Στην Βουλή κατατέθηκαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των νησιωτικών & παραμεθόριων περιοχών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 08:47

Στην Βουλή κατατέθηκαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των νησιωτικών & παραμεθόριων περιοχών

Στα πολιτικά κόμματα της Βουλής αιτήματα των νησιωτικών και παραμεθόριων ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει τους συναδέλφους και το λαό του Νομού ότι τη Δευτέρα 20/2 επιδόθηκε στα πολιτικά κόμματα στη Βουλή (πλην της Χρυσής Αυγής) ψήφισμα, με το οποίο ζητούμε να στηριχθούν σχολεία και εκπαιδευτικοί νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.

Το ψήφισμα υπογράφουμε

οι ΕΛΜΕ:

-     Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Ζακύνθου, Θήρας, Πειραιά, Β' Δωδεκανήσου, Λέσβου, Πάρου - Αντιπάρου, Σάμου, Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων

και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

-     Λήμνου, Λέσβου, Κω - Νισύρου, Χίου, Πάρου - Αντιπάρου, Σάμου, Αργοσαρωνικού, Ικαρίας, Νάξου, Άνδρου, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Το εν λόγω ψήφισμα έχει εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Σε αυτό διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, με βάση τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης. Οι διεκδικήσεις που προβάλλουμε δεν αποτελούν στενά αιτήματα του κλάδου αλλά αφορούν τους όρους παροχής του δικαιώματος στη μόρφωση για τους μαθητές αυτών των περιοχών. Ταυτόχρονα, αποτελούν και διεκδικήσεις συνολικά των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών (εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, μαθητές κ.ά.) που πλήττονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να παρθούν μέτρα για: Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων και όλων των μαθητών. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκαταλελειμμένοι στα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας» και ελεύθερη μετακίνηση προς τους τόπους προορισμού τους. Μέτρα για τη φροντίδα και την Εκπαίδευση των μικρών παιδιών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με καράβια, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ. Επιδότηση ενοικίου 50% σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, δωρεάν σίτιση σε λέσχες. Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών. Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Να αποτελέσουν βασικό κριτήριο η νησιωτικότητα, το παραμεθόριο και προβληματικό των περιοχών στον ανακαθορισμό της μοριοδότησης των σχολείων και στον καθορισμό επιπλέον σχολείων ως δυσπρόσιτων. Να αποδοθούν τα μόρια των υφιστάμενων δυσπρόσιτων για τα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν προσμετρηθεί.

Αργοστόλι 22/2/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία

 




00 inkefalonia general ad 300X250