«Θέλει … ξύλο το κρασί»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 07:47

«Θέλει … ξύλο το κρασί»

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει τον επίδοξο Κεφαλλονίτη και Θιακό ερασιτέχνη οινοποιό για τα πλεονεκτήματα του ξύλινου κρασοβάρελου. Το ξύλο αποτελεί ένα από τα πλέον «ζεστά» και φυσικά υλικά, πάνω στο πλανήτη. Αιώνες τώρα κυριαρχεί ανάμεσα στα υπόλοιπα που διαθέτει η φύση , όχι επειδή «βγήκε από τον παράδεισο», αλλά γιατί όταν χρησιμοποιείται με τέχνη και σύνεση, στολίζει την ανθρώπινη ζωή.

Φυσικά, ήταν αδύνατο το κρασί, να έμενε αδιάφορο προς αυτό το φυσικό υλικό. Ως γνωστό, ο οίνος και το βαρέλι ζουν χρόνια τώρα μια διαχρονική αξιοζήλευτη φιλία, μέσα από την οποία ωφελούνται και οι δυο.

Έτσι, το κόκκινο ή το λευκό κρασί παραδομένο κυριολεκτικά στην ευεργετική επίδραση του ξύλου, αποσπά κατά τη διάρκεια της παραμονής του μέσα στο βαρέλι, μοναδικές ουσίες, που διαμορφώνουν το περίφημο και πολυπόθητο μπουκέτο της παλαίωσης.

Από την άλλη μεριά το βαρέλι φιλοξενεί μέσα στις δούγες του, τις ατίθασες τανίνες της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών, συμμετέχοντας καθοριστικά στην ολοκλήρωση της τελικής σύνθεσης του κρασιού. Φυσικά, η ιδανική παλαίωση του κρασιού επιτυγχάνεται σε απόλυτη ηρεμία, χαμηλή θερμοκρασία περίπου 13 βαθμούς και υψηλή (65%) υγρασία. Έτσι τα κρασιά μέσα σε περίπου 24 μήνες θα προσφέρουν το περίσσευμα της νεανικής τους στυφάδας, ως θυσία στον βωμό της βαρελίσιας δρύινης ολοκλήρωσης.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός διαθέτει κρασοβάρελα όλων των μεγεθών και τονίζει ότι είναι προτιμότερο τα ξύλινα βαρέλια να είναι καινούργια και εάν δυνατόν συνεχώς γεμάτα μέχρι την εμφιάλωση.

Καλή οινοποίηση!

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250