Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 10:08

Αλληλεγγύη  στις καθαρίστριες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΕΛΜΕΚΙ Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), οι οποίες μάχονται για να ανακληθούν οι απολύσεις και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη δουλειά. Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό – ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης. Η νέα επέλαση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία, αντικειμενικά οξύνει τον αυταρχισμό. Το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία, που έγιναν με κυβερνητική υπογραφή. Η αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει στον αγώνα των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών της διαθεσιμότητας, των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστήμιων και κάθε εργαζόμενου ενάντια στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Η αλληλεγγύη είναι όπλο ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα, Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι οι απολύσεις στο ΥΠΟΙΚ προοιωνίζουν την τύχη των καθαριστριών και σε άλλους χώρους. Στόχος και βασική επιδίωξη είναι να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, υγείας και πρόνοιας στο μεγάλο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους Αυτό θέλουν να κάνουν και με την καθαριότητα των σχολειών, κάθε δημόσιου κτηρίου και των δήμων γενικότερα, για να συνεχίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Η κερδοφορία των εταιριών καθαριότητας θα είναι στην πλάτη των εργαζομένων, που θα αμείβονται με μισθούς εξαθλίωσης σε καθεστώς πείνας και τρομοκρατίας και όλα αυτά σε βάρος των λαϊκών οικογενειών που θα καλούνται κάθε φορά να πληρώνουν για τις παραπάνω υπηρεσίες.

Σήμερα που το σχολικό έτος τελειώνει οι καθαρίστριες των σχολείων, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι με σύμβαση έργου, θα βρεθούν ξανά ξεκρέμαστες, δια βίου αξιολογούμενες, για τον αν θα διατηρήσουν κι αυτές ακόμη τις αμοιβές εξαθλίωσης που παίρνουν. Είναι κι αυτές σήμερα θύματα της πολιτικής της διεύρυνσης της ελαστικής εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης πια. Αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει άμεσα να εντάξει 3.000 υπαλλήλους των δήμων με σύμβαση αορίστου χρόνου (μόνιμοι) σε διαθεσιμότητα, αμέσως μετά την αξιολόγηση που έγινε στους ΟΤΑ, που γίνεται στο πλαίσιο της απόλυσης 11.000 εργαζόμενων στο ευρύτερο δημόσιο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει κάλεσμα ταξικής ενότητας και δράσης. Οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης να συσπειρωθούν και να οργανωθούν ενάντια στις απολύσεις και την αιτία που τις γεννά. Μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική που θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους και τους πετά στο δρόμο, ανατρέποντας την οικονομία και της εξουσία των μονοπωλίων. Καμία αυταπάτη και αναμονή για λύσεις από τα πάνω, με αλλαγή διαχειριστή στην κοινωνία της σήψης και της εκμετάλλευσης. Η κοινωνικοποίηση του πλούτου, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, με άλλη εξουσία, μπορούν να εγγυηθούν όχι μόνο την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων αλλά και το δικαίωμα όλων στη μόνιμη σταθερή εργασία.

Αργοστόλι 14/06/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

 

  • Ολοι στο πλευρό των αγωνιζόμενων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση της αντιλαϊκής κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους. Καθαρίστριες, Χαλυβουργοί, διαθέσιμοι, όλοι στο στόχαστρο της μπότας των αντεργατικών μέτρων,με δικαστικές αποφάσεις-κυβερνητικές εντολές, με ΜΑΤ και βία, με νόμους και αποφάσεις για να περάσει ο νέος εργασιακός μεσαίωνας.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά είχε επισημάνει από πρίν τις εκλογές, αλλά και αμέσως μετά, με αφορμή των «ανασχηματισμό», ότι, η βασική πλευρά του "νέου" κυβερνητικού σχήματος είναι η συνέχιση της μνημονιακής κόλασης. Με έναν υπουργό οικονομίας, υπάλληλο των τραπεζικών συμφερόντων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Λάτση και όχι μόνο. Η "νέα" κυβέρνηση διορίστηκε για να περάσει τώρα, άμεσα, το καλοκαίρι, ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων, όπως η νέα έκθεση του ΔΝΤ υπαγορεύει. Ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού, γενικό ξεπούλημα με πρώτη την ΔΕΗ, νέες απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατεδάφιση της εναπομείνουσας δημόσιας παιδείας και παράδοση της δημόσιας υγείας στα αρπακτικά των ασφαλιστικών εταιριών και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου, απαιτείται μια συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση των εργαζόμενων και του κινήματος. Όλοι μαζί χρειάζεται να δημιουργήσουν κέντρο αγώνα και συντονισμό όλων των απολυμένων και διαθέσιμων, όσων κλάδων βρίσκονται σε αγώνες τώρα. Να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός, ο κλαδικός σχεδιασμός, η πολυδιάσπαση. Να αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής και μάχης όλων των αγωνιζόμενων. Χωρίς αναμονή, με πραγματικούς αγώνες σύγκρουσης και όχι συμβολικές κινήσεις.:

«Δεν θα περάσει η κυβερνητική τρομοκρατία, ο αγώνας συνεχίζεται.

Επαναπρόσληψη ολων των απολυμένων.

Κάτω η χούντα κυβέρνησης –ΕΕ-κεφαλαίου.

Οι ηρωίκές καθαρίστριες θα νικήσουν.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

           ΓΑΊΤΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ




00 inkefalonia general ad 300X250