Καταργείται το Λιμεναρχείο Ληξουρίου - Ραγδαίες αλλαγές στο λιμενικό χάρτη της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 13:32

Καταργείται το Λιμεναρχείο Ληξουρίου - Ραγδαίες αλλαγές στο λιμενικό χάρτη της Κεφαλονιάς

Σε αναδιάρθρωση του χάρτη του λιμενικού σώματος , όπως σας είχαμε ενημερώσει στις 18 Νοεμβρίου, προχωρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ανάμεσα στους στόχους της διάθρωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού και η Κεφαλονιά όπου προβλέπεται κατάργηση του Λιμεναρχείου Ληξουρίου και μετατροπή του σε λιμενικό φυλάκιο, η μετατροπή των λιμεναρχείων της Σάμης και του Πόρου σε λιμενικά τμήματα και του Φισκάρδο σε λιμενικό σταθμό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση των επιδιωκόμενων αλλαγών από τον Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προβλέπεται η κατάργηση του 30% των υπηρεσιών του Λιμενικού με διατήρηση ενός λιμεναρχείου σε κάθε νομό με εξαίρεση μόνο λίγες περιοχές.

«Σήμερα το υπουργείο λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και οργανογράμματα. Με τον νέο οργανισμό, ο οποίος θα σταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έγκριση, ομογενοποιούνται οι λειτουργίες» υποστήριξε ο Υπουργός.

Προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, έγινε αξιολόγηση της δραστηριότητας ποσοτικά και ποιοτικά και δόθηκε βαρύτητα κυρίως στους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της έρευνας και διάσωσης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της έκδοσης διοικητικών πράξεων - αδειών - πιστοποιητικών, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της οικονομικής διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η δραστηριότητα των λιμεναρχείων, των υπολιμεναρχείων και των λιμενικών σταθμών από τα οποία εξετάστηκε η δομή και οργάνωση τους όπως επίσης σε ποιες περιοχές λειτουργούν οι υπηρεσίες του Λιμενικού και αν υπάρχει αναγκαιότητα συνέχισης της παρουσίας τους για «ειδικούς σκοπούς ή εθνικούς λόγους». Κατά την αξιολόγηση διαπιστώθηκε έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών όπως λιμενικών σταθμών με κεντρικά λιμεναρχεία, έλλειψη προσωπικού κ.ά.

Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας.




00 inkefalonia general ad 300X250