Συμβολικός αποκλεισμός του υπό ανέγερση Γηροκομείου στο Αργοστόλι από το Εργατικό Κέντρο(εικόνες + video)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 15:20

Συμβολικός αποκλεισμός του υπό ανέγερση Γηροκομείου στο Αργοστόλι από το Εργατικό Κέντρο(εικόνες + video)

Σε συμβολικό αποκλεισμό του υπό ανέγερση Γηροκομείου Αργοστολίου, προχώρησε σήμερα το πρωί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Αιτία αυτής της κινητοποίησης ήταν όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Γιώργος Γαβρίλης, η αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού: «Το Γηροκομείο που, λόγω των σεισμών, συνεχίζει να φιλοξενείται στη Μονή Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα βρίσκεται σε αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Συγκεκριμένα από περίπου 130 άτομα που απαιτούνται για να δουλέψει πλήρως το νέο υπό κατασκευή Γηροκομείο, από τα περίπου 80 που προβλέπει το οργανόγραμμα λειτουργίας του ιδρύματος και από τα 40 που εργάζονταν το 2008 σήμερα δουλεύουν μόνο 10, χωρίς ρεπό και άδειες από το 2013 και πιο πριν.

Η έλλειψη προσωπικού και η προβληματική υποδομή στο χώρο της Μονής του Αγίου Ανδρέα (πχ η απουσία ασανσέρ) έχει οδηγήσει σε ατυχήματα μεταξύ των τροφίμων. Αφού συρρικνώθηκαν τμήματα (μαγειρεία, πλυντήρια, φύλαξη κλπ) οδηγούμαστε στο de facto κλείσιμο του γηροκομείου. Μέσα από την πίεση που ασκείται γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, που ήδη έχουν αποκλειστεί από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Στον χώρο του αποκλεισμού βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης (διάβασε το υπόμνημα ττου περιγράφει τα προβλήματα του γηροκεομείου και το υπογράφει ο πρόεδρος Μάκης Αποστολάτος), ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μαντζουράτος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Διονύσης Γεωργόπουλος, όπως επίσης και εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Ευανθία Γαϊτανίδου.

