Αφιέρωμα στον Άγιο Γεράσιμο από γνωστό site

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 13:06

Αφιέρωμα στον Άγιο Γεράσιμο από γνωστό site

Αφιέρωμα στον Άγιο Γεράσιμο από το γνωστό εκκλησιατικό site dogma.gr

Κάτω από το υψηλότερο βουνό των Επτανήσων, τον Αίνο, στο οροπέδιο των Ομαλών, συναντά κανείς την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου. Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής απλώνεται σε μία τεράστια, κατάφυτη και καταπράσινη έκταση που περιβάλλεται από υψηλά βουνά και θυμίζει στον επισκέπτη χώρο αναψυχής. Στην περιοχή μάλιστα ευδοκιμούν και τα αμπέλια της γνωστής ποικιλίας ρομπόλα. 

Πριν την έλευση του Αγίου Γερασίμου στην περιοχή, υπήρχε ήδη ένα μικρό μοναστήρι, που όμως ήταν ερειπωμένο. Ήταν το ξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο παραχώρησε το Σεπτέμβριο του 1561 ο δικαιούχος του, π. Γεώργιος Βαλσάμος στον ιερομόναχο Γεράσιμο Νοταρά. 

Από τον Άγιο Γεράσιμο λοιπόν ιδρύθηκε μια νέα κοινοβιακή Μονή με πολυμελή γυναικεία αδελφότητα που ονομάστηκε «Νέα Ιερουσαλήμ». Από τις 20 Οκτωβρίου 1582 το ιερό λείψανο του Αγίου Γερασίμου που φυλάσσεται στη Μονή, παραμένει άφθαρτο προς προσκύνηση. 

Είναι τοποθετημένο σε λειψανοθήκη κάτω από ασημένια λάρνακα που βρίσκεται πάνω από τον τάφο του Αγίου. Στο ναό επίσης σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου, όπου οδηγείται κανείς από κρύπτη στο πάτωμα του εσωτερικού του ναού. 

Σε γενικές γραμμές το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από διάφορες πτέρυγες. Στη μία πλευρά βρίσκεται το αρχονταρίκι και το ηγουμενείο. Ακολουθεί ο ξενώνας, όπου μένουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των πανηγυριών και απέναντι το κωδωνοστάσιο και το καθολικό της Μονής. 

Η Μονή πανηγυρίζει πέντε φορές το χρόνο, αλλά είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 4:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. και από τις 15:30 μ.μ. έως τις 21:00 μ.μ. και ακολουθεί το τυπικό της Μονής του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων.







https://youtu.be/9Uzu6FKs9rg




00 inkefalonia general ad 300X250