Μαγική βραδιά με παραδοσιακές καντρίλιες στην Ιακωβάτειο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 01:41

Μαγική βραδιά με παραδοσιακές καντρίλιες στην Ιακωβάτειο

Μια μαγική βραδιά χορού πρόσφεραν οι χορευτές του Συλλόγου «καντρίλιες – λαντσιέδες» το Σαββατο το βράδυ στο γεμάτο κηποθέατρο της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης. Την παρουσίαση έκανε η κα. Ελευθερία Κουλουριώτη η όποια αναφέρθηκε και στην ιστορία των χορών της τότε αστικής τάξης .οι καντρίλιες, οι λανστιέδες και τα βαλς ήταν οι πιο αγαπημένοι χοροί στα αστικά σαλόνια του Μεσοπολέμου. Κείμενο – Φωτογραφίες: Μάκης Μοσχόπουλος – Μαρία Μουρελάτου

Οι λανστιέδες (λογχισταί) είναι ο πιο ωραίος και ο πιο θεαματικός χορός. Χορεύεται με 4 ζευγάρια που στέκουν σταυρωτά και αντικριστά σχηματίζοντας 4γωνο. Είναι χορός με πολλές φιγούρες. Μια φιγούρα είναι η γκράν ρεβεράνς, δηλαδή παρατεταμένη υπόκλιση, όσο χρειάστηκε ο Εγγλέζος καβαλιέρος της βασίλισσας της Αγγλίας για να μαζέψει την καλτσοδέτα της, που λύθηκε ξαφνικά πάνω στο χορό. Από τότε καθιερώθηκε και το παράσημο της περικνημίδας στους Άγγλους.

Εκτός από τις καντρίλιες και τις λαντσιέδες τα παιδια χορεψαν και τον σκωτσεζικο παραδοσιακο χορο «Γκράν Σκουέαρ», που μας τον διδάξαν οι σκωτσέζοι με αντάλλαγμα να τους διδάξουμε τις καντρίλιες. Το παρόν έδωσαν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Γιώργος Κατσιβέλης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ληξουρίου Νίκος Αραβαντινός.

https://www.youtube.com/watch?v=1OsjrN3vhPw


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250