Παρακάτω βίντεο και εικόνες από τον αποκλεισμό του γηροκομείου

https://www.youtube.com/watch?v=CGVlt1bCD1k

DSC 0103

TO ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου είναι το αρχαιότερο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας έχοντας 102 έτη συνεχούς λειτουργίας. Το ίδρυμα ανταπεξήλθε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως παγκοσμίους πολέμους, σεισμούς, φτώχεια κλπ χωρίς να κλείσει.
Σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ το Ίδρυμα θα 'πρεπε να έχει 80 άτομα προσωπικό. Όμως τα πενιχρά οικονομικά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν μας επέτρεπαν τόσους εργαζόμενους και λειτουργούσαμε με 40 άτομα προσωπικό μέχρι το 2007. Από τότε και μετά ξεκίνησαν οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις οι οποίες αποδυνάμωσαν το ήδη περιορισμένο προσωπικό μας και σήμερα αριθμούμε 22 εργαζόμενους ενώ με τις αιτούμενες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του Αυγούστου και τις ανακλήσεις διορισμών σε τρείς νοσηλεύτριες που διορίστηκαν μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα μείνουμε 10 το πολύ 11 εργαζόμενοι.
Όλα τα προηγούμενα έτη ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι αποχωρήσεις εργαζομένων αλλά μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει.
Με το υπ αριθμό πρωτοκόλλου 260/1-4-2014 έγγραφό μας σας αποστείλαμε την υπ αριθμό 10/2014 απόφαση του Δ.Σ. με θέμα «Πρόσληψη προσωπικού λόγω εκτάκτων αναγκών στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου» το οποίο διαβιβάσατε με το υπ αριθμό πρωτοκόλλου 6098/2915/6-5-2014 στο Υπουργείο Εσωτερικών Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ.
Με το υπ αριθμό πρωτοκόλλου 1037/30-9-2013 έγγραφό μας ως εξαιρετικά επείγον προς το Υπουργείο Εσωτερικών στο Τμήμα Προσωπικού Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ ζητήσαμε πρόσληψη προσωπικού λόγω συνεχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Επίσης με το υπ αριθμό πρωτοκόλλου 322/19-3-2013 έγγραφο μας προς την υπηρεσία σας με θέμα «Έγκριση μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος» ζητήσαμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Το ίδιο πραγματοποιείται κάθε χρόνο (289/27-3-2012 στείλαμε την 17/2012 απόφαση Δ.Σ., 415/11-7-2011 στείλαμε την 21/2011 απόφαση του Δ.Σ. , 232/9-2-2010 στείλαμε την 7/2010 απόφαση του Δ.Σ., 16/11-1-2010 στείλαμε την 1/2010 απόφαση του Δ.Σ.). Επίσης με το πρόγραμμα κινητικότητας ζητήσαμε προσωπικό μέσω κινητικότητας με το υπ αριθμό πρωτοκόλλου 1078/6-11-2013 έγγραφο που είχε στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Εσωτερικών.)
Παρ όλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει τίποτε και η υπηρεσία μας αποδυναμώνεται μέρα με την μέρα, με τις συνεχόμενες συνταξιοδοτήσεις οι οποίες έχουν φθάσει το προσωπικό μας στο ένα τέταρτο. Οι βάρδιες του προσωπικού δεν βγαίνουν αναγκάζοντας το προσωπικό μας να εργάζεται το ρεπό τους ή να εργάζεται διπλές βάρδιες. Τα χρέη σε ρεπό αυτή την στιγμή έχουν φθάσει στις 40 ημέρες ενώ δεν έχουν πάρει και τις κανονικές τους άδειες για το 2013.
Το υπόλοιπο προσωπικό που μένει είναι: τρείς διοικητικοί, έξη νοσηλεύτριες με την πιθανότητα η μία να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2014 και να ανακληθεί ο διορισμός σε τρείς εργαζόμενες (Γεωργούση Ελένη, Γιαννάκη Ευσταθία και Βουτσινά Αγγελική) όπως έχει ζητηθεί, συνεπώς υπόλοιπο νοσηλευτικού τρία άτομα, μία φυσιοθεραπεύτρια, και τρείς στα μαγειρεία εκ των οποίων η μία με ιατρική γνωμάτευση να απέχει από βαριές εργασίες.
Πως μπορούμε να παρέχουμε τις φροντίδες μας σε 75 ηλικιωμένους εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάκοιτοι που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο έχει και την φροντίδα των ηλικιωμένων μας είναι μόνο ένα άτομο την βάρδια για τους 75 ηλικιωμένους ( φάρμακα, άλλαγμα, μπάνιο, τάισμα, σήκωμα από το κρεβάτι κλπ), στα μαγειρεία με το υπόλοιπο των δύο ουσιαστικά ατόμων που απομένουν πως θα μαγειρεύουν πρωί και απόγευμα πως θα κάνουν διανομή πως θα πλένουν τα σκεύη, πότε θα παίρνουν άδεια και ρεπό; Όσο για το Διοικητικό προσωπικό το απόλυτο χάος, έχουμε μόνο 3 άτομα με διοικητικές, λογιστικές και ταμειακές εργασίες που αντιστοιχούν στις εργασίες ενός Δήμου με 200 και πλέον εργαζόμενους.
Το προσωπικό από την υπερπροσπάθεια να προσφέρει τα απαραίτητα φθάνει σε κατάσταση λιποθυμίας και να μεταφέρεται σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο, λόγω των πολλών ωρών εργασίας στον χώρο.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε έχουμε επιδοτηθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος από τον Δήμο ή το κράτος.
Πέρα των άλλων είμαστε σεισμόπληκτοι και ταλαιπωρημένοι με συνεχόμενες μετεγκαταστάσεις που ταλαιπωρούν τους τροφίμους μας αλλά και το ελάχιστο προσωπικό μας.
Δυστυχώς μέχρι τον Αύγουστο του 2014 εάν δεν βρεθεί μόνιμη λύση θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τις εργασίες του Ιδρύματος το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912 με τελικούς αποδέκτες πέρα του υπολειπόμενου προσωπικού, τους ίδιους τους τροφίμους που θα βρεθούν στον δρόμο αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι καθώς πρώτοι οι συγγενείς τους έχουν εγκαταλελειμμένους.
Πρέπει άμεσα να:
Α. Να μην γίνει η ανάκληση των διορισμών των τριών εργαζομένων (νοσηλευτριών) που διορίστηκαν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2009.
Β. Να πραγματοποιηθεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα:
1. Δύο άτομα στο Διοικητικό προσωπικό.
2. Οκτώ άτομα στο Νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Πέντε άτομα στα μαγειρεία.
4. Ένα με δύο άτομα στο πλυντήριο.
5. Έξη άτομα στην καθαριότητα εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας.
Το προαναφερόμενο προσωπικό αφορά την παρούσα κατάσταση και την διαμονή μας στον Ξενώνα του Αγίου Ανδρέα. Γιατί εάν συζητήσουμε για το Νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου στο οποίο θα φιλοξενούνται 140-150 ηλικιωμένοι και θα έχει εμβαδόν 5.000 τ.μ. θα πρέπει το προσωπικό να αυξηθεί τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

DSC 0106DSC 0115DSC 0119DSC 0121DSC 0122DSC 0128DSC 0130DSC 0132

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250