«Μπόμπα» στο Ληξούρι! - Δείτε το έθιμο (εικόνες / video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 15:21

«Μπόμπα» στο Ληξούρι! - Δείτε το έθιμο (εικόνες / video)

Της Ελένης Κουρούκλη   1η Αυγούστου 05:00 π.μ. Μετά την καθιερωμένη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Περλιγκού στο Ληξούρι, μικροί και μεγάλοι παρά το πρωινό της ώρας, μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο για να παρακολουθήσουν τον κ. Σπυρογιάννη Πρεντάνο να ανάβει το φιτίλι της βόμβας, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο Διονύσιο Σολωμό - τον ξυλουργό.

Η βόιμβα της Παναγίας, όπως την αποκαλούν οι Ληξουριώτες αποτελεί ένα πατροπαράδοτο έθιμο που κρατά από την ίδρυση του ναού το 1619. Το έθιμο αυτό έχει ως σκοπό να κηρύξει την έναρξη της νηστείας του 15 Αυγούστου και της θείας κατάνυξης που θα ακολουθήσει όλες αυτές τις μέρες. Το εθιμοτυπικό θα ολοκληρωθεί την μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις παραδοσιακές φωτιές, δηλαδή τα πυροτεχνήματα, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι

Από χθες και κάθε απόγευμα μέχρι της της 15 Αυγούστου πριν τον εσπερινό γίνεται η ρίψη βεγγαλικών "σαμάκια" για να ειδοποιηθούν οι πιστοί για την έναρξη της θείας λειτουργίας. Το αποκορύφωμα των βεγγαλικών θα γίνει ανήμερα της Κοιμήσεως όπου κατά της 9:30 μ.μ όλη η Παλική συρρέει έξω από την εκκλησία για να παρακολουθήσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
 
Δείτε το VIDEO
 
https://youtu.be/BBlbOeI10ZU
 
Δείτε παρακάτω εικόνες



00 inkefalonia general ad 300X250