Έκκληση για αίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 13:33

Έκκληση για αίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου!

Γραφει η αγροτικός γιατρός του Π.Ι. Βασιλικάδων,  Κατερίνα Χριστέλια


SOS-ΕΠΕΙΓΟΝ! ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΗΙΑΣ

 – μάλλον όχι, όχι...δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο.

Ο σωστός τρόπος είναι πρώτα-πρώτα να τοποθετηθούμε.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, μήνα Ιούλιο, ημέρα Δευτέρα, ώρα..πρωινή. Και ας πούμε ότι ήρθαμε να περιηγηθούμε. Το παρκινγκ του νοσοκομείου ασφυκτικά γεμάτο. Μπαίνοντας στην κεντρική είσοδο πλήθος κόσμου να περιμένει στο Γραφείο Κίνησης ώστε να πάρει τη σειρά του για ένα από τα ιατρεία, ορθοπαιδικού, χειρουργικού, καρδιολογικού και λοιπών τμημάτων. Αποφασίζουμε λοιπόν ότι λόγω της πολυκοσμίας είναι καλύτερα να μπούμε από την άλλη είσοδο, αυτή των Επειγόντων. Για να πάμε λοιπόν προς τα εκεί.. Έξω από την πόρτα των επειγόντων κόσμος πολύς, ασθενείς συγγενείς και φίλοι περιμένοντας αποτελέσματα και οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς. Πάμε ν΄ ανοίξουμε την πόρτα όταν ξαφνικά μας παραμερίζουν για να παραλάβουν το φορείο από το ασθενοφόρο που μόλις έχει φτάσει. Κι άλλο ασθενοφόρο.. Μα εμείς ήδη είδαμε ένα ασθενοφόρο να φεύγει και δεν έχουν περάσει ούε δέκα λεπτά. Ναι…είναι καλοκαίρι, ο κόσμος στο νησί πολύς, ο αριθμός των ασθενών αυξημένος. Έχουμε ήδη διασχίσει το χώρο των επειγόντων-με μια ανάσα δηλαδή γιατί δεν είχε μέρος ούτε να σταθείς- και περπατάμε στο διάδρομο περνώντας απ’τους επίσης ασφυκτικά με κόσμο γεμάτους χώρους αναμονής των τακτικών ιατρείων. Περπατώντας με γρήγορο πια βήμα για να γλιτώσουμε απ’τον συνωστισμό και τη βαβούρα, βρισκόμαστε επιτέλους έξω από μια μεγάλη πόρτα στο τέλος του διαδρόμου, όπου για καλή μας τύχη δεν έχει κανέναν! Το μόνο μέρος του νοσοκομείου που μπορείς επιτέλους αυτή τη ζεστή μέρα, στην καρδιά του καλοκαιριού και σε ώρα αιχμής να σταθείς χωρίς να βλέπεις κόσμο. Στην πόρτα λοιπόν αυτή, προς μεγάλη μας έκπληξη γράφει « ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ».

Το Γ.Ν.Κ έχει άμεση ανάγκη από αιμοδότες!

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του αίματος σε κάποια στιγμή της ζωής του. Παράλληλα μόνο 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς σε πολλές χώρες παρουσιάζονται ελλείψεις αίματος. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα οξύ κατά το καλοκαίρι.

Στο νοσοκομείο μας καθημερινά καταναλώνεται μεγάλος αριθμός μονάδων αίματος και τα αποθέματα είναι πεπερασμένα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ασθενούς και να καθυστερήσει η θεραπεία του επειδή θα αναζητούνται φιάλες αίματος από άλλα νοσοκομεία. Είμαστε εδώ και μπορούμε να βοηθήσουμε.

Στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μπορείτε να προσέλθετε καθημερινά, ωρες 9-12, και να γίνετε εθελοντές αιμοδότες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2671361114

Έτσι λοιπόν δεν είναι SOS, ούτε είναι επείγον, είναι μια ανάγκη που είναι παρούσα σήμερα και θα είναι και αύριο, αλλά είναι στο χέρι μας να την αντιμετωπίσουμε.

Από εμάς για εμάς.

ΥΓ: Πληροφορίες σχετικά με την αιμοδοσία θα βρείτε στο site του «Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας» http://ekea.gr/

Η αγροτικός γιατρός του Π.Ι. Βασιλικάδων,

Κατερίνα Χριστέλια

 




00 inkefalonia general ad 300X250