Η Ακολουθία Β' Νυμφίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας - Η ιστορία των δυό Ιερών Εικόνων (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 11:15

Η Ακολουθία Β' Νυμφίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας - Η ιστορία των δυό Ιερών Εικόνων (εικόνες)

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ληξούρι εψάλλει η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ληξούρι εψάλλει η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες μοιράστηκε μαζί μας ο Επίτροπος του Ναού κ. Βάλσαμος σχετικά με τις Ιερές Εικόνες της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας της Δαμασκηνής.

Η Εικόνα της Αγίας Τριάδας, με τον τρόπο που απεικονίζονται τα πρόσωπα, είναι η μοναδική σε όλη την Χριστιανοσύνη. Υπάρχουν διαφορετικές απεικονίσεις στις Εικόνες της Αγίας Τριάδας, μας όπως μας εξήγησε ο κ. Βάλσαμος η συγκεκριμμένη Εικόνα είναι μοναδική και αυτό την κάνει εξαιρετικά πολύτιμη για όλους μας.

Όσον αφορά την Εικόνα της Παναγίας της Δαμασκηνής, είναι μία από τις τρεις που έφτιαξε ο Όσιος Ιωάννης Δαμασκηνός. Όπως μας ανέφερε ο κ. Βάλσαμος το τρίτο χέρι που φαίνεται στην Εικόνα είναι το χέρι του ίδιου του Οσιου Δαμασκηνού. "Πιθανότατα όταν έφτιαχνε την Εικόνα της Παναγίας στην Συρία κατά την εποχή της Εικονομαχίας στο Βυζάντιο, ο Δαμασκηνός ήρθε σε σύγκρουση με τις αρχές στην Συρία και τότε ο Λέων ο Ίσαυρος διέταξε να του κόψουν το χέρι.

Μετά από προσευχές στην Παναγία το χέρι του Δαμασκηνού ξανακόλλησε και ο ίδιος κατάφερε να τελειώσει την Εικόνα της Παναγίας. Τότε ο ίδιος, πρόσθεσε στην εικόνα ένα αργυρό ομοίωμα του χεριού του, κάτω από το δεξί χέρι της Παναγίας που κρατούσε το Χριστό".

Τρείς πανομοιότυπες Εικόνες. Μία στο Άγιο Όρος, μια στην Μάλτα και μιά στο Ναό της Αγίας Τριάδας Ληξουρίου.

Στο Ληξούρι, συνεχίζει ο κ.Βάλσαμος, ότι έφτασε επειδή τότε για να σώσουν τις Εικόνες της Παναγίας τις πετούσαν στην θάλασσα. Έτσι η συγκεκριμμένη έφτασε μέχρι τα μέρη μας. Κάποιος από τους Ναυτικούς (αρκετοί από τους κατοίκους των Δεμπονεράτων ήταν ναυτικοί σε μεγάλες μαούνες εκείνες τις εποχές) την βρήκε και στην έφερε στον τότε Ναό του Αγίου Νικολάου, νυν Ναό Αγίας Τριάδος.

Κλείνοντας ο κ. Βάλσαμος αναφέρθηκε στα πρόσφατα θαύματα της Παναγίας της Δαμασκηνής εδώ στο Ληξούρι.

Ακολουθεί το Εκκλησιαστικό πρόγραμμα. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 2014. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν προς τα τέλη του 2017. Ευχαριστούμε τον Επίτροπο για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

πηγή: Lixouri.gr 

agia triada lixouri megali deutera2agia triada lixouri megali deutera4agia triada lixouri megali deutera5agia triada lixouri megali deutera25agia triada lixouri megali deutera29agia triada lixouri megali deutera39agia triada lixouri megali deutera42

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250