«Το Καφενείο της Καμπάνας»: Το Χρονικό μιας Ανεξόφλητης Υπόσχεσης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 11:41

«Το Καφενείο της Καμπάνας»:  Το Χρονικό μιας Ανεξόφλητης Υπόσχεσης

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που τα πρώτα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής "σφράγιζαν" και τις προθέσεις της. Ένας χρόνος, από τότε που μια ομάδα ανθρώπων διαισθανόμενοι το "αναγκαστικό" κλείσιμο του Καφενείου, ένωσαν τις φωνές και τις δράσεις τους για να αποτρέψουν το ξαφνικό θάνατο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΟΜΗΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ για τη πόλη του Αργοστολίου και για ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς.

Ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα που πέρασε, η " Καμπάνα" μπορεί να άντεξε ακόμη έναν σεισμό στο "σώμα" της, δεν μπόρεσε όμως να αντέξει όσα παίχτηκαν στη πλάτη της. Δημοτικά Συμβούλια, υποσχέσεις αρμοδίων, λόγια επισήμων και μη, βροντερές παρουσίες και ηχηρές απουσίες, δεν φάνηκαν ικανά να ανοίξουν τις ερμητικά κλειστές, όπως αποδεικνύεται, πόρτες και τις ακόμη πιο κλειστές προθέσεις. Αποτέλεσμα, να βουλιάζει στην ερήμωση η Πλατεία της Καμπάνας, το Καφενείο, η γειτονιά, μα πάνω απ όλα οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ της.

Η αναστολή λειτουργίας της, συνεχίζει να θλίβει αλλά και να εξοργίζει τη τοπική μας κοινωνία. Παράλληλα, με την ίδια θλίψη, παρακολουθούμε την εκμετάλλευση της αναστολής λειτουργίας του Καφενείου της Καμπάνας, με την προσπάθεια δημιουργίας νέων δεδομένων στο χώρο της πλατείας, προφανέστατα με την έγκριση του Δήμου, ώστε να υπάρξουν τετελεσμένα γεγονότα (;) ως προς τη βιωσιμότητα του. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων του Καφενείου δεν θα αφήσουμε κανέναν να τον εκμεταλλευθεί, έως ότου ξανανοίξει το Καφενείο τις πόρτες του.

Κι αφού τα λόγια των Επιτρόπων και των Αρχών που τόσο αρμονικά ταίριαξαν με τις υποσχέσεις τους, δεν έφεραν κανένα μα κανένα αποτέλεσμα, ήρθε η ώρα, η σιωπή και η διακριτικότητα να δώσουν ξανά τη θέση τους σε πρωτοβουλίες και δράσεις, όχι πλέον αναμονής, αλλά πίεσης και διεκδίκησης.

Ένα μήνα πριν τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το Καφενείο της Καμπάνας οφείλει πρώτα από όλους στους ανθρώπους του, να ανοίξει τις πόρτες του. Όχι με προεκλογικά λόγια και υποσχέσεις άλλων εποχών, αλλά έμπρακτα, με την άμεση επαναλειτουργία του. Το οφείλουν στην εποχή μας, στην ιστορία, στην πλατεία, στη γειτονιά. Το οφείλουν από πέρυσι σε όλους μας.

Γι αυτό ακριβώς, την οριακή αυτή στιγμή, απαιτούμε από τις δημοτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους Δημάρχους που θα λάβουν μέρος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, να απαντήσουν, κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους που απασχολούνταν στο καφενείο και που ένα χρόνο τώρα βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, για τις πραγματικές τους θέσεις αναφορικά με την λειτουργία του Καφενείου της Καμπάνας και να δεσμευτούν ενώπιον όλων μας, για όλα εκείνα που είναι διατεθειμένοι να πράξουν με σκοπό η πλατεία Καμπάνας να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για το Αργοστόλι και το Καφενείο της, σημείο ελπίδας, ανθρωπιάς μα και συνάντησης για όλη την Κεφαλονιά.

Την περσινή καμπάνια μας για το άνοιγμα του Καφενείου, την υπόγραψαν 700 συντοπίτες μας.

Αντύπας Σταύρος
Δαναλάτος Γεράσιμος

Από το «Κίνημα της Καμπάνας». 28-4-2014




00 inkefalonia general ad 300X250