Δόθηκε λύση για το βαρέλι με τα τοξικά απόβλητα που ξεβράστηκε στις Μηνιές (Ανανεωνένο - εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 11:04

Στην εικόνα ο Διονύσης Μινέτος,προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας  σε ... απόσταση αναπνοής απο το βαρέλι!

Στην εικόνα ο Διονύσης Μινέτος,προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε ... απόσταση αναπνοής απο το βαρέλι!

Και μπροστά στον κίνδυνο να το πάρει μέσα η θάλασσα με ολέθριες συνέπειες…

Ο «συναγερμός» σήμανε αμέσως μόλις εντοπίστηκε το βαρέλι με τα τοξικά απόβλητα στην παραλία «Μεγάλη Αμμος» στις Μηνιές. 

Ωστόσο, μέχρι να φύγει το βαρέλι από την παραλία και υπό το φόβο να σηκώσει κύμα και να το πάρει η θάλασσα μέσα, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά … εμπόδια.

Με δεδομένο ότι η περισυλλογή τοξικών αποβλήτων είναι αρμοδιότητα του κράτους και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μεθόδευσε ώστε το συγκεκριμένο βαρέλι να τοποθετηθεί προσωρινά σε υδατοστεγή κάδο, μέχρι να έρθει η Αποκεντρωμένη να το παραλάβει.

unnamed 1 Cropped

Στην εικόνα ο Διονύσης Μινέτος, επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε θέματα περιβάλλοντος σε ... απόσταση αναπνοής απο το βαρέλι!

 

Νωρίς το απόγευμα υπήρχε και σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό.

Η πρόταση Δρακουλόγκωνα ήταν το βαρέλι να μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ, πλην όμως ο Δήμος αρνήθηκε να παραχωρήσει εκεί χώρο.

unnamed

Ωστόσο, μπροστά στο φόβο πάρει το βαρέλι μέσα η θάλασσα και μέχρι να έρθει το συνεργείο της Αποκεντρωμένης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και χωρίς να έχει καμία εμπλοκή η Περιφέρεια, συνεννοήθηκε να σηκώσει το βαρέλι JCB της Περιφέρειας, μαζί με την άμμο, & να το βάλει μέσα στον υδατοστεγή κάδο της ΕΔΑΚΙ που θα έφτανε στο σημείο. Παράλληλα συνεννοήθηκε να αποκλειστεί η περιοχή μέχρι να έρθει το συνεργείο της Αποκεντρωμένης να τον πάρει. Ηδη άλλωστε έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε απόσταση 200 μέτρων από το βαρέλι.

 Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα του βαρελιού δεν παραπέμπει σε παράνομο φορτίο, πιθανότατα πρόκειται για νόμιμο φορτίο που βρίσκεται λίγες μέρες στη θάλασσα, καθώς η χάρτινη πινακίδα που γράφει πληροφορίες για το βαρέλι δεν είναι φθαρμένη, γεγονός που δείχνει πως δεν είναι πολλές μέρες στην θάλασσα, αλλιώς θα είχε ξεθωριάσει…

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο… εύρημα εντοπίζεται σε παραλία της Κεφαλονιάς.

Το θέμα φυσικά που πρέπει να εξεταστεί, είναι πώς βρέθηκε εκεί, ποιος το πέταξε και αν υπάρχουν και άλλα ανάλογου περιεχομένου βαρέλια στην θάλασσα…

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Εικόνες: Γιάννης Παπαδάτος 

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250