ΛΗΞΟΥΡΙ : Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Γληγοράκη [εικόνες / video]

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 12:20

ΛΗΞΟΥΡΙ : Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Γληγοράκη [εικόνες / video]

Για άλλη μια χρονιά το έθιμο του Γληγοράκη έμεινε ζωντανό χάρη στις προσπάθειες του Γερασίμου Γαλανού με άξιους συμπαραστάτες τους ανθρώπους που μένουν στις γειτονιές των Λεγατάτων και Μαρτσελάτων.


Φέτος ο Γληγορακης ήταν ποιο καυστικός και επιτέθηκε σε Τρόικα και ΔΝΤ. Στέλνοντας το μήνυμα ότι το Ληξούρι παρά τις προσπάθειες της πολιτείας για αποξήλωση θα μείνει ζωντανό, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου και της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης όπως έγινε με τις άλλες υπηρεσίες που έφυγαν από το Ληξούρι. Ο Γληγοράκης κάθονταν στην καρέκλα του χωρίς να ανασαίνει, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μεγαλογιατρού και μονίμου δημάρχου Ληξουρίου Διονύση Βώρου δεν επανήλθε ποτέ.

Το αποτέλεσμα ήταν το κάψιμο του στην παράλια κοντά στην θάλασσα. Και πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν πάνω από τη φωτιά όπως ορίζει το έθιμο την παραμονή του Αι Γιαννιού του Λαμπαδιάρη. Φέτος το έθιμο διαδραματίστηκε δυο μέρες νωρίτερα λόγο των δυο μεγάλων θρησκευτικών μας εορτών (ψυχοσάββατο, Πεντηκοστή). Το χορευτικό τμήμα, του πάντα παρών τα τελευταία χρόνια, Π.Σ. Κατωγής «Η ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ» χόρεψε παραδοσιακούς χορούς υπό τις οδηγίες της δασκάλας τους κ. Μαρίνα Αραβαντινού. Ενώ από την τοπική επίσημη πολιτεία δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος.

Μάκης Μοσχόπουλος - Μαρία Μουρελάτου

https://www.youtube.com/watch?v=AVlNR0w-tz0&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=DHurHZ2zIGw&feature=youtu.be

Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250