Ένας Ληξουριώτης στους Γιατρούς του Κόσμου που μας κάνει περήφανους!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 13:34

Ένας Ληξουριώτης στους Γιατρούς του Κόσμου που μας κάνει περήφανους!

Δίπλα στους πρόσφυγες με σεβασμό και αγάπη

Το έχουμε πει πολλές φορές…. Το Ληξούρι βγάζει καταπληκτικούς ανθρώπους που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς, της προσφοράς και της ευσπλαχνίας.

Εργάζονται ασταμάτητα έχοντας για πληρωμή τους αυτό το αίσθημα της ικανοποίησης ότι βοήθησαν συνάνθρωπο τους.

Γιατροί του Κόσμου… Δίπλα στους πρόσφυγες με σεβασμό και αγάπη

Και ένας Ληξουριώτης μέσα σε αυτούς… Ένα παιδί «δικό» μας, μεγαλωμένο με ήθος και αρχές.

Ο Ζήσιμος Σολωμός, είναι εδώ και ενάμιση χρόνο παθολόγος στους Γιατρούς του Κόσμου και στο παρελθόν έχει εργαστεί και σε hotspot.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το ρεπορτάζ του vice

«Οι Γιατροί του Κόσμου που Σώζουν Ζωές στο Κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Σαπφούς 12, οι ασθενείς πρόσφυγες βρίσκουν ένα καταφύγιο φροντίδας.

Ο Ζήσιμος Σολωμός, της δίνει συμβουλές και ανανεώνει το ραντεβού τους. Είναι εδώ και ενάμιση χρόνο παθολόγος στους Γιατρούς του Κόσμου και στο παρελθόν έχει εργαστεί και σε hotspot. «Εδώ, επειδή είναι κεντρικό το πολυϊατρείο, έρχονται πρόσφυγες από πολλές χώρες. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα, αρκετοί έχουν υποστεί βασανιστήρια ή ήταν παρόντες σε βίαια συμβάντα. Γενικώς, είναι ταλαιπωρημένοι λαοί και εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους το ίδιο ως ασθενείς».

Τον ρωτάω ποια από τα περιστατικά που έχει διαχειριστεί και δεν μπορεί να ξεχάσει. «Είχαμε διαγνώσει μια γυναίκα 29 χρονών με καρκίνο στομάχου όσο ήταν στο camp, την αναλάβαμε εδώ στο πολυϊατρείο και καταφέραμε να βρούμε άμεσα κλινική, για να τη χειρουργήσει. Το χειρουργείο κύλησε ομαλά και τώρα η γυναίκα έχει μπει σε έναν κύκλο χημειοθεραπειών, είναι σταθερή και ελπίζουμε για το καλύτερο», λέει και συνεχίζει:

«Ένα ακόμη περιστατικό που θυμάμαι, είχε να κάνει με έναν άνδρα 50 χρονών, καρκινοπαθή, που τον διαγνώσαμε εδώ και πλέον είναι σταθερός εδώ και έναν χρόνο. Αυτός ο άνθρωπος, αν είχε μείνει χωρίς ιατρική βοήθεια ή αν είχε παραμείνει σε κάποιο hotspot. θα είχε καταλήξει. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για εμάς ότι είναι ζωντανός, μετά από έναν χρόνο».

Ο Αναστάσιος Υφαντής είναι επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου και μας μιλά για το πολυϊατρείο που στεγάζεται στην οδό Σαπφούς 12. «Στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο στεγάζεται το “Emergency Case Management Unit”, ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη ευάλωτων περιπτώσεων ασθενών με χρόνιες παθήσεις και σύνθετα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση και ομάδα, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους και να τους εντάξουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον μηχανισμό European Union Civil Protection & Humanitarian Aid (ECHO), που είναι ουσιαστικά το ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας της Κομισιόν. Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια πρόσβασης στην υγεία και εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε, πέρα από την πρώτη εκτίμηση, διάγνωση και παρακολούθηση και την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» 

 Οι πρόσφυγες φτάνουν στο πολυϊατρείο μετά από παραπομπή γιατρών ή εθελοντών που βρίσκονται σε άλλες δομές και camps ή και μόνοι τους. «Ο χώρος είναι γνωστός στην κοινότητα των προσφύγων, είναι ένας χώρος με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση και νιώθουν αποδεκτοί και ευπρόσδεκτοι», λέει ο Αναστάσιος Υφαντής.

Στο πρόγραμμα υπάρχει κοινωνικός λειτουργός με διερμηνείς στην υποδοχή των ασθενών, στη συνέχεια γίνεται εσωτερική καθοδήγηση στους ψυχολόγους, ψυχιάτρους ή ιατρούς, ανάλογα την περίπτωση και έπειτα μια ειδική ομάδα με διερμηνείς και συνοδούς επισκέπτες υγείας φροντίζει για τη συνοδεία των ασθενών στα νοσοκομεία ή στα εργαστήρια για εξετάσεις. Όπως τονίζει, βέβαια, ο Αναστάσιος Υφαντής, «Στους Γιατρούς του Κόσμου δεν λέμε μόνο έχω έναν γενικό γιατρό ή έχω έναν ορθοπεδικό και εξετάζω το πρόβλημα του ώμου σου, αλλά εξετάζουμε για τον συγκεκριμένο πληθυσμό και το θέμα της ψυχικής υγείας, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, από τις συνθήκες στη χώρα τους, από το πώς έφυγαν, γιατί έφυγαν, τι συμβαίνει εκεί, τις συνθήκες υποδοχής, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι επισφαλείς και ακατάλληλες, από το ταξίδι στο οποίο και εκεί υπάρχουν μεγάλες δοκιμασίες, από την ακύρωση και ματαίωση της ελπίδας και των ονείρων τους να πάνε στη χώρα προορισμού, αλλά και τις δυσκολίες στις συνθήκες ένταξης. Επίσης, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει χρόνιες παθήσεις ή μπορεί να είναι πολυτραυματίες ή αρκετές γυναίκες που έχουν υποστεί βία στη χώρα καταγωγής ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιες περιπτώσεις», καταλήγει ο Αναστάσιος Υφαντής.

prosfiges

Η Κωνσταντίνα Ψαλίδα είναι κοινωνική λειτουργός στους Γιατρούς του Κόσμου. Για εκείνην, είναι πολύ σοκαριστικές οι ιστορίες των γυναικών: «Οι γυναίκες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, είναι θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Δεν μπορώ να ξεχάσω την περίπτωση μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν, παντρεμένης, που ταξίδευε με τον άνδρα και τα παιδιά της και η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους διακινητές στην προσπάθειά της να περάσει τα σύνορα και ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν ο σύζυγός της. Βέβαια, δεν μπορώ να ξεχάσω και ένα περιστατικό που αφορούσε έναν άνδρα από το Ιράκ, ο οποίος προσήλθε στην υπηρεσία μας με παραπομπή από άλλη οργάνωση, με σκοπό να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς λίγο προτού έρθει στην Ελλάδα, είχε χάσει όλη του την οικογένεια από βόμβα. Αυτό συναισθηματικά με σόκαρε πάρα πολύ, επειδή ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν χαμένος τελείως».

Τη ρωτώ πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο να ανοιχτούν οι γυναίκες θύματα βίας, το γεγονός ότι είναι και η ίδια γυναίκα. «Σαφέστατα βοηθάει το ότι είμαι γυναίκα και είναι πολύ χρήσιμο το ότι έχουμε και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που είναι γυναίκες», λέει η Κωνσταντίνα Ψαλίδα. Όσο για τον ρόλο του διερμηνέα σε αυτήν τη διαδικασία; «Είναι ο βασικότερος – και είναι πολύ σημαντικό πως στο πρόγραμμα αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τον κόσμο και με άνδρες και με γυναίκες διερμηνείς». 

Η Kesh Kesh Drida είναι αραβόφωνη διερμηνέας. Όπως μου λέει, «Οι άνθρωποι έρχονται στον γιατρό και λένε το ιστορικό τους, τον πόνο τους και η παρουσία μας είναι πολύ σημαντική. Αν κάτι δεν το καταλάβω, θα το ρωτήσω ξανά, μέχρι να καταλάβω πολύ καλά, επειδή αλλιώς υπάρχει κίνδυνος, αν πεις κάτι άσχετο για κάποια αρρώστια. Πολλές φορές, αυτά που ακούω τα παίρνω μαζί στο σπίτι μου. Για παράδειγμα, χθες, την ιστορία μιας γυναίκα που είχε καρκίνο τη σκεφτόμουν συνέχεια. Ήμουν μαζί της από την αρχή που μπήκε στον γιατρό, μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο και την πήρε. Δεν μπορούσα να την αφήσω. Ήθελα να της μιλάω και να την κάνω να γελάει, για να ξεχάσει τον πόνο της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα».

Πηγή: vice.com