Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: ''Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - Είναι Δικαίωμα'' - 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17/4

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 16:15

Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: ''Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - Είναι Δικαίωμα'' -  3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17/4

Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Το Σωματείο Υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΚΙ την Τετάρτη 17-4-2024, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου στις 10:30 π.μ. με 3ωρη στάση εργασίας, 10:30 π.μ.-13:30μ.μ., κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία και ιατρεία, την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ και την εισβολή ιδιωτών γιατρών μέσα στα νοσοκομεία.

Οι πολίτες έχουν πληρώσει βαριά φορολογία και αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης και δεν πρέπει να ξαναπληρώσουν για να χειρουργηθούν το απόγευμα παίρνοντας τη θέση άλλων ασθενών που περιμένουν χρόνια στη λίστα για να χειρουργηθούν.

Γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής-εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου. Επιδίωξη της πολιτικής είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί. Δηλαδή μαγαζιά που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς-πελάτες. Στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Να καταστεί η υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι η μείωση της λίστας αναμονής, η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ισχυρίζεται.

Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων του «χειρουργείται έγκαιρα όποιος πληρώνει» και των ιδιωτικών πανεπιστημίων του «σπουδάζει όποιος πληρώνει» αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αποσύνθεσης του συστήματος που ζούμε, όπου ακόμα και βασικές κοινωνικές ανάγκες και λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πεδία κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους και το κρατικό σύστημα υγείας, που λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας «για να αυξήσουν το μισθό τους» επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να αυξήσει τους μισθούς του ιατρικού και όλου του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Έτσι όμως καταργείται βασική αρχή του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα κάποιοι γιατροί να οδηγούν επιτηδευμένα τους ασθενείς από τα νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία με το πρόσχημα της άμεσης εξυπηρέτησης. Είναι απαράδεκτος ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η θεσμοθέτηση δυνατότητας ιδιωτικού έργου θα συμβάλλει δήθεν στην προσέλκυση νέων γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η αιτία για τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις γιατρών και υγειονομικών είναι οι καθηλωμένοι μισθοί και η εντατικοποίηση της εργασίας. Η λύση λοιπόν δεν είναι η «επιλογή» των γιατρών να «βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για πελατεία» αλλά οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες υγείας και η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Απ’ την άλλη πλευρά, θα μπορούν και οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται μέσα στα νοσοκομεία «για να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά». Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα θα αλωνίζουν ανενόχλητα στο δημόσιο σύστημα υγείας προς άγρα πελατείας. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα εξασφαλίζουν κρεβάτια για τους πελάτες τους εις βάρος των πολιτών που τους έχουν παρακρατηθεί βαριές ασφαλιστικές εισφορές για να βρουν ένα νοσοκομειακό κρεβάτι την ώρα της ανάγκης.

Δεν είναι λύση οι ιδιώτες γιατροί να εισβάλουν στα νοσοκομεία. Λύση είναι να προσληφθούν μόνιμοι νέοι γιατροί και αυτοί που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί και όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να μονιμοποιηθούν όλοι οι υγειονομικοί, διοικητικοί επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ ώστε να μην αγωνιούν κάθε χρόνο για το αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Όλα τα κόμματα να συνεννοηθούν και με νομοθετική ρύθμιση, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Όλοι μαζί να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΑΡΑΣ                    ΒΙΛΛΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250