Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου προς Διονύση Λυκούδη: «Ιδιαίτερα προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί σας»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 08:52

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου προς Διονύση Λυκούδη: «Ιδιαίτερα προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί σας»


Κύριε Λυκούδη,

Στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας απαντήσουμε στην συνέντευξη που δώσατε στον Κο Βούτο σε ότι αφορά το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Αργοστολίου. Ακούσαμε την ραδιοφωνική συνέντευξη και τους χαρακτηρισμούς σας οι οποίοι θίγουν τα άτομα με ψυχική ασθένεια .

Πιο συγκεκριμένα φράσεις και λέξεις όπως «μια χούφτα τρελών», «ψυχανώμαλοι», «το προσωπείο της σχιζοφρένειας», «να τους κλείσουν στα ιδρύματα», «να τους δώσουν φαρμακευτική αγωγή» , «να κληθεί η ένωση ψυχιάτρων να τους μαντρώσει» είναι κάποιες από αυτές που ειπώθηκαν οι οποίες μας τράβηξαν την προσοχή. Ως ψυχικά πάσχοντες πιστεύουμε ότι έχετε άγνοια στο κομμάτι της ψυχικής ασθένειας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι το ψυχικό πρόβλημα δεν καθιστά κάποιον «τρελό» ή επικίνδυνο.

Δίνετε την εντύπωση με τα λεγόμενα σας ότι η ψυχική ασθένεια καθιστά τους ανθρώπους άβουλους, χωρίς δικαίωμα λόγου και ύπαρξης, απομονωμένους και με μόνη διέξοδο τον εγκλεισμό τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα και κάτω από την χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί γύρω από το κομμάτι της ψυχικής ασθένειας -ίσως γιατί αυτό δεν χρειάστηκε στη ζωή του- δεν είναι σε θέση να καταλάβει την συνεχή προσπάθεια των ψυχικά πασχόντων να ενταχθούν εκεί όπου δικαιούνται: δηλαδή στην κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να τονίσουμε ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι συνυφασμένη με το φόβο, την επικινδυνότητα, τις δολοφονίες, τις κλοπές και κάθε τι παραβατικό.

Οι χαρακτηρισμοί σας είναι ιδιαίτερα προσβλητικοί για εμάς και θεωρούμε πως η δημόσια θέση που κατέχεται περιορίζει το ελαφρυντικό της άγνοιας. Θα σας παρακαλούσαμε να μας σεβαστείτε. Να είστε πιο προσεκτικός στις επόμενες δημόσιες τοποθετήσεις σας, και κυρίως να ανακαλέσετε όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν αρμόζουν πρωτίστως στη θέση την οποία κατέχεται, την πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας έτσι όπως αυτή βιώνεται από τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους, και εν γένει σε όλους τους πολίτες αυτού του νησιού.

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250