(ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ) Οδός Αργοστολίου στην πόλη Σάμπατς της Σερβίας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 09:05

(ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ) Οδός Αργοστολίου στην πόλη Σάμπατς της Σερβίας

 

Στις 25 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη επισημότητα στον αδελφό Δήμο Σάμπατς η τελετή ονοματοδοσίας της οδού Αργοστολίου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σερβίας καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία.

Έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κεφαλονιάς, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και άλλων φορέων. Οι αντιπροσωπείες θα φιλοξενηθούν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στον αδελφό Δήμο Βόσδοβατς, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης που πραγματοποιείται από 22 έως 25 Φεβρουαρίου στο Βελιγράδι, κι εν συνεχεία θα φιλοξενηθούν από 24 έως 26 Φεβρουαρίου 2018 στο Σάμπατς.

Παράλληλα, οι κανταδόροι των καλλιτεχνικών τμημάτων της ΚΕΔΗΚΕ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Σάμπατς  κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ονοματοδοσία της οδού Αργοστολίου.

Βίκτωρ Ρουχωτάς

Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας

Η ομιλία του κ. Ρουχωτά 

  • ΤΟ «ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ» ... ΣΤΟ ΣΑΜΠΑΤΣ Υπάρχουν γεγονότα που σημαδεύουν ανθρώπους και λαούς. Υπάρχουν στιγμέςπουανεξίτηλαμένουνστησυλλογικήσυνείδησηκαιμνήμη.Καιτότε δένονται μεταξύ τους άνθρωποι και λαοί και τότε συναντιούνται και συνεργάζονται κυβερνήσεις και κράτη. Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας έφερε κοντά Σέρβους και Έλληνες. Γειτονικοί λαοί, που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με κοινούς αγώνες και συμμαχίες. Έτσι, οι Έλληνες δεν μπορούσαν να μείνουν απαθείς στα δραματικά γεγονότα που βίωναν οι Σέρβοι στον τελευταίο πόλεμο του διαμελισμούτηςενιαίαςΓιουγκοσλαβίας. Βοήθησαν τους ομόδοξους Σέρβους με διάφορους τρόπους. Η συμπαράσταση και η βοήθεια προς τους Σέρβους έγινε πραγματικότητα και στην Κεφαλονιά. Άλλωστε, η Κεφαλονιά και ειδικότερα το Αργοστόλι είχε ήδη δεχτεί από παλιότερα σερβική βοήθεια. Συγκεκριμένα, την εποχή των σεισμών του 1953, πουισοπέδωσαντηνΚεφαλονιά,ηΣερβίαέστειλε δεκάδες ξύλινασπίτιαγιατη στέγασητωνσεισμοπαθώνΑργοστολιωτών,πουμέχρικαισήμεραπαραμένουν λειτουργικά και μαρτυρούν τη σερβική αλληλεγγύη. Η συνοικία, μάλιστα, αυτή μέχρι και σήμερα αποκαλείται «Τα Σέρβικα». Έτσι,οπόλεμοςτηςΓιουγκοσλαβίας έφερεξανάκοντάΣέρβουςκαι Κεφαλονίτες, οι οποίοι δεν είχαν ξεχάσει τη σωτήρια γι’ αυτούς πρωτοβουλία των Σέρβων το 1953. Στην Κεφαλονιά λοιπόν δημοτικές αρχές, σύλλογοι και πολίτες με συντονιστή το Σύλλογο Ελληνο-Σερβικής Φιλίας ετοίμαζαν αποστολές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για να ανακουφίσουν τους αδελφούς Σέρβους. Και το σπουδαιότερο:σεεκείνητηδύσκοληπερίοδοανέλαβεοΔήμοςΑργοστολίου να φιλοξενήσει παιδιά από τη Σερβία. Το εγχείρημα πέτυχε. Έτσι, αναπτύχθηκαν στενές σχέσειςμεταξύοικογενειώνΚεφαλονιάςκαιΣερβίαςκαιιδιαίτεραμεταξύ ΑργοστολίουκαιΣάμπατς.Καιαυτόήταντοβασικόκίνητρο,γιανα πραγματοποιηθεί το 1995 η αδελφοποίηση των Δήμων Αργοστολίου και Σάμπατς. Από τότε οι επαφές, οι σχέσεις και οι κοινές εκδηλώσεις με διάφορους τρόπους και μορφές συνεχίστηκαν. Και φτάσαμε σήμερα να έχει η κάθε μια από τις δύο αυτές πόλεις κάτι από την άλλη: Στο Αργοστόλι υπάρχει «οδός Σάμπατς» και στο Σάμπατς «οδός Αργοστολίου». Έτσι, κατοχυρώθηκε με τρόπο συγκεκριμένο και απαράγραπτο η αδελφοποίηση. Ο Αργοστολιώτης, ο σημερινός και ο αυριανός, θα γνωρίζει και θα θυμάται εκείνα τα γεγονότα και τη δική του συμμετοχή στο να απαλύνει το δράμα των Σέρβων αδελφών του. Αλλάκαι οπολίτηςτουΣάμπατς, ο σημερινόςκαι ο αυριανός, θα ξέρει και δε θα ξεχνά την ουσιαστική συμπαράσταση και βοήθεια των αδελφών του Ελλήνων στην Κεφαλονιά. Για το σημερινό Κεφαλονίτη και ειδικότερα τον Αργοστολιώτη η ύπαρξη του ονόματοςτηςπόληςτουστομακρινόαλλάψυχικάκαισυναισθηματικάκοντινό Σάμπατς σημαίνει πολλά: Σημαίνει τι θα πει πόλεμος και μάλιστα άδικος. Σημαίνει τι θαπειπόνοςκαιδυστυχία.Σημαίνειόμωςκαιτιθαπειαλληλεγγύη,βοήθεια έμπρακτηκαιουσιαστική.Σημαίνειαδελφότητακαιειρηνική,δημιουργικήζωή. Σημαίνει όχι πια πόλεμος, σημαίνει αγάπη, ευτυχία και πρόοδο.
  • Το «Αργοστόλι» στο Σάμπατς είναι για μας τους Αργοστολιώτες ένα γαρύφαλο στοπέτοτης καρδιάς.ΑγαπάμετουςαδελφούςστοΣάμπατςκαιεπιθυμούμετη συνεχή ανάπτυξή τους. Χαιρόμαστε και καμαρώνουμε γι’ αυτή τη σύνδεση. Είμαστε περήφανοιγι’ αυτήντηναδελφικήσχέση,πουθέλουμεκαιπιστεύουμεπωςθα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Και είμαστε βέβαιοι ότι και αδελφοί μας στο Σάμπατς το ίδιο θα αγαπούν και θα εκτιμούν το Αργοστόλι και γενικότερα την Κεφαλονιά.