Η θέση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για ενιαίο φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 19:05

Η θέση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για ενιαίο φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς

Χωρίς καμία διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ψήφισε την τελευταία εβδομάδα και μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο, δύο συναφή νομοσχέδια άδικα και αναποτελεσματικά.

Το ένα πρόκειται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με τον οποίο μονιμοποιείται το χαράτσι, συνεχίζεται η υπερφορολόγηση για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, δεν προβλέπεται αφορολόγητο, δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία καθώς και αυτοί που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται, ενώ οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η φορολογία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, έχουμε ελαφρύνσεις στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, απαλλάσσονται από το φόρο όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν κυρωθεί με  σύμβαση παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου και οι επενδύσεις που θα γίνουν με ακίνητα αγορασμένα απ’ το Δημόσιο θα ‘χουν ευνοϊκή φορολόγηση. Την ίδια στιγμή απαλλάσσονται οι καναλάρχες από το φόρο 20% επί των διαφημίσεων ενώ απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη τα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ που διαχειρίζεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

            Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μαζικούς πλειστηριασμούς στη χώρα το επόμενο διάστημα. Σε αυτόν το νόμο δεν ορίζεται τίποτα σχετικά με την απαγόρευση της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε distress funds, αλλά ορίζει κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν συσσωρευτικά για να γίνει αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους ανήμπορους δανειολήπτες. Ακόμη ανοίγει η δυνατότητα για πλειστηριασμό ακινήτων λόγω χρεών της τάξεως των 500 ή 2.000€ προς τις τράπεζες. Τέλος,  πολλαπλασιάζει τα πρόστιμα αυτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους στην εφορία.

            Είναι γεγονός ότι η υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται με οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας μας. Οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα σημάνουν και τη ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων καθώς και τη φτωχοποίηση της ήδη δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό όλοι έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την οριστική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει να τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό με τρόπο ανεπανόρθωτο.

Αργοστόλι, 22/12/2013

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250