Fraport: Τον Ιανουάριο το «check in» του 1,2 δισ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 14:14

Fraport: Τον Ιανουάριο το «check in» του 1,2 δισ.


Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
fzois @ naftemporiki.gr

Έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 η Fraport Greece θα παραλάβει και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και θα καταβάλει συνολική αμοιβή ύψους 1,234 δισ. ευρώ, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το κοινό σχήμα του ομίλου Κοπελούζου και της Fraport θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αερολιμένων πριν από την εκπνοή του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, υλοποιώντας, σε πρώτη φάση, μεγάλης έκτασης έργα ανακαινίσεων και επεκτάσεων.

Ήδη η Fraport Greece, η θυγατρική στην Ελλάδα που συνέστησε ο γερμανικός όμιλος Fraport, που κοινοπρακτικά με την εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου Slentel θα αναλάβει την εκμετάλλευση για 40 χρόνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει το 1/3 των προσλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fraport Greece έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τουλάχιστον 90 ατόμων όλων των ειδικοτήτων με σκοπό τη στελέχωση των νέων κεντρικών γραφείων της στην Αθήνα. Επίσης, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη και των 14 διευθυντών στα αεροδρόμια, αλλά και 70 ατόμων στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζεται από τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης για απασχόληση είναι το γεγονός ότι στη μηχανή αναζήτησης της Google είναι προεπιλεγμένη η καταχώρηση «Fraport Greece jobs».

Ο συνολικός αριθμός των έμμεσων και άμεσων προσλήψεων τοποθετείται σε 18.000 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, στις αρχές του καλοκαιριού. Οι προσλήψεις αφορούν κάθε είδους προσωπικό και εξειδίκευση, από διευθυντικό έως διοικητικό και τεχνικό όλων των επιπέδων, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας των αεροδρομίων σε εικοσιτετράωρη βάση. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συστήνει ομάδες άμεσης επέμβασης από τεχνικούς και μηχανικούς.

23 εκατ. επιβάτες

Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνή κλάδο του τουρισμού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποτελούν μία πύλη ζωτικής σημασίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της χώρας. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Όλα αυτά τα αεροδρόμια υποδέχτηκαν συνολικά περισσότερους από 23 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2015 συνολικά (ετήσια αύξηση 6%), με το 73% αυτών των επιβατών να αποτελούν διεθνείς ταξιδιώτες.

Αναβάθμιση

Το πρώτο κύμα των έργων εκσυγχρονισμού, ύψους 330 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2020 (οι επενδύσεις στη διάρκεια της παραχώρησης θα ξεπεράσουν το 1 δισ.), αναμένεται να ξεκινήσει εντός του α’ τριμήνου του 2017. Έξι τουλάχιστον αεροδρόμια φαίνεται να παίρνουν προτεραιότητα στο πλάνο της Fraport (Xανιά, Mύκονος, Σαντορίνη, Pόδος, Kέρκυρα και Kως), έτσι ώστε η «επιχείρηση αρχικής αναβάθμισης» να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Σε όλα απαιτούνται σύνθετες παρεμβάσεις, από την επέκταση των κτηρίων των αεροσταθμών και τον εξοπλισμό με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας πτήσεων και εξυπηρέτησης επιβατών, μέχρι (σε ορισμένα) εργασίες αποκατάστασης και των διαδρόμων προσαπογείωσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αεροδρόμια θα μείνουν πίσω, καθώς τα πλάνα και για τα 14 εκπονούνται παράλληλα. Υπάρχει, ωστόσο, μια ιεράρχηση που ανταποκρίνεται περισσότερο στην ανάγκη στήριξης βασικών «πυλών» εισόδου του τουριστικού ρεύματος. Τέλος, ξεχωριστή περίπτωση είναι το αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου προγραμματίζονται τρεις φάσεις επέκτασης του αεροσταθμού.

Με ξένες αεροπορικές

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο πρώτος γύρος συζητήσεων της Fraport Greece με ξένες αεροπορικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και tour operators, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια που παραλαμβάνει στις αρχές του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ στο 139ο IATA Slot Conference, διεθνές συνέδριο της βιομηχανίας μεταφορών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες να επενδύσουν στην αγορά της Ελλάδας και να επωφεληθούν από τις αυξημένες τουριστικές ροές.

naftemporiki.gr




00 inkefalonia general ad 300X250