Δ. Κατερέλος: Όταν κλείνουν («συγχωνεύονται») οι Βιβλιοθήκες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 19:37

Δ. Κατερέλος: Όταν κλείνουν («συγχωνεύονται») οι Βιβλιοθήκες

Προ ημερών γίναμε κοινωνοί μιας είδησης, που ίσως, στη γενικότερη αμορφωσιά και την κοινωνική κατάθλιψη, να μην έχει ιδιαίτερη σημασία. Η είδηση έλεγε ότι στα πλαίσια της συμμόρφωσης με τις επιταγές (που μας παρουσιάστηκαν ως επιταγές) της Τρόικας για μικρότερο κράτος και λιγότερους Δημοσίους Υπαλλήλους, υπάρχει η σκέψη για συγχωνεύσεις των Δημοσίων Βιβλιοθηκών της χώρας, σαράντα έξι (46) τον αριθμό.

Στα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία πολλαπλασιάζονται από την τελική προδιάθεση(;) για τις Βιβλιοθήκες. Ακόμα και αυτή η προδιάθεση αποτελεί, κατόπιν της υπερτριετούς εμπειρίας μας, ένα ακόμα ερωτηματικό. Έχουμε πια συνηθίσει τη διασπορά μέσω των γνωστών ΜΜΕ – παπαγαλακίων, ειδήσεων περί μέτρων ιδιαίτερα τρομακτικών στην αρχή, που στην πορεία καταλήγουν ηπιότερες, προς «ανακουφιστική αποδοχή» του θιγόμενου Ελληνικού Λαού. Επομένως, θα μπορούσε και η παραπάνω προδιάθεση να αποτελεί ένα τέτοιο «πολιτικό» τερτίπι. Αρκεί να μην αφορούσε τις Βιβλιοθήκες. Όμως αφορά τις Βιβλιοθήκες. Και έτσι αποτελεί όχι ένα απλό «πολιτικό» τερτίπι, αλλά μια επονείδιστη, αλγεινότατη, ελεεινή και τρισάθλια πολιτική συμπεριφορά.

Σε μια άλλη χώρα, σε μια Ελλάδα άλλης εποχής, θα αποτελούσε υπερβολή και ανούσια επανάληψη η αναφορά στο γιατί οφείλουμε να διατηρούμε και να ενισχύουμε τους φορείς της γνώσης, του πνεύματος και του πολιτισμού. Στη σημερινή όμως χώρα, μετά από δεκαετίες διάβρωσης της συλλογικής συνείδησης και διαφθοράς των κοινωνικών αξιών, αυτό αποτελεί ανούσια αναφορά. Οι περισσότεροι ίσως πουν, «εδώ μας έχουν ρημάξει οικονομικά, για βιβλιοθήκες θα νοιαστούμε τώρα;». Κι αυτό είναι η μέγιστη κατάντια αυτών που βαυκαλίζονται ότι είναι απόγονοι Ελλήνων. Εάν, λοιπόν, είναι σε αυτή την κατάσταση ο «κυρίαρχος», τότε πώς πρόκειται να δράσουν οι επικυρίαρχοι και οι εντολοδόχοι τους; Σε μια χώρα όπου ακόμα και το Ανώτατο Πνευματικό της Ίδρυμα έχει μετατραπεί σε «Γηροκομείο της Οδού Πανεπιστημίου», εκπέμποντας από τίποτα έως τυχαίο θόρυβο τί διαφορετικό περιμένουμε;

Συνοψίζοντας τις σκόρπιες αυτές σκέψεις, πάνω στην είδηση, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι η δύσοσμη αυτή είδηση, που εκπέμφθηκε μέσω των γνωστών παπαγαλακίων, έχει την πηγή της σε ένα βόθρο. Το κακό είναι ότι αυτός ο βόθρος οικειοποιήθηκε και λυμαίνεται το Ελληνικό Πνεύμα.

Ληξούρι, 5/6/2013
Διονύσιος Θ. Γ. Κατερέλος