Το δύσκολο βράδυ της Κεφαλονιάς…

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 00:38

Το δύσκολο βράδυ της Κεφαλονιάς…

Η Κεφαλονιά συνεχίζει να κουνιέται μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 5.8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που την έπληξε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Γράφει ο Γιώργος Χαλαβαζής Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς (Ενας πάνω από 5 ρίχτερ ,10 σεισμοί πάνω από 4 ρίχτερ και συνολικά 20 πάνω από 3,5 ρίχτερ) και αρκετός κόσμος έχει αποφασίσει να περάσει τη νύχτα του μέσα στα αυτοκίνητα. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν βρέχει, ωστόσο κάνει υπερβολικό κρύο.

Πάντως και οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους και παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία, τονίζοντας πως πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο 24ωρα για να γίνουν ασφαλές προβλέψεις για την εξέλιξη  του φαινομένου.

Ο σεισμός είναι αλήθεια πως είχε πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια. Οι παλαιότεροι είπαν πως τους θύμισε τον σεισμό του 1953. Μάλιστα, σε πολλούς έδωσε την αίσθηση πως ήταν ισχυρότερος από το 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που ήταν και η επίσημη μέτρησή του. Σε αυτό άλλωστε συνέβαλε και το επίκεντρο που ήταν πολύ κοντά στην ξηρά και στην κοντά στην επιφάνεια.

Το θετικό είναι πως τα σπίτια άντεξαν σε αυτό τον ισχυρό σεισμό, δεδομένου του αντισεισμικού σχεδιασμού που υπάρχει στο νησί.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές (έστω και σχετικά μικρές για το μέγεθος του σεισμού), κατολισθήσεις που έκλεισαν δρόμους διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ αναφέρθηκαν και μικροτραυματισμοί που προκλήθηκαν στην προσπάθεια να φύγουν από το σπίτι την ώρα του μεγάλου σεισμού.

 Και είναι αλήθεια πως και αν σεισμογενές νησί, τους είχαμε ξεχάσει τους τελευταίους μήνες...

Σίγουρα άπαντες, είναι σε επιφυλακή... και πραγματικά είναι ένα δύσκολο βράδυ για το νησί, όχι τόσο για τις ζημιές, αλλά για την ανησυχία που έχει προκαλέσει.

Η Κεφαλονιά βρίσκεται σε δοκιμασία και ας ελπίσουμε ότι για άλλη μία φορά θα βγει νικήτρια. Ηδη μια μεγάλη μάχη την έχει κερδίσει!

 

Εικόνα απο κατολίσθηση στα Βλαχάτα

DSC 0250


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250