEOPHYSICAL CORPORATION και SPECTRUM GEO LIMITED.

Aξιολόγηση
Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσει άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Τα δύο βασικά κριτήρια για την επιλογή των εταιριών που θα κάνουν τις σεισμικές έρευνες είναι ο όγκος των «σεισμικών γραμμών» που θα παραδώσουν στο κράτος και τα χρήματα που θα διαθέτουν στο Δημόσιο κάθε φορά που θα πωλούν τα δεδομένα τους σε εταιρείες γεώτρησης.

Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι οι επιχειρήσεις σεισμικών ερευνών μετά δύο ή τρεις πωλήσεις πακέτου δεδομένων αποσβένουν το κόστος τους και στη συνέχεια το κράτος εισπράττει ποσοστό από 30% έως 50% των εσόδων τους. Επιπλέον το Δημόσιο έχει λόγο στην πώληση των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών.

Πηγή: ethnos.gr




00 inkefalonia general ad 300X250