Παράσταση διαμαρτυρίας από το εργατικό κέντρο στο γηροκομείο Ληξουρίου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 14:06

Παράσταση διαμαρτυρίας από το εργατικό κέντρο στο γηροκομείο Ληξουρίου

Χτες το μεσημέρι στο γηροκομείο του Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας του εργατικού κέντρου μαζί με τους εργαζόμενους προς τη διοίκηση του ιδρύματος.

 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ κ. Γιώργος Γαβρίλης είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για ένα ολόκληρο χρόνο και ζήτησε από τη διοίκηση να καταβληθούν οι μισθοί άμεσα. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού έτσι ώστε να μην επιβαρύνοντα οι εργαζόμενοι με συνεχόμενες βάρδιες, αλλά και την χρηματοδότηση του γηροκομείου από την πολιτεία για να μπορεί να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες.

Η πρόεδρος του ιδρύματος κ Χριστίνα Τσαγκαράτου – Βαλσάμου αλλά και τα μέλη του ΔΣ που παραβρεθήκαν στη συνάντηση κ Δελλαπόρτα και ο κ Φρέντζος εξήγησαν τόσο στον πρόεδρο όσο και στους εργαζόμενους ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που ταλανίζουν το ίδρυμα και κυρίως για το οικονομικό. Τα έσοδα του γηροκομείου είναι κατά πολύ λιγότερα από τα έξοδα με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές. Στο τέλος της συνάντησης όλες οι πλευρές συμφωνήσαν να αγωνιστούν ενωμένες για το καλό των εργαζομένων αλλά και του ιδρύματος προχωρώντας όλοι μαζί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη αλλά και στον δήμο.

Μάκης Μοσχόπουλος

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιούλη 2015 η προγραμματισμένη παρέμβαση του ΕΚΚΙ από κοινού με το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ευαγή Ιδρύματα στη Διοίκηση του Γηροκομείο Ληξουρίου.


Οι 14 εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ληξουρίου, έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο απλήρωτης εργασίας έχουν ξεπεράσει κυριολεκτικά τα όρια της υπομονής και της ανοχής τους. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη της φροντίδας και της στήριξης των γερόντων με αυταπάρνηση στους καταστροφικούς σεισμούς , οι ίδιοι εργαζόμενοι που από το 2011 βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, που κλήθηκαν επανειλημμένα «να βάλλουν πλάτη» για τη σωτηρία του ιδρύματος σε βάρος των δικαιωμάτων τους, οι ίδιοι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά τη μάχη της φροντίδας των ηλικιωμένων όλο αυτό το διάστημα όντας απλήρωτοι.


Οι ευθύνες βαραίνουν την πολιτική της Ε.Ε. και των ντόπιων υπηρετών της, την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που αντιμετωπίζουν συνολικά τον Τομέα της Υγείας-Ψυχικής Υγείας- Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας σαν βάρος, μετακυλύοντας το κόστος στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους, παραδίδοντας τον βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη και δεν είναι άλλη από την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της τακτικής, σταθερής χρηματοδότησης του νευραλγικού αυτού τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.


Είναι ενδεικτικό ότι η επιχορήγηση 150.000 ευρώ από την πρώην Νομαρχία έχει υποκατασταθεί από τα φετινά ψίχουλα των 7.000 ευρώ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που δεν φτάνουν για τίποτε. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ο ΕΟΠΥΥ, που πληρώνουν για τα 27 από τα 35 κρεβάτια είναι σε στάση πληρωμών διαρκείας, ενώ μεγαλώνουν τα σταθερά έξοδα, αφού τα ευαγή αντιμετωπίζονται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν φυσικά πρόσωπα και φορολογούνται κανονικά.


Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση το ΕΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να μη νιώθουν μόνοι τους, έχοντας αποκούμπι τον φυσικό χώρο διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, να ορθώσουν ανάστημα με σημαία το δίκιο τους και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας το επόμενο διάστημα.


Την Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 12:00 μμ θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη παρέμβαση από το Δ.Σ του ΕΚΚΙ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ευαγή Ιδρύματα στον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Να καταβληθούν άμεσα στο ακέραιο τα όλα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία μετατροπή εργασιακής σχέσης και καμία απόλυση. Την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση παράδοση σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου, και να μην εξαρτηθεί από το πότε ο ιδιώτης που έχει προσφερθεί να συμβάλει στην αποπεράτωση του θέλει να το παραδώσει.
3. Το Γηροκομείο Ληξουρίου να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του.

4. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγειινά.

5. Να σταματήσουν οι τρόφιμοι να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για την παραμονή τους στο Γηροκομείο, άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων και να αναλάβει το κράτος 100% το κόστος περίθαλψής τους.

6. Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας με Κεντρικό Σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΚΚΙ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                ΖΙΑΝΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

DSC 0413DSC 0414DSC 0415DSC 0416DSC 0419


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250