«Δεν πάει άλλο» - Διευρυμένη σύσκεψη επαγγελματικών φορέων και ανοιχτή συζήτηση από την ΕΦΕΕΚΙ για τα υπέρογκα και εξοντοτικά πρόστιμα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 14:45

«Δεν πάει άλλο» - Διευρυμένη σύσκεψη επαγγελματικών φορέων και ανοιχτή συζήτηση από την ΕΦΕΕΚΙ για τα υπέρογκα και εξοντοτικά πρόστιμα

Διευρυμένη σύσκεψη επαγγελματικών φορέων και ανοιχτή συζήτηση πραγματοποίησε στην αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΦΕΕΚΙ) με σκοπό  να ενημερώσει για τα υπέρογκα, εξοντωτικά και εξωπραγματικά φορολογικά και ασφαλιστικά πρόστιμα που ισχύουν από 1/1/2014 με το Ν. 4172/2013 (Φορολογία Εισοδήματος), το Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών), το Ν. 4223/2013 και το Ν. 4225/2014.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Στη σύσκεψη και συζήτηση που ακολούθησε έδωσε το παρών πλήθος εκπροσώπων φορέων όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Παναγής Καππάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Η Κράνη» Σταύρος Σπαθής, ο πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Κεφαλονιάς Διονύσης Κωνσταντάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Υδραυλικών Κεφαλονιάς Γιώργος Κουμαριώτης, εκπρόσωποι από τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο και φυσικά πολλοί λογιστές.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΚΙ Μιχάλης Βασιλάτος, ο αντιπρόεδρος Διονύσης Κορσιάνος, ο οποίος έκανε και την βασική ενημέρωση στους παρευρισκόμενους και ο Σπύρος Μαρκάτος.

Κοινή συνισταμένη των όσων ακούστηκαν είναι πως τα εξοντωτικά και εξωπραγματικά πρόστιμα έχουν «γονατίσει» την αγορά. Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες θα συνταχθεί ένα ψήφισμα που θα σταλεί σε όλους τους Επαγγελματικούς Συλλόγους για έγκριση και εν συνεχεία αποστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.
Θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας των υπερβολικών φορο-προστίμων

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες: «οι λογιστές και οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς , δεν αποκλείουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα φοροπρόστιμα που καθιερώνει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, καθώς θεωρούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις για κάθε φορολογική παράβαση θα επιβάλλονται ταυτόχρονα δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά πρόστιμα και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται η βαρύτητα και η σκοπιμότητα της παράβασης.

Τα πρόστιμα αυτά χαρακτηρίζονται ως εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει, ενώ τίθεται θέμα επιβολής διπλής, τριπλής ή ακόμη και τετραπλής επιβάρυνσης για την ίδια φορολογητέα ύλη και για την ίδια αιτία. Με αυτό τον τρόπο, όμως, παραβιάζεται -σύμφωνα με τους ενιστάμενους- η συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας που καθιερώθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος και η θεμελιώδης αρχή του Δικαίου, σύμφωνα με την οποία είναι ρητά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του προσώπου να μη δικάζεται ή να μη τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

Όλοι οι φορείς της αγοράς ( ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ΠΑΣΕΓΕΣ, ιδιοκτήτες ακινήτων και ΠΟΦΕΕ) θα στείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς με αίτημα τις διορθώσεις των προστίμων».

Ακούστε παρακάτω όλη την συζήτηση που έγινε στην Κοργιαλένειο

DSC 0369DSC 0371DSC 0372DSC 0373DSC 0376DSC 0377DSC 0380DSC 0381DSC 0383DSC 0384DSC 0387DSC 0388DSC 0389DSC 0390DSC 0391DSC 0393DSC 0394DSC 0396DSC 0397


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250