Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει την τοπική ένωση Αστυνομικών για τα ζητήματα υποστελέχωσης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 23:45

Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει την τοπική ένωση Αστυνομικών για τα ζητήματα υποστελέχωσης

Με επιστολή που απευθύνει στο αρμόδιο Υπουργείου, η Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, στηρίζει τα αιτήματα της τοπικής Ένωσης, με αφορμή την έναρξη του θεσμού της "Εμφανούς Αστυνόμευσης" για τον οποίο είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις η τοπική ένωση.

  • Η επιστολή της ΠΟΕΣΥ

Κυρία Υπουργέ,

Έχοντας ως βάση την προστασία των πολιτών, την ευταξία και ευνομία των πόλεων, καθώς και της επαρκούς αστυνόμευσης των περιφερειών όλης της χώρας και μέσα από μια κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, απευθυνόμαστε προς εσάς με αφορμή το ανωτέρω θέμα.

Διαφαίνεται από τις πρώτες στιγμές υλοποίησης αυτού του μέτρου, ότι δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στην συγκρότηση, στελέχωση και ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων, με δεδομένο τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνικών μέσων και ιδίως επιχειρησιακών δυσλειτουργιών, λόγω του μεγάλου γεωγραφικού και μορφολογικού εύρους που καλούνται να αστυνομεύσουν οι υπό σύσταση νέες περιπολίες.

Ως Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο, ασφαλώς και δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε ζητήματα επιχειρησιακής δράσης, πόσο μάλλον σε θέματα συνδιοίκησης. Οφείλουμε όμως, να αφουγκραστούμε τις σοβαρές και εμπεριστατωμένες αιτιάσεις που προβάλλουν με τα επισυναπτόμενα έγγραφά τους πολλές εκ των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, αναπτύσσοντας και εξειδικεύοντας τις προαναφερόμενους λόγους που διαταράσσουν το εύρυθμο της λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια και σε καθημερινή βάση.

Εκτιμούμε πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι καταγγελίες και να αναθεωρηθεί το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, αφού προσμετρηθούν όλοι οι εφικτοί παράγοντες που θα συντελέσουν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και κρίνουμε σκόπιμο πως θα πρέπει να υπάρξει μία άμεση και από κοινού σύσκεψη, με γνώμονα την παροχή υψηλών υπηρεσιών ασφάλειας – αστυνόμευσης και προστασίας της κοινωνίας των πολιτών.

  • Οι ενστάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς & Ιθάκης

«Εμφανής Αστυνόμευσης και εικονική πραγματικότητα» 

Από σήμερα ξεκινά  σε εφαρμογή το σχέδιο και οι διαταγές που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες με θέμα την εμφανή αστυνόμευση και έχουν ισχύ σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας . Μάλιστα οι εν λόγο περιπολίες είναι ήδη καταχωρημένες και σε ηλεκτρονική μορφή (POL). Στην διεύθυνση αστυνομίας Κεφαλονιάς την οποία εκπροσωπούμε ως συνδικαλιστικός φορέας  θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα –ζητήματα  τα οποία καθιστούν πραγματικά αδύνατη την υλοποίηση στην πράξη των πρόσφατων διαταγών με τίτλο « εμφανής αστυνόμευση».

1) είναι επαρκής οι αστυνομικές δυνάμεις ώστε να υπάρχει υπηρεσιακή δυνατότητα εκτέλεσης περιπολιών σύμφωνα με τις διαταγές σε όλο το νησί ( βόρειος και νότιος τομέας ) όλο το εικοσιτετράωρο  

2) Μπορεί τα τμήματα τόσο της έδρας όσο και τα περιφερειακά να λειτουργήσουν χωρίς αξιωματικούς υπηρεσίας σχεδόν όλες τις βάρδιες  αφού το ίδιο προσωπικό διατάζεται να ασκήσει επισταμένως και αποκλειστικά τα καθήκοντα των περιπολιών της εμφανούς αστυνόμευσης . Πως θα αναπληρώνονται οι υπηρεσιακές ανάγκες ( προανακρίσεις , δικογραφίες, εισαγγελικές παραγγελίες , αιτήματα πολιτών κ.α).

3) μπορεί να κλείνουν τα περιφερειακά τμήματα (Σάμης και Παλικής και Ιθάκης )και οι μοναδικοί αστυνομικοί υπάλληλοι να εκτελούν περιπολίες αρκετά μακριά από τις υπηρεσίες αφήνοντας τες έκθετες  .

4) μπορεί να γίνονται περιπολίες στην Ιθάκη με έναν αστυνομικό.

5) ο υπάρχων υλικοτεχνικός εξοπλισμός μπορεί να υποστηρίξει τις περιπολίες επιβαρύνοντας τα οχήματα με εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά. 

6) Υπάρχουν διαθέσιμες δαπάνες  για καύσιμα , ελαστικά , επισκευές αφού τα ποσά αυτά θα πολλαπλασιαστούν . Τα υπάρχοντα  υπηρεσιακά οχήματα οριακά λειτουργούν στην Κεφαλονιά  (πχ. Το Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές ανάγκες με ένα λειτουργικό περιπολικό εκατοντάδων χιλιομέτρων) 

7) οι αξιωματικοί στο βαθμό αστυνομικοί επαρκούν για να εκτελούν καθήκοντα επόπτη. Μπορεί σχεδόν σε καθημερινή βάση αξιωματικοί να είναι συνεχώς στην υπηρεσία χωρίς ωράριο και με πολλαπλά καθήκοντα. 

8) ισχύουν ή δεν ισχύουν οι νόμοι και οι κανονισμοί του σώματος όπου προβλέπονται και περιγράφονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του αστυνομικού προσωπικού , μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα πολλαπλά καθήκοντα (αξιωματικού υπηρεσίας , οδηγού, περιπολίας , σκοπού κατ/τος κ.α)

9) η πολυσυζητημένη ανακοίνωση εβδομαδιαίας υπηρεσίας πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί στην πράξη και δεν θα αρκούμαστε μόνο στην δήλωση των διοικήσεων ότι την εφαρμόζουν.

10) μέχρι πότε το αστυνομικό προσωπικό θα περιμένει 15 και 20 ημέρες να πάρει μια ημερήσια ανάπαυση (ρεπό ) ,μέχρι πότε και συστηματικά θα εκτελεί υπηρεσίες διπλών νυχτερινών και γενικά μέχρι πότε θα παραβιάζεται συστηματικά και κατ εξακολούθηση το ωράριο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού.

11) πότε θα ελευθερωθούμε από το κυνήγι των αριθμών στους αστυνομικούς στόχους. Είναι αληθινά τα νούμερα που παρουσιάζονται ως αστυνομικό έργο ή μόνο αριθμητικά .

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική αστυνομία και λίγο ή πολύ υπάρχουν σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρα.  Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής : 

Δεν γνωρίζει η ηγεσία όλα αυτά τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα , μέχρι πότε θα τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, πότε θα στελεχωθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες , οι αριθμοί των κενών οργανικών  δεν έχουν καμία σημασία .

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη  οι τελευταίες διαταγές και οι σχεδιασμοί που αφορούν την εμφανής αστυνόμευση όλο το εικοσιτετράωρο σε όλο το νησί από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με κάποιες σύγχρονες εφαρμογές –συσκευές της Microsoft  (εικονικής πραγματικότητας ) όπου μπορεί ο πολίτης να μεταφέρεται σε έναν κόσμο 3D και εκεί θα μπορεί να βλέπει να ακούει και να αντιλαμβάνεται αστυνομικές περιπολίες. 

                                                                   

                                                                     Ζητάμε 

1-Από την φυσική και πολιτική ηγεσία  να τροποποιήσει τις διαταγές που αφορούν την εμφανής αστυνόμευση και να προσαρμόσει τις διαταγές  στις δυνατότητες και τις δυνάμεις σε κάθε αστυνομική διεύθυνση ξεχωριστά.

2-να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να αυξηθούν οι εισαγωγές αστυνομικών  στις σχολές .

3- Να απαλλαγούμε από την μάστιγα των αριθμών και της ποσότητας που σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει την πραγματικότητα ( κοινό μυστικό όλων) .

4- να τηρούνται οι Νόμοι και οι κανονισμοί του Σώματος καθόσον και τα όρια ελαστικότητας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

 

Ή ένωση μας θα συνεχίσει να περιγράφει την αληθινή εικόνα να προασπίζεται τα με Νόμο θεμελιωμένα δικαιώματα των αστυνομικών και θα καταγγέλλει πλέον  προς κάθε αρμόδιο  συνεχής ,συστηματικές και επίμονες παραβιάσεις των Νόμων και των κανονισμών του Σώματος.                      

Ο πρόεδρος                                              ο Γεν. Γραμματέας

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ Κων/νος                ΠΑΣΧΑΚΗΣ Δημήτριος

 

  • Η Ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Ιονίων Νήσων :

Το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» ξεκίνησε από σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.

Αποτελείται ουσιαστικά από επιμέρους σχέδια, που αντιστοιχούν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας και εκπονήθηκαν κατά τρόπο ενιαίο, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» είναι:

  • εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου,
  • κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων),
  • συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος και
  • αναβάθμιση του συντονισμού, της εποπτείας και του ελέγχου όλων των αστυνομικών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τον ορισμό ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών για την εποπτεία του προγράμματος.

Για το σχεδιασμό των (58) επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ. ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα:

  • οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής,
  • τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα,
  • η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων,
  • το οδικό δίκτυο και η συχνότητα εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων,
  • η ύπαρξη ή μη χρόνιων καταστάσεων που επιβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές,
  • το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα,
  • ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής (νησιωτική, τουριστική, ορεινή, παραμεθόριος κ.λπ.) και γενικά
  • κάθε στοιχείο, το οποίο κρίθηκε χρήσιμο να συμβάλλει στην πλέον πρόσφορη και ορθολογική επιλογή.

Τα επιμέρους αυτά επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους  Γενικούς  Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές χώρας.

Κατά την παρουσίαση αναλύθηκε ο ειδικότερος τρόπος υλοποίησης του Σχεδιασμού σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, οι γεωγραφικοί τομείς που εκδηλώνεται το πρόγραμμα των εποχούμενων περιπολιών και τα επιμέρους επιχειρησιακά δεδομένα που συνθέτουν την εφαρμογή του.

Με βάση το σχεδιασμό που παρουσιάστηκε σήμερα, το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» εφαρμόζεται σε (322) γεωγραφικούς τομείς που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Με το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» επιδιώκεται η επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε όλη την επικράτεια, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε απόλυτο συντονισμό και σε συνεργασία με τις λοιπές δράσεις τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, που υλοποιούνται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες, με σκοπό τη βελτιστοποίηση συνολικά της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τη σημερινή παρουσίαση του «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παραβρέθηκε επίσης και τίμησε με την παρουσία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.


Ετικέτες